Τέμπη: Η πρώτη δήλωση του επιθεωρητή του ΟΣΕ



Τι λέει για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και για τα αίτια της τραγωδίας

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του προχώρησε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Μέσω του δικηγόρου του, Ιωάννη Γλύκα, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να «είναι σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας μου όπως και το δικαίωμα μου σε Δίκαιη Δίκη», ενώ παρέθεσε τους παράγοντες που -κατά την γνώμη του- οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Αναντίρρητα, η επιλογή μέχρι και σήμερα περί της σιωπής, γίνεται ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, των οποίων ο πόνος είναι αβάσταχτος.

Σεβαστό εντούτοις, πρέπει να είναι και το τεκμήριο αθωότητας μου όπως και το δικαίωμα μου σε Δίκαιη Δίκη και θέτω τον εαυτό μου ενώπιον των Αρχών, όντας ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεσή τους. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, ήτοι την 03/03/2023 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, μετέβην περί την ώρα 13:00 αυτοβούλως ενώπιον του Γ ́Ανακριτικού Τμήματος Πρωτοδικών Λάρισας προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα προς γνώση και καταθέτοντας επί τέσσερις (4) ώρες.

Αφενός, ο κλειδούχος, ως πόστο εργασίας στον σιδηρόδρομο, έχει ως βασική αποστολή του να επικουρεί τον σταθμάρχη, παίρνοντας εντολές από τον τελευταίο. Αν συμβεί η οιαδήποτε βλάβη στο αυτόματο σύστημα ή αν χρειαστεί, ο κλειδούχος θα αλλάξει χειροκίνητα τα κλειδιά με εντολή πάντα του σταθμάρχη. Να τονιστεί ότι μέχρι και το έτος 2019, η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε στο τμήμα Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου –Κατερίνης, εντούτοις, εξαιτίας πυρκαγιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας έως και σήμερα.

Αφετέρου, οι σταθμάρχες μέσω θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης – μαθητεία-, λαμβάνουν τη σχετική συνακόλουθη πιστοποίηση από τον Οργανισμό για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Προς διευκρίνηση, η ιδιότητα του Επιθεωρητή ουδένα ρόλο διαδραματίζει στην ως άνω περιγραφόμενη εκπαίδευση, καθώς δεν μετέχουμε σ‘ αυτή. Άπαντες οι εργαζόμενοι θεωρούνται ισότιμοι και ικανοί εκτελώντας τα ανατιθέμενα καθήκοντά τους. Ακόμη και στην περίπτωση των νεοπροσληφθέντων, ουδεμία ειδική μεταχείριση λαμβάνει χώρα. Σημειωτέων, όλες οι Επιθεωρήσεις του δικτύου (από Πάτρα έως Αλεξανδρούπολη) τοποθέτησαν τους πιστοποιημένους σταθμάρχες στα κύρια καθήκοντά τους σε όλους τους σταθμούς, σε κυκλωματική εργασία.

Άλλωστε το φύλλο παρουσίας των εργαζομένων κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Κυκλοφορίας καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, προ μηνός, συντασσόμενο από την εκάστοτε Επιθεώρηση. Άπαντες συνεπώς, είχαν γνώση περί των εργαζομένων που πρόκειται να τοποθετηθούν την οιαδήποτε βάρδια στο οιοδήποτε σημείο!

Εν προκειμένω, την 28η/02/2023 ευρισκόμουν καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας ένεκα υπηρεσιακών αναγκών στο Σταθμό του Βόλου. Το χρονικό διάστημα από την ώρα 23:40 έως και 23:55 ενημερώνομαι το πρώτον ότι οι αμαξοστοιχίες 62 και 80563 δεν απαντούν! Τονίζεται στο σημείο αυτό ότι, υπό κανονικό δρομολόγιο – χωρίς καθυστέρηση –, η αμαξοστοιχία 62 θα αναχωρούσε από τον σταθμό Λάρισας 22.11, όπου κατά το διάστημα 22.00-23.00 υπήρχαν βάσει προγράμματος 3 σταθμάρχες.

Αφού προέβην σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κάλεσα τους αρμόδιους σταθμάρχες ως όφειλα να πράξω. Την 23:55 επιβεβαιώνεται ότι οι άνω αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν. Περί την ώρα 00:10 αναχωρώ πλέον μετά του γραμματέως για το σημείο της σύγκρουσης. Όταν φθάσαμε στο σημείο και αφού αντιλήφθηκα τι έχει λάβει χώρα, στη συνέχεια ενημέρωσα τον κ. Διευθυντή, αναφέροντας επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής.

Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος».

www.e-radio.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τέμπη: Η πρώτη δήλωση του επιθεωρητή του ΟΣΕ

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Και,ενώ βρισκόμαστε σε εθνικό πένθος και καπνίζουν τα Τέμπη και τα δάκρυα έγιναν ποτάμια σε επι- Τάφιους Θρηνους,οι πολιτικοί αναλγητοι ,οι ασυγκίνητοι,οι πολιτικές υαινες ,ορμώντας στον θάνατο, έκαναν δημοσκοπήσεις
    και;και βγάλαν,ως καλύτερο πρωθυπουργό…τον μητσοτακη,τον μόνο υπεύθυνο σ ολόκληρη την επικράτεια …των ανεύθυνων Ελληνων.
    Δεν ντρέπεστε,δεν κοκκινιζετε; από ίχνη ντροπης ανθρώπινης και ενσυναισθησης;
    Σκυλευτες και τυμβωρυχοι,πάνω από τον θάνατο…εκεί βρήκατε, ν απλώσετε τις ηλεκτρονικές σας δημοσκοπησεις;
    Ντροπή,ντροπη.
    Τι είναι ντροπη;
    Η ψευτιά σας,η υποκρισία σας.
    Ουαι ημιν ψευτοπολιτικοι ,γεννηματα του εγώ σας και της απαξίωσης του Ελληνικού λαου!
    Ουαι ημιν πολιτικά αθυρματα…που μοιαζετε με πολιτικά κόκαλα γέμοντα δυσωδίας .
    Λαμαρίνες,σίδερα,φωτιές κι ο θάνατος στήσαν πανηγυρι κι εσεις;κι εσεις;
    στησατε καλπες δημοσκοπήσεων, σαν να μη συνέβη τιποτα.
    Πρώιμη Μ.Παρασκευη κι εσεις;ουαι ημιν πολιτικοί που ντύνεστε με ρούχα πένθους κι από μέσα η ψυχή σας γεμάτη με αναλγησια και ψευτια ανακατεμένα,
    σαν οστά επι τάφου.
    Ντρέπεται η ντροπη;
    Ντρέπεται, αρκεί στην καρδιά σου …να ρεει αίμα κι όχι μελάνη δημοσκοπησεων,άωρων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.