Η ανακοίνωση της Eurobank για την υπόθεση του Νίκου Παπαθανάση – Σε ρύθμιση το δάνειο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης

 

Η Eurobank δίνει διευκρινίσεις σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση δανείου για την εταιρεία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ» στο οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε μπει εγγυητής ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Η τράπεζα γνωστοποιεί ότι ανέκτησε ποσοστό 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης και ότι εξάντλησε όλες τις σχετικές νομικές ενέργειες (καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.).

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και της Eurobank, σημειώνονται από την τράπεζα τα εξής:
1.H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).

2. Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.

3. Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ. Συγκεκριμένα:

4. Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.
5. Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.

6. Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.

7. Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.
8. Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.

9. Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.
Η ανάρτηση Παπαθανάση
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε σημερινή του ανάρτηση στο twitter τονίζει πως «οι εγγυήσεις μου στα δάνεια της εταιρείας που αποχώρησα το 2005 ισχύουν κανονικά, η εταιρεία πάει για εξυγίανση με δικαστική απόφαση και τα προσωπικά μου δάνεια εξυπηρετούνται».

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Παπαθανάσης ανακοίνωσε χθες πως αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς του. «Για την συνεχιζόμενη δεινή συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος μου και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μου από τον κ. Βαξεβάνη δηλώνω ότι τον λόγο πλέον θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

alphafreepress.gr

5 σχόλια στο άρθρο “Η ανακοίνωση της Eurobank για την υπόθεση του Νίκου Παπαθανάση – Σε ρύθμιση το δάνειο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης

 1. Στέλιος καθηγητης

  - Edit

  Απαντήστε

  Παπαθαναση,στο είχα γράψει πριν από τρεις μήνες,
  αντί να ξεσολιαζεις τα παπούτσια σου αθηνα- Κοζάνη
  για μια ψεύτικη,ανυπαρκτη και εικονική Δίκαιη Αναπτυξη,
  να πηγαινοερχεσαι στην Eurobank και να πληρώνεις το δάνειο σου
  το υπέρογκο και απλήρωτο.
  Και τι κούρεμα μοντέρνο είναι αυτό παπα θαναση ;97% ;
  Αν το δικό σου κούρεμα παπα θαναση με 2.068.000 ευρώ στο 97%,
  πόσο είναι το κούρεμα με την ψιλή μηχανή του δανείου που πήρε ο μητσοτακης
  και το χρέος του είναι 1.800.000 ευρω;πόσο το κούρεμα του μητσοτακη;
  99.99%;
  Τελικά κι οι δυο σας,θα πληρώσετε για κούρεμα…μόνον 8 ευρώ,όσο πληρώνω εγώ στον φίλο μου τον Αλέξανδρο και με παίρνει τα πλαϊνά με την ψιλή μηχανή.
  Παπαθαναση;τι κάνουμε τωρα;
  4 χρονια ολοκληρα” μάλλιασε “το ταμπλετ να σε γράφω συνέχεια
  ” παπαθαναση ,κάθε μήνα,εδώ και 4 χρόνια, ξεσολιαστηκες με τα πέρα δώθε,
  με τον ξηραμενο βασιλικό στα χέρια σου για να εγκαινιάζειςκαι ναγιαζεις
  την ανάπτυξη στην μουρδολογια”.
  Παπαθαναση;είσαι και της Αναπτυξης;
  Και τι στο καλό ανάπτυξη μπορεί να γίνει σ αυτήν την έρμη χώρα,όταν
  κουρεύετε τα δάνεια σας..κατά 99% ;
  Από που θα μαζευτούν λεφτα;
  Απ τη φορολογία που θα βάλετε στα κοτετσια ;απ τις κότες που βόσκουν έξω απ την αυλη;
  Παπα θαναση;της υποκρισιας;θυμάσαι, τι είπε ο Παπα Κοσμας;”μια μέρα θα σας φορολογησουν και.,και τα κοτετσια!
  Παπα θαναση;μέσα στο Πασχαλινό καλάθι ,βάλτε και 5- 6 αυγά,απ τα φορολογημενα κοτετσια και από μια κουρευτικη μηχανή με ψιλή λεπίδα για να
  κουρεύει ο κοσμακης τα δάνεια του και να μη χρειάζεται…να πηγαίνει στον κουρέα τον δικό μου ..τον Αλέξανδρο.
  Υπάρχουν δανειοληπτες που μόνον που περνάνε μπροστά απ την Eurobank,τρέχουν κατ ευθείαν για εισαγωγή σε ψυχοθεραπευτηρια..
  Και όταν η Eurobank περνάει από μπροστά
  αφ’ υμών, με χρέη εκατομμύρια
  τρελαίνεται η Eurobank.
  Και τα τηλεοπτικά κανάλια του γκεμπελισμου;περί των παραπάνω;
  Τ σ ι μ ο υ δ ι α !
  Το μόνον που μας λένε ειναι” ο ερντογαν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την Εθνική μας Εορτη” και οι επιτελικοι της αχρηστιας το εξέλαβαν..ως επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικης!!
  Βρε πολιτικά μικρά ανθρωπάκια,ποια επιτυχια;
  Ο ερντογαν έστειλε συγχαρητήρια,αλλά 35 λεπτά, πριν τα στείλει ,ειπε”
  Το είπα και τοκανα,η Αγιά Σοφια έγινε τζαμι!”
  Πρώτη φορά έγινε τζαμι επί Μωάμεθ του κατακτητου ,το 1453μ.χ; και δεύτερη φορά επί μητσοτακη του καλαθοποιου το 2020μ.χ
  Είστε μικροί,ούτε το μουστάκι του κουρεύει ο ερντογαν,ούτε εσείς κουρευετε τα δάνεια των ελληνων πολιτων.

 2. Να κουρέψω το δάνειο ή να κουρέψω το γκαζόν;
  Ιδού η απορία.!
  Ας κουρέψω το γκαζόν,τα χόρτα δεν πονάνε τα καημένα .

 3. Δώστε μου μια μηχανή
  το δάνειο να κουρέψω
  και λίγη δόξα των επτελικων
  λίγη κι εγώ να κλέψω

  Δάνεια δωστε στον λαο
  όσα πολλά μπορείτε
  ακουρευτα να μένουνε
  μόνον αυτό ποθείτε

  το δάνειο μου έγινε
  σαν άγριος μακρυμάλλης
  σας πήραμε χαμπάρι
  και τ’ όπλο των ψήφων μας
  το χουμε υπο μάλης

  Τα δάνεια μας δασωσαν
  σαν τα μεγαλα δάση
  μεγάλωσαν και κάλυψαν
  ολόκληρη την πλάση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.