ΚΑΛΑΜΟΝΤΙΝ Citrus microcarpa – Του Σταύρου .Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου



 

Το Καλαμοντίν ή καλαμάνσι ήεπιστημονικά Citrus microcarpa είναι στην πραγματικότητα φυσικό υβρίδιο ανάμεσα σε ένα ξινό μανταρίνι με χαλαρό δέρμα, πιθανώς Citrus reticulata var. Austera και ένα κουμ κουάτ, ίσως η Fortunella margarita[ και προέρχεται από την Κίνα,
Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και διαδόθηκε ευρέως στην Ανατολή, ιδιαίτερα στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, κατά τους πρώιμους χρόνους[ αλλά τώρα καλλιεργείται συνήθως σε κήπους κουζίνας της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το Calamondin φέρει ένα μικρό καρπό που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει φαγητά και ποτά
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Επιστημονική ταξινόμηση
Βασίλειο: Plantae
(χωρίς κατάταξη): Αγγειόσπερμα
(χωρίς κατάταξη): Eudicots
(χωρίς κατάταξη): Ροσίδες
Σειρά: Sapindales
Οικογένεια: Rutaceae
Γένος: Εσπεριδοειδές
Είδος: Citrus x Microcarpa
Συνώνυμα Citrus Mitis
Citrofortunella microcarpa
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
– Φυτό
Είναι ένα λείο, αγκαθωτό δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα ύψος.
– Φύλλα
Τα φυλλαράκια είναι ελλειπτικά έως επιμήκη-ελλειπτικά σε σχήμα μήκους 4-8 cm, κορυφής επαναχρησιμοποίησης και οξείας βάσης. Τα περιθώρια είναι ελαφρώς σωληνοειδή και οι μίσχοι πολύ στενοί ή ελάχιστα φτερωτοί, περίπου 1 cm. μακρύς.
– Άνθη
Τα άνθη είναι μασχαλιαία, μοναχικά, σπάνια ζευγαρωμένα, λευκού χρώματος με κοντό μίσχο. Ο κάλυκας είναι 5 οδοντωτός. Τα πέταλα είναι ελλειπτικά επιμήκη, έχουν μήκος 12 mm. Οι στήμονες περίπου 20 νήματα που είναι λίγο πολύ ενωμένα σε ένα σωλήνα.
– Καρπός
Ο καρπός έχει σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί χρώμα όταν είναι ώριμος, έχει διάμετρο 2-2,5 cm και 6-7 κυψέλη με λεπτή φλούδα.
Η φλούδα είναι τόσο λεπτή, που κάθε φρούτο πρέπει να κόβεται με το χέρι από το δέντρο για να αποφευχθεί το σχίσιμο
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Χημικά Συστατικά
Τα εσπεριδοειδή είναι ένα φυτά που έχει πολλά οφέλη για την υγεία και έχει αναφερθεί ευρέως για τις φαρμακολογικές του επιδράσεις.
Ένα από τα εσπεριδοειδή που έχει αναφερθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση είναι το καλαμοντιν( Citrus microcarpa).
Αυτή η μελέτη στοχεύει να προσδιορίσει το προφίλ χημικής περιεκτικότητας του αιθέριου ελαίου από φλούδες φρούτων και φύλλα καλαμάνσι.
–Φλούδες
Μερικά από τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου στις φλούδες των καλαμοντιν ί είναι :
*ΛΙΜΟΝΕΛΙΟ (D-λιμονένιο (29,52%), (R)-(+)
Το λιμονένιο είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στις φλούδες εσπεριδοειδών και σε άλλα φυτά. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων.
Το λιμονένιο χρησιμοποιείται για την προώθηση της απώλειας βάρους, την πρόληψη του καρκίνου, τη θεραπεία του καρκίνου και τη θεραπεία της βρογχίτιδας.
*ΚΙΤΡΟΝΕΛΛΟΛΗ ( -κιτρονελλάλη (13,76%) ) &
Η Κιτρονελλόλη έχει οσμή λουλουδιών, τριαντάφυλλων, γλυκιά οσμή και γεύση με αποχρώσεις πράσινου και φρουτώδους τόνου εσπεριδοειδών.
Η Κιτρονελλόλη είναι ένα γλυκό, τερπένιο ανθους ένα άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλα και εσπεριδοειδή.Απομονωμένη Κιτρανελλόλη μπορεί να προέρχεται φυσικά από τριαντάφυλλο και γεράνι
.Η κιτρονελόλη είναι ένα χλωμό υγρό που μερικές φορές έχει ελαφρώς κίτρινη απόχρωση
*ΤΕΡΠΕΝΙΑ (γ-τερπινένιο (7,30%) & α-τερπινεόλη (4,61%)
Τα τερπένια είνα οργανικές ενώσεις που συναντώνται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών και συμβάλλουν στην γεύση τους, στο άρωμά τους και στο χρώμα τους. Αυτές οι ουσίες είναι τα δομικά στοιχεία των αιθέριων ελαίων και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε πρόσθετα τροφίμων, στην αρωματοποιία, καθώς και στην αρωματοθεραπεία.
Ορισμένα μάλιστα από τα τερπένια έχουν φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στα εξής : Καταπολέμηση βακτηρίων ,Μυκήτων ,Περιβαλλοντικού στρες
Άλλα και 3-ισοπροπενυλ-5,5-διμεθυλ. ,-κυκλοπεντένιο (8,88%), κ.α.
– Φύλλα
Στα φύλλα καλαμοντίν αποτελούνται από
*ΣΙΤΡΟΝΕΛΛΑ (σιτρονελλάλη (25,74%), )
Το λάδι σιτρονέλλα είναι γνωστό για την ικανότητά του να απωθεί τα έντομα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, έχει και άλλες ενδιαφέρουσες χρήσει
Διαπιστώθηκε ότι έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα έναντι ορισμένων λοιμώξεων και δερματικών προβλημάτων. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στα γαστρεντερικά προβλήματα και στους μώλωπες.
*3-ΚΑΡΕΝΙΟ (3-καρένιο (8,43), )
Κινητό, άχρωμο υγρό με άρωμα που θυμίζει ξύλο πεύκου.
Διαλυτό σε οργανικούς διαλύτες, ελαφρώς διαλυτό σε αιθανόλη, αδιάλυτο στο νερό είναι ένα δικυκλικό τερπένιο
*ΦΕΛΛΑΝΔΡΕΝΙΟ (β-φελανδρένιο (4,89%)
Τα φελλανδρένια χρησιμοποιούνται στα αρώματα λόγω των ευχάριστων αρωμάτων τους. Η οσμή του β-φελανδρενίου έχει περιγραφεί ως πιπεράτη-μέντα και ελαφρώς εσπεριδοειδή.
Περιέχει ακόμη κιτρονελλόλη (12,94%),
– Φρούτα & φύλλα
Το αιθέριο έλαιο των φλοιών των φρούτων και των φύλλων του καλαμάνσι έδειξε αντιβακτηριακή δράση κατά του MRSA,βακτήρια S. aureus, S. mutans, P. aeruginosa και E. Coli
. Στο τεστ αντιβακτηριδιακής δράσης, η μέθοδος διάχυσης έδειξε ότι:
Το αιθέριο έλαιο των φλοιών των φρούτων είχε μέτρια έως ισχυρή ανασταλτική δύναμη,
Τα φύλλα του καλαμοντίν είχαν πολύ ισχυρή ανασταλτική δύναμη.
Η μέθοδος διάχυσης και αραίωσης του τεστ αντιβακτηριακής δράσης έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο των φύλλων ήταν πιο ισχυρό από τις φλούδες του καλαμοντίν
– Οι γεύσεις του Καλαμοντίν
Ο καρπός, που έχει κατά μέσο όρο πάχος 3 εκατοστά και μπορεί να φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ, έχει διαφορετική γεύση ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης.
– Άγουρα
Όταν είναι άγουρα, η φλούδα και η σάρκα είναι πράσινα.Σε αυτήν την κατάσταση, ο καρπός χρησιμοποιείται ως ζουμερό φρούτο λεμονιού στις Φιλιππίνες.
– Κιτρινωπά
Στην κιτρινωπή ενδιάμεση κατάσταση, έχει περισσότερο ή λιγότερο γλυκιά ή ξινή γεύση.
Είναι πλούσιος σε φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Για το λόγο αυτό, ο χυμός, αραιωμένος με νερό και προαιρετικά γλυκανμένος με ζάχαρη, πίνεται ζεστός ή κρύος ως προληπτικό φάρμακο και θεραπεία για παθήσεις του λαιμού και του αναπνευστικού.
– Πορτοκαλί
Το δέρμα και η σάρκα είναι πορτοκαλί όταν είναι ώριμα και έχουν γλυκόξινη γεύση, παρόμοια με τα κουμ κουάτ.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αντιμικροβιακή δράση
Μια κρέμα που σχηματίστηκε χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα αποβλήτων φρούτων του C. Microcarpa. Η κρέμα βρέθηκε να είναι ενεργή στην αναστολή της ανάπτυξης των μυκήτων του C. microcarpa παρασκευάστηκε και δοκιμάστηκε έναντι Trichophyton mentagrophytes και Candida albicans.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο καρπός Calamansi είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι είναι το νούμερο ένα θρεπτικό συστατικό για την καταπολέμηση των ιών και τη συγκράτηση του σιδήρου. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο.– Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης
Ο χυμός του καλαμοντιν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού
– Μπορεί να μειώσει δυνητικά την οξύτητα
Αν και ο χυμός έχει υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος διαπιστώθηκε ότι δρα σαν καταπραϋντική ουσία για το στομάχι. Φυσικά όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών, προστατεύοντάς σας από τη νόσο της παλινδρόμησης οξέος
– Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου
Ο πλούσιος σε βιταμίνη C χυμός του καλαμοντιν μπορεί να προσφέρει μια έκρηξη ασκορβικού οξέος που μπορεί να διευκολύνει την ικανότητα του σώματός σας να αναπτύσσεται, καθώς και να επιδιορθώσει τις βλάβες από τραυματισμό, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση ,γιατί συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου , το οποίο είναι η ένωση που απαιτείται για τη δημιουργία κάθε ιστού χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες του Χωρίς κολλαγόνο τίποτα στο σώμα μας δεν θα βρισκόταν στη θέση του, οι μύες και το δέρμα περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό.
– Καταπολεμά τις φλεγμονές
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του καλαμάνσι είναι ότι καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα σας. Ομοίως με το μηλόξυδο, είναι γεμάτος αντιφλεγμονώδεις τανίνες, βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων οξύτητας στο στομάχι σας.
–Μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική υγεία
Έχει παρατηρηθεί ότι ο χυμός του κόβει τα φλέγματα και τη βλέννα, όπου συχνά ζουν και πολλαπλασιάζονται οι λοιμώξεις, ενώ παράλληλα καταπραΰνει τη φλεγμονή στο λαιμό και τις αναπνευστικές οδούς.
Βήχας
Ο καρπός του C. microcarpa χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων ιδιαίτερα του παραγωγικού βήχα. Πιστεύεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό. Για τον βήχα,
– Κρυολόγημα- πονόλαιμος Για το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο σε ορισμένες χώρες της Ασία δίνεται ένα ζεστό ρόφημα , Αλλά και ο φρεσκοστυμμένος χυμός στον οποίο προστίθεται λίγο πιπέρι κάνει εξαιρετικό αποχρεμπτικό.
– Μειώνει τη βλέννα
Το κιτρικό οξύ στα φρούτα καλαμοντίνης διασπά τη βλέννα και το φλέγμα στο αναπνευστικό σας σύστημα. Λειτουργεί επίσης ενάντια στη φλεγμονή στην αναπνευστική οδό και στο λαιμό σας.
– Φροντίδα του δέρματος
Ο χυμός έχει χρησιμοποιηθεί στο δέρμα ως φυσικό λευκαντικό. Εκτός από το να καθαρίζει το δέρμα από κηλίδες ή αποχρωματισμούς, μπορεί επίσης να προσφέρει αντιοξειδωτικά στο δέρμα που αποτρέπουν τις ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανση
Ο χυμός από τον καρπό του C. microcarpa εφαρμόζεται απευθείας στις φακίδες για να βοηθήσει να στην εξαφάνιση ή τον περιορισμό των κηλίδων, είναι φυσικό απολεπιστικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναζωογονήσει τα κύτταρα του δέρματός σας, να φωτίσει το χρώμα, να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Είναι κοινή πρακτική στους πολιτισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας να χρησιμοποιείτε το Citrofortunella microcarpa εξωτερικά στο δέρμα σας. Λόγω της ισχυρής περιεκτικότητας του σε οξύ, το φρούτο μπορεί να εξαλείψει αυτά τα σκοτεινά σημάδια, τις κηλίδες ηλικίας, τα σημάδια ακμής και τις κηλίδες στο πρόσωπο ή το σώμα σας , και του κνησμού. Του αιδοίου
– Ψώρα
Στην Ινδία χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για τη θεραπεία της ψώρας.
– Μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος
Ο χυμός του καλαμοντίν διεγείρει δυνητικά την ούρηση και να απομακρύνει τα απόβλητα από τα νεφρά, θεωρείται από πολλούς ότι είναι ένας ισχυρός αποΤοξινωτικός παράγοντας. Επιπλέον, μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τις υπερβολικές τοξίνες
– Διαβήτης
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη με αφέψηματα φύλλων. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετικές επιπτώσεις στη ρύθμιση της απελευθέρωσης γλυκόζης και ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που είναι εξαιρετικά νέα για όσους πάσχουν από διαβήτη ή διατρέχουν κίνδυνο να τον αναπτύξουν
–Υπέρταση
Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπέρτασης
– Λιποθυμίες – – Ναυτία
Πιέζοντας το φλοιό κοντά στο ρουθούνι και εισπνέοντας τον αντιμετωπίζουμε προβλήματα ναυτίας και λιποθυμιάς.
– Τσιμπήματα εντόμων
Ο κομμένος καρπός εφαρμόζεται πάνω από τσιμπήματα εντόμων για να ανακουφίσει τον κνησμό και τον ερεθισμό.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Αυτός ο απλός χυμός έχει πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και αυξημένο κίνδυνο νεφρικών προβλημάτων. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν προσθέσετε αυτόν τον χυμό στη διατροφή σας.
Πιθανές παρενέργειες του χυμού καλαμάνσι:
1. Στομαχικά προβλήματα
Ο χυμός καλαμοντίν μπορεί να είναι εξαιρετικά σκληρός για το στομάχι σας εάν πίνετε άφθονες ποσότητες, καθώς είναι στυπτικό (μια χημική ουσία που συρρικνώνει τον ιστό του σώματος) και εξαιρετικά ξινό. Πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε για να αποτρέψουμε την παλινδρόμηση οξέος, τη διάρροια, τις στομαχικές διαταραχές και τις κράμπες, ειδικά εάν έχουμε ευαίσθητο στομάχι και έντερο, καταρχάς.
2. Προβλήματα στα νεφρά
Η ακραία αποτοξίνωση με τη χρήση συγκεκριμένων ειδών χυμών ή άλλων θεραπειών μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά . Είναι φυσικό, καθώς τα νεφρά είναι αυτά που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, με ή χωρίς τη βοήθειά σας. Η διέγερση της ούρησης με τέτοια σκληρά διουρητικά όπως ο χυμός καλαμάνσι μπορεί να είναι επιβλαβής, γι’ αυτό έχετε αυτό υπόψη πριν βουτήξετε με το κεφάλι.
3. Φθορά του σμάλτου των δοντιών
Όπως και με όλα τα άλλα εσπεριδοειδή, η υπερβολική κατανάλωση από αυτά μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι (και παρακαλώ, χρησιμοποιήστε αυτό από μέταλλο ή γυαλί, όχι πλαστικό) είτε να ξεπλύνετε το στόμα σας αμέσως αφού πιείτε τον χυμό.
ΧΡΗΣΕΙΣ
Η μαρμελάδα Calamondin μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται η μαρμελάδα πορτοκαλιού.
–Οι καρποί
Τα φρούτα μπορούν να καταψυχτούν ολόκληρα και να χρησιμοποιηθούν ως παγάκια σε ποτά όπως τσάι, αναψυκτικά, νερό και κοκτέιλ.
– Ο χυμός
Ο χυμός εξάγεται με σύνθλιψη ολόκληρου του φρούτου και δημιουργεί ένα γευστικό ρόφημα παρόμοιο με τη λεμονάδα.
– Στα ψάρια
Στην Βόρεια Ινδονησία, Τα ψάρια ραντίζονται με το χυμό πριν το μαγείρεμα για να εξαλειφθεί η μυρωδιά “ψαριού”
–Λικέρ
Ένα λικέρ μπορεί να γίνει από ολόκληρα τα φρούτα, σε συνδυασμό με βότκα και ζάχαρη.
–Καρύκευμα
Στις ασιατικές κουζίνες, ο χυμός χρησιμοποιείται για την καρύκευση ψαριών, πτηνών και χοιρινού κρέατος.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα , για οποιαδήποτε χρήση για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς αρμόδιοι είναι οι επιστήμονες υγείας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.