Μουσικό Πτολεμαΐδας- Αφιέρωμα στον Νικόλαο Δούμπα: Στην Πτολεμαΐδα η πρώτη παρουσίαση του έργου πριν το ταξίδι σε Βελιγράδι και Βιέννη



 

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Λίγο πριν το μεγάλο μουσικό ταξίδι στο εξωτερικό, το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας θα δώσει την πρώτη συναυλία – αφιέρωμα  στον ευεργέτη Μουσικής Νικόλαο Δούμπα, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου της πόλης.

Καθηγητές και μαθητές μήνες πριν ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στο πρωτότυπο έργο που σύνθεσε και μελοποίησε ο καθηγητής μουσικής παιδείας Παναγιώτης Δημόπουλος, όπου κάτω από την μπακέτα του ίδιου θα παρουσιαστεί από την ορχήστρα και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Ο κύριος Δημόπουλος ορμώμενος από το έργο και την σπουδαιότητα του Νικόλαου Δούμπα έγραψε ”αν ζούσε στις μέρες μας θα είχε βγάλει 90 υποτροφίες, όσα και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας που θα τον τιμήσουν σε τρεις παρουσιάσεις. Δυστυχώς όχι απλώς δεν ζει, αλλά κανείς δεν ξέρει να τον μιμηθεί στο ελάχιστο κι έτσι αντί υποτροφίας οι μαθητές μας έχουν την τιμή να μελετάνε σαν τρελοί για να πληρώσουν την αποστολή τους εκτός χώρας την επόμενη εβδομάδα’.

Οι άλλες δύο συναυλίες θα δοθούν την Τετάρτη 5 Απριλίου στην Εστία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, ενώ το τρίτο αφιέρωμα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Απριλίου στον  Καθεδρικό Ναό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Βιέννη. Η πρόσκληση  αυτή, ήρθε από τον Μητροπολίτη Βιέννης κ. κ. Αρσένιο και στην πορεία το Υπουργείο Εξωτερικών- Απόδημου Ελληνισμού.

 

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο Δούμπα

Γόνος της μακεδονικής δυναστείας των Δουμπάδων, ο Νικόλαος γεννήθηκε, έζησε, έδρασε και διέπρεψε στη Βιέννη του 19ου αιώνα, κοσμώντας την πόλη με λαμπρά έργα και στηρίζοντας τους σημαντικότερους μουσουργούς του καιρού του. Στις 27 Μαρτίου του 1900, κηδεύτηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Βιέννη ο Νικόλαος Δούμπας. Ο τάφος του βρίσκεται στο κεντρικό νεκροταφείο της Βιέννης, στο τμήμα που είναι μάλιστα θαμμένοι οι μεγάλοι μουσουργοί (Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπραμς, Στράους κ.ά.), καθώς με πολλούς από αυτούς ήταν προσωπικός φίλος.

Η Dumbastrasse είναι ένας οικείος δρόμος για τους Βιεννέζους επειδή εκεί βρίσκεται η Musikverein, το υπέρκομψο κτήριο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής (Musikfreunde) και της περίφημης Φιλαρμονικής της Βιέννης, θερμό σημείο της μουσικής ζωής της αυστριακής πρωτεύουσας. Αλλά αν οι περισσότεροι γνωρίζουν την Dumbastrasse, ελάχιστοι ξέρουν την αιτιολόγηση της ονοματοδοσίας αυτού του κεντρικού δρόμου, της οδού Δούμπα, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Νικολάου Δούμπα (1830-1900), Έλληνος από τη Μακεδονία, ένδοξου τέκνου της βιεννέζικης πατρίδας, στυλοβάτη της μουσικής και καλλιτεχνικής ζωής της Βιέννης, προστάτη των τεχνών και μεγάλου μαικήνα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Υπάρχει ένας Έλληνας, που ενώ τιμά μανιωδώς η Αυστρία οι συμπατριώτες του σπανίως γνωρίζουν.

Δείτε εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.