Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που «ξεκλειδώνει» την ιδιωτικοποίηση του νερού



 

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση ως προς την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ανοίγει μεταξύ άλλων το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και του νερού, μεταθέτει την αρμοδιότητα εποπτείας υδάτων και αποβλήτων στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ περιλαμβάνει και σειρά βλαπτικών για το περιβάλλον διατάξεων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφού επέλεξε να αφήσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – μαμούθ των 263 άρθρων μόλις για διάστημα 4 ημερών, εκ των οποίων οι 3 ήταν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, δε δίστασε να το καταθέσει στη Βουλή χωρίς να υιοθετήσει ούτε ένα σχόλιο της διαβούλευσης, την 1η Μαρτίου, εν μέσω εθνικού πένθους και μόλις λίγες ώρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Οι συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα και το υπουργείο σκόπευε να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση αύριο μέσα σε ένα 24ωρο.

Ωστόσο ύστερα από το κύμα των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, των πολιτών, αλλά και των φορέων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως την ΚΕΔΕ και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατίθεται για την προσεχή εβδομάδα. Βάσει του προγραμματισμού, αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα ώστε να ψηφιστεί την Τρίτη.
Οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ μάλιστα με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο δεν επαρκεί το προσωπικό της Αρχής για να αναλάβουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες των υδάτων και των αποβλήτων, αλλά τελικά το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η απαξίωση της Αρχής και η χαλάρωση της εποπτείας και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Προειδοποίησαν σαφώς ότι η επιλογή αυτή ενέχει «σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια κάθε αποτελεσματικότητας για τον ήδη κλυδωνιζόμενο κλάδο της ενέργειας».

Αντιδράσεις όμως καταγράφηκαν και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι ενέργεια και ύδατα είναι δύο αγαθά που έχουν διαφορετικές εμπορικές προσεγγίσεις και «αλληλοσυγκρουόμενες στοχεύσεις».

«Μια Ρυθμιστική αρχή θα καλούνταν καθημερινά να σταθμίσει τα δύο αυτά αγαθά θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας», είπε χαρακτηριστικά επιμένοντας ότι το Υπουργείο θα πρέπει να διατηρήσει την εποπτεία κι όχι η ρυθμιστική αρχή.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την ΚΕΔΕ
Ηδη, έγινε η πρώτη απόπειρα «διορθωτικής» συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το υπουργείο ενημέρωσε ότι «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου», η οποία όμως ήρθε ύστερα από τη σκληρή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ πριν λίγες ημέρες. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία διαβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών- κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ ανέπτυξε τον προβληματισμό της για την υπαγωγή του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή, ενώ ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε για κάποιες «σημειακές» τροποποιήσεις και συγκεκριμένα:

Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,
Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και
Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί σκληρη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία ξεκάθαρα μιλούσε για προετοιμασία ιδιωτικοποίησης του νερού τονίζοντας ότι αυτό θα δικαιολογούσε ως πρώτο βήμα την ένταξη της εποπτείας της λειτουργίας τους σε Ρυθμιστική Αρχή.

Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σημειώνοντας ότι «στο σημερινό νομοθετικό καθεστώς των ΔΕΥΑ, των ΦοΔΣΑ και φυσικά των Δήμων δεν ταιριάζει η ένταξη της εποπτείας τους σε μια Ρυθμιστική Αρχή που ρυθμίζει κανόνες ανταγωνισμού».
ETHNOS.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.