Ανακοίνωση για εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5



 

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στο σταθμό του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 της ΔΕΗ ΑΕ που πλέον βρίσκεται σε λειτουργία. Συνάδελφος εργαζόμενος σε εργολάβο έπεσε από ύψος όταν κατά την διάρκεια εργασιών  σανίδια στα οποία πατούσε έσπασαν και βρέθηκε στο κενό. Ευτυχώς καθαρά από θέμα τύχης βρίσκεται εκτός κινδύνου στο ΓΝ Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Σήμερα, όπως και εχθές  «το “πάμε κι’ όπου βγει”, είναι η καθημερινότητα στους περισσότερους χώρους δουλειάς. Σε αυτό έχουν βάλει την σφραγίδα τους όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ. Την 5η Μονάδα άλλωστε την χτίσανε οι εργάτες με το αίμα τους καθώς έλαβαν τόπο δεκάδες  εργατικά «ατυχήματα» λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας , των υπερωριών, των ελλιπών ελέγχων στα μέτρα ασφάλειας.

Υπεύθυνοι για όλα αυτά τα εγκλήματα είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις που υποτάσσουν τις ανάγκες μας και τις ζωές μας, στη μόνη αξία που αναγνωρίζουν, αυτήν του κέρδους. Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα από το έγκλημα στα Τέμπη και ήδη ο κλάδος μας μετρά 5 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγείλει στο Συνδικάτο ελλιπή μέτρα ασφάλειας, είτε οποιαδήποτε άλλη αυθαιρεσία που θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους στους χώρους δουλειάς.  Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Υπάρχει οι δυνατότητα σήμερα να μην γινόμαστε αναλώσιμοι, να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έχουμε ανάγκη. Απαιτούμε:

  1. Προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια της περιοχής μας. Συχνός έλεγχος τεχνικών μέσων, σκαλωσιές , γερανοί κ.α
  2. Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στα εργοτάξια.
  3. Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.
  4. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα ΚΥ, και τα περιφερειακά ιατρεία, στο ΕΚΑΒ.
  5. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  6. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
  7. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Κοζάνη 23.3.2023

2 σχόλια στο άρθρο “Ανακοίνωση για εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5

  1. Σαπια σανιδια οχι απλα σανιδια κ επισης μετα το ατυχημα κρυψανε τα σανιδια κ τις σκαλωσιες.

  2. Το οτι τα σανιδια ητανε σαπια θα το πει κανεις.Το οτι κρυψανε τα υλικα μετα το ατυχημα θα το πει κανεις.Το οτι περνουμε τηλ τους υπευθυνους κ δεν τους βρισκουμε θα το πει κανεις

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.