‘Περπατάμε’ με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης και τον Σπύρο Γκαραβέλλα μαθαίνουμε για την ορειβασία (φωτογραφίες)

 

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR 
Για άλλους είναι η επιθυμία να περπατήσει σε μέρη που δεν μπορείς εύκολα να πας, είναι η επαφή με τη φύση που σε βοηθά να ξεφύγεις, να σκεφτείς. Για άλλους, η ανάγκη για κοινωνικοποίηση και επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν ίδιες σκέψεις, επιθυμίες, ενδιαφέροντα… και για κάποιους μία πρόκληση προς τον εαυτό τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, κάνοντας κάτι διαφορετικό και συναρπαστικό.
Αφορμή για αυτή τη συζήτηση-συνέντευξη, στάθηκαν οι εμφανίσεις φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σε μαγνητίζουν από την πρώτη στιγμή, αλλά  και τα δελτία τύπου που λαμβάνουμε πολύ συχνά για τις εξορμήσεις του συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης. 
Γνωρίζουμε την ορειβασία και τις εμπειρίες που αποκτούν οι άνθρωποι από αυτήν την αγάπη, το χόμπι, την ενασχόληση, την άθληση και μαθαίνουμε για τον Σύλλογο Ορειβατών Κοζάνης, παρέα με τον Ορειβάτη και  Δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Σπύρο Γκαραβέλλα, γνωστό, δραστήριο και αγαπητό πρόσωπο στον τόπο της Κοζάνης.  
Πόσα χρόνια λειτουργίας μετρά ο σύλλογος;  
O Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών  (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων με όνειρα και αγάπη για τα βουνά και τη φύση το 1970. Έκλεισε τα 53 έτη ζωής και συνεχίζει δυναμικά.
Ποια ήταν η αφορμή δημιουργίας του;
Στα πέτρινα χρόνια της χούντας οι άνθρωποι βρήκαν στη φύση και στα βουνά μια διέξοδο, μια αίσθηση ελευθερίας που τους τη στερούσε το καθεστώς της εποχής. Μια παρέα λοιπόν που κάθε Κυριακή ανέβαινε στον Ψηλό Άη Λια, αποφάσισε να οργανωθεί καλύτερα και να προχωρήσει στη σύσταση του συλλόγου μας παρακινούμενοι ακόμη από την έγνοια για το περιβάλλον και την αθώα περιέργεια «τι υπάρχει πίσω από τον ορίζοντα».
 Πόσα χρόνια συμμετέχετε στον σύλλογο και ποια ήταν η καλύτερη εικόνα που κρατήσατε από τις εξορμήσεις; 
Έχω την τιμή να είμαι μέλος του συλλόγου εδώ και 12 χρόνια όπως και τα περισσότερα μέλη του παρόντος ΔΣ.
Μιλώντας εξ’ ονόματός τους  βρεθήκαμε όλοι μαζί πάνω κάτω την ίδια εποχή χωρίς να γνωριζόμαστε πιο πριν, αναζητώντας διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, εμφορούμενοι από τις ίδιες ανάγκες κι επιθυμίες με τους ιδρυτές του ΣΕΟ Κοζάνης.
Όλοι μιλούν για την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας.
Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ πιο ειδυλλιακό τοπίο από την ανατολή του ήλιου στο Οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο. Αλλά και πάλι θα ήταν άδικο να μην ανακαλέσω από τη μνήμη μου τη θέα ενός  ζευγαριού αετών να κατηφορίζει περήφανα, σχίζοντας με χάρη τον αέρα, πάνω από τις πλαγιές της Τύμφης.
 
Τι είναι αυτό που σας ελκύει τόσο στο βουνό;
Η αίσθηση ελευθερίας που σου προκαλεί η επαφή με τη φύση και η ικανοποίηση της επίτευξης των στόχων που μπορεί να είναι είτε η πεζοπορία σε μια μικρή διαδρομή για να απολαύσουμε το δάσος,  είτε η ανάβαση σε μια ψηλή κορυφή.
 Ποια η κατάσταση στην ορειβασία της Ελλάδας;  Είναι οργανωμένα;
Κάθε χρόνο όλα βαίνουν καλύτερα αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τη Βόρεια Αμερική.
Οι σύλλογοι και οι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών κάθε χρόνο βελτιώνονται. Η εκπαίδευση των ορειβατών είναι η ενδεδειγμένη λύση ατομικά για τον καθένα και το ορθό πλαίσιο λειτουργίας του κάθε φορέα,  όπως έχει τεθεί από το κράτος  με έμφαση στην ασφάλεια, αναβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών. Τα ορειβατικά καταφύγια παράλληλα εξασφαλίζουν ποιοτική διαμονή σε δυσπρόσιτα σημεία.
 Έχει μέλλον η ορειβασία στην χώρα μας;
Αρχικά να αναφέρουμε πως η ορειβασία χωρίζεται στην ορεινή πεζοπορία, στην αναρρίχηση,  στην αγωνιστική αναρρίχηση είτε σε βράχο, είτε σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες σε κλειστούς χώρους και στο ορειβατικό σκι.
Θα εστιάσω στην ορεινή πεζοπορία που είναι η πιο διαδεδομένη. Το 80% της επιφάνειας της χώρας είναι ορεινό και ημιορεινό. Επομένως είναι βέβαιο πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για το άθλημά μας.
Σε όλη την επικράτεια της χώρας θα συναντήσουμε θαυμάσια μέρη, παλιά και νέα μονοπάτια και αναρίθμητα γραφικά ορεινά χωριά. Ομάδες πολιτών αλλά και μεμονωμένες ατομικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια βοήθησαν και βοηθούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν τα παραπάνω με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ποιος είναι ο πιο όμορφος προορισμός για εσάς;
Θεωρώ πως το όρος Τύμφη είναι το πιο όμορφο από όλα τα βουνά της πατρίδας μας. Διαθέτει εξαιρετικό ανάγλυφο που θυμίζει Άλπεις, το φαράγγι του Βίκου,  πολλές αλπικές λίμνες με κυριότερη τη δρακόλιμνη της Τύμφης, βάραθρο, πηγές, ποτάμια, πλειάδα άγριων κορυφών και πάρα πολλά καταλύματα στα Ζαγοροχώρια που βρίσκονται στους πρόποδες τους όρους, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Να συμπληρώσουμε και το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από την κορυφή Αστράκα, στο καλύτερο σημείο της περιοχής.
 Έχει τύχει ποτέ να χρειαστεί να ξεπεράσεις τα όριά σου;
Δυστυχώς ναι στις αρχές της επαφής μου με τα βουνά. Άγνοια κινδύνου, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μου και ανεπαρκής εξοπλισμός, παράγοντες που οφείλονταν στην έλλειψη εκπαίδευσης, με έφεραν, ελάχιστες φορές ευτυχώς, αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις.  Από την ώρα όμως που παρακολούθησα τα μαθήματα στις σχολές βουνού έμαθα να είμαι εγκρατής.
 Πώς θα παροτρύνατε κάποιον/α να έρθει;
Για μας τους ορειβάτες θεωρείται περίεργο που κάποιοι ενώ γνωρίζουν το αντικείμενο της δραστηριότητάς μας δεν έχουν δοκιμάσει να έρθουν μαζί μας στα βουνά. Ειλικρινά δεν ξέρουν τι χάνουν. Το παράδειγμά μας κι ο ενθουσιασμός μας στην προσωπική επαφή, όπως επίσης οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις πορείες μας στα μέσα κοινωνικής είναι οι τρόποι που παροτρύνουμε κόσμο να μας ακολουθήσει.
 
Για ποιο λόγο να ασχοληθεί ένας νέος με την ορειβασία – πεζοπορία;
Αποτελεί εξαιρετική διέξοδο από την καθημερινότητα. Η ήπια άσκηση, η επαφή με τη φύση, τα υπέροχα τοπία, οι αξέχαστες εμπειρίες και η συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν ψηλά το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης είναι οι παράγοντες που ξεχωρίζω.
 Τι χρειάζεται για να εγγραφεί κάποιος;
Αφού έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, αρκεί η συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής και η καταβολή της ετήσιας συνδρομής.
 Πώς φαντάζεστε το μέλλον του συλλόγου;
Οραματίζομαι έναν σύλλογο πλαισιωμένο από ανθρώπους όλων των ηλικιών με όρεξη να ανακαλύψουν τις ομορφιές  των βουνών εντός κι εκτός της Ελλάδας καθώς και με διάθεση να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
 Πού μπορεί να σας βρει όποιος ενδιαφέρεται;
Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται στην Κοζάνη στην οδό Ντιούφα 2 και είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 20:00-21:30. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2461025909, ενώ διαθέτουμε και την ιστοσελίδα seokoz.blogspot.gr και ομάδα στο facebook Σ.Ε.Ο. ΚΟΖΑΝΗΣ.
 Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κοζάνης είναι η καλύτερη παρέα της πόλης και όσοι μας ακολουθήσουν θα βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, τη διάθεσή τους, θα βρουν νέους φίλους, θα αποκομίσουν θαυμάσιες εμπειρίες καθώς και θα ανακαλύψουν ομορφιές που δεν είχατε ποτέ φανταστεί πως υπάρχουν.  Και για τους πιο τολμηρούς η αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι ανήκουν στα πιο συναρπαστικά αθλήματα. Σας περιμένουμε κοντά μας!

4 σχόλια στο άρθρο “‘Περπατάμε’ με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης και τον Σπύρο Γκαραβέλλα μαθαίνουμε για την ορειβασία (φωτογραφίες)

 1. …Σας περιμένουμε κοντά μας!…..

  Δεν είστε βαπτισμένοι Χριστιανοί ; Oι εξορμήσεις δεν μπορούν να γίνουν άλλη μέρα ; (π.χ. Σάββατο) ή άλλη ώρα. Την ώρα της θείας λειτουργίας (και κάποια φορά η αναχώρηση από την αυλή της Εκκλησίας !!) , όπου ὁ Κύριος· δι᾿ ἡμᾶςἀεὶ σφαγιάζεται, ἁγιάζων τοὺς μετέχοντας ; (από τον Κανόνα τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου). Μούρχονται στο νου , στ΄αυτιά οι στίχοι : Οὐκ ἐλάτρευσαν, τῇ κτίσει οἱ θεόφρονες, παρὰ τὸν Κτίσαντα , και τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς Τιμόθεον « ἡ γὰρ σωματικὴ γυμνασία πρὸς ὀλίγον ἐστὶν ὠφέλιμος, ἡ δὲ εὐσέβεια πρὸς πάντα ὠφέλιμός ἐστιν, ἐπαγγελίαν ἔχουσα ζωῆς τῆς νῦν καὶ τῆς μελλούσης».
  Δεν το παίζω εντεταλμένος εισαγγελέας του Θεού. Σας χαίρομαι και σας θαυμάζω !
  Η Εκκλησία θέλει να χαιρόμαστε, αλλά εορτάζοντες (ευφραθείτε !! εορτάζοντες)
  Υ.Γ. Η Εκκλησία είναι ριζικά αντιεξουσιαστική: Δεν έχει τον παραμικρό εξαναγκασμό, δεν επιβάλλεται με το κύρος της σοφίας, της επιστήμης, της αρετής.

  1. Τι είναι αυτά που λες ????? Πραγματικά τωρα τα εννοείς????? Σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο.
   Μπράβο στον ΣΕΟΣ ΚΟΖΆΝΗΣ.
   Συνεχίστε έτσι , αυτό έχει ο κόσμος ανάγκη,επαφή με την φύση. Τον Θεό τον κουβαλάς μέσα σου ,όλα τα άλλα είναι για το θεαθηναι. Αν και δεν αξίζει να ασχολούμαι με αυτού του είδους άτομα. Έχω μια ερώτηση. Πότε ο Χριστός είπε ότι δημιουργεί θρησκεία?????
   Αρε ραγιά!!!!!!!

  2. Αγαπητέ Ανώνυμε
   Οργάνωσε μία θεία Λειτουργία σε ΕΝΑ ΞΩΚΛΕΙΣΙ πάνω στη διαδρομή μιας ορειβατικής πορείας .
   Να λειτουργήσει ο παπάς-μασώνος από την Αγία Σοφία της Σαλονίκης μαζί με τον παπά-Ανυπόμονο (αν ζει) και τον Μητροπολίτη Ιωακείμ ( δεν ζει).
   Ολοι θα μπουν στο ξωκλησι!!!

 2. Μια μέρα έχουν οι πιο πολλοί να πάνε κάπου.Την εκκλησία ή την έχεις μέσα σου ή δεν την έχεις.Η φυσικη παρουσία δεν σημαίνει τιποτα.Εχετε κάποια μέρα να προτείνετε που δεν εργάζονται οι άνθρωποι,για να μην χάσουν τον εκκλησιασμό της Κυριακής, αλλά ούτε την επαφή με τη φύση και τη βελτίωση της ψυχολογίας και της υγείας τους;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.