Γαλλία: Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών στον απόηχο της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό -Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου κάθε συζήτηση



 


Πλήθος κόσμου έδωσε για ακόμη μια φορά -την 10η μέσα σε λίγους μήνες- δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη Γαλλία, που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.

Ενδεικτικές της μεγάλης συμμετοχής είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για διαδηλωτές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, με τις Αρχές να υποτιμούν τα νούμερα. Εξ αυτών, περίπου 100.000 διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, απ’ όπου δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.  Ορισμένοι λεηλάτησαν ένα κατάστημα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ή ψήλωσαν κάγκελα περίφραξης από δημόσιους χώρους λίγο πριν από την άφιξη της διασυνδικαλιστικής πομπής στην Πλας ντε λα Νασιόν, το τέλος της διαδήλωσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα για να “διαλύσουν το μπλοκ”, να επιτρέψουν “την επέμβαση των πυροσβεστών” και να “διευκολύνουν την πομπή να προχωρήσει”, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, η οποία έκανε λόγο για 22 συλλήψεις λίγο πριν από τις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνουν την υπέρμετρη βία των αστυνομικών αρχών σε βάρος των διαδηλωτών, πρακτική η οποία κατακρίθηκε έντονα και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τουλάχιστον σε δύο τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από “street medics” (εθελοντές διασώστες), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ένας, είχε τις αισθήσεις του, είχε τραυματιστεί στο κεφάλι, ο άλλος που φορούσε ένα περιβραχιόνιο με το διακριτικό “PRESS” είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο πόδι.

Ανένδοτος ο Μακρόν – “Γκρεμίζεται” η δημοτικότητά του
Καμία υποχώρηση για τη μεταρρύθμιση από τον Μακρόν, ο οποίος παραμένει σταθερός στις αποφάσεις του και επιμένει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είναι απαραίτητες για τη μεταρρύθμιση ενός ετοιμοθάνατου συστήματος.

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που διαφωνούν κάθετα, ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση- τονίζοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και πιθανότατα θα επιστρέψει σε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό ακόμη και χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL έδειξε υποχώρηση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου κατά 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.
Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

News 24/7

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.