Εκλογές 2023: Ποιες οι πιθανότερες ημερομηνίες – Στα ύψη η «αντιπολιτική ψήφος»

 

Παρά το «σιωπητήριο» που σήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους στενούς συνεργάτες του να ευθυγραμμιστούν με τα αισθήματα της πλειονότητας των πολιτών και να μην ασχολούνται με κανένα άλλο θέμα πέραν αυτών που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, στο πολιτικό παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr, αναφέρουν ότι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που οδηγούσε στο στήσιμο της πρώτης κάλπης την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, έχει αναθεωρηθεί. Και αυτό, διότι θεωρήθηκε ότι οι λιγότερο από πέντε βδομάδες που απομένουν ως τότε δεν είναι επαρκής χρόνος για να εκτυλιχθούν οι προεκλογικές καμπάνιες όλων των παρατάξεων, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν τόσο τις προτάσεις τους όσο και τα πεπραγμένα ενός εκάστου.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που φέρεται να έχει -τουλάχιστον κατ΄ αρχήν- καταρτισθεί από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου, οι πιθανότερες ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες είναι:

– αφενός, η Κυριακή 21 Μαΐου, για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και εκτιμάται βασίμως ότι δεν θα δώσει βιώσιμο κυβερνητική σχήμα, και

– αφετέρου, η Κυριακή 2 Ιουλίου, για την επαναληπτική εκλογή, η οποία θα γίνει, πλέον, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς ενισχύεται το πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στην κάλπη.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες αυτές, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν δημιουργούν πρόβλημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ οι 80 μέρες που θα έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «αποτελούν ασφαλή απόσταση για να επιμεριστούν με δίκαιο τρόπο οι ευθύνες, αλλά και να δείξει η κυβέρνηση ότι εννοεί όσα δεσμεύεται αυτές τις μέρες να κάνει για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας αξιόπιστες και ασφαλείς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες».

Στα ύψη η «αντιπολιτική ψήφος»

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν κρύβουν ότι ένας επιπλέον λόγος για τη μετάθεση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος είναι και τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης που επιχειρήθηκαν να γίνουν τις τελευταίες μέρες και οι οποίες κατέγραψαν «κατακόρυφη εκτόξευση της αντιπολιτικής ψήφου».

Ειδικότερα, πηγές με γνώση των δημοσκοπικών στοιχείων υποστηρίζουν ότι από αυτά «δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα», διότι «ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης διακατέχεται από αισθήματα θυμού και οργής και στρέφεται συλλήβδην κατά του πολιτικού κόσμου». Για την ακρίβεια είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τα ποσοστά εκείνων που δεν θέλουν να απαντήσουν, καθώς επίσης και όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν ή αν το κάνουν να επιλέξουν περιθωριακές δυνάμεις για «να τιμωρήσουν όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια».

protothema.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Εκλογές 2023: Ποιες οι πιθανότερες ημερομηνίες – Στα ύψη η «αντιπολιτική ψήφος»

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Δε θα προλάβεις, να πας σε εκλογές, έχασες την πολιτική σου αξιοπιστία που δεν είχες ποτέ,θα σε ρίξει η οργή του κοσμου.
  Είσαι ένας αδύναμος πολιτικος και φοβισμένος και την αδυναμία σου και τον φόβο σου ,προσπαθησες ,να τα καλύψεις παρακολουθώνταςτους πάντες, όπως οι ανίσχυροι και λαομισιτοι βασιλιάδες της Ιστορίας.
  Θέλοντας ,να σώσεις μόνον τον εαυτό σου ,ως αδύναμος και ελλιπής πολιτικος,άφησες το Καράβι- Ελλάδα χωρίς πυξίδα, το άφησες ” πάμε κι οπου βγει”
  Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς,κοιμήσου τον ύπνο του αδικου,οι εκλογές πέρασαν για σένα..
  αληθινός ηγετης

 2. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Συνεχεια!
  Αληθινός ηγετης είναι αυτός που έχει την αγάπη και τη στήριξη του λαου
  κι όχι τη στηριξη μιας χουφτας τηλεσκουπιδιων ,προπαγανδιστων,τύπου
  Εισαγγελάτου και Σκατιάνας.( συγνώμη, για την τελευταία λεξη,αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται ακριβώς και να μην τα φτιασιδώνουμε,από σεμνοτυφια και μόνον(

 3. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  μητσοτακη,στην Ιαπωνία των 125.543.000 πληθυσμού, ο πρωθυπουργός της
  παραιτήθηκε, γιατί είχε 16.000 νεκρούς λόγω κορονοιου!
  Στην Ελλάδα των 10.000.000 ,έχουμε 35.000 νεκρούς και κάθε βδομάδα, ακόμα,ξεκληριζεται ενα χωριό κι εσυ;οχι μόνο δεν παραιτήθηκες ,συνεχιζεις
  σαν να μη συνέβη τίποτα.
  Έγινε το τραγικό συμβάν με δεκάδες νεκρούς κι εσύ ζήτησες μια συγνωμη!
  Αυτή η ρημάδια η πολιτική ευθύνη; τι είναι τελικά; ή κολυμβήθρα που ξεπλένει τις ευθύνες σας;
  Άκου συγνώμη…
  Συγνώμη λέμε, όταν κατά λάθος πέσουμε σε προπορευομενο συνάνθρωπο μας
  και όχι όταν πέσει το τρενο ,μετωπικα,πάνω σε άλλο τρένο.
  Να παραιτηθειτε όλοι σας οι υπεύθυνοι,οι εκλογές μας μάραναν.
  Όλα τάχει η ψωροκωσταινα Ελλάδα,οι εκλογές της έλειπαν.
  Εσεις την κάνατε ψωροκωσταινα ,την Ελλάδα..
  ” πάμε κι οπου βγει”
  Και τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ ” μαθε να πετάς ,γιατί αύριο θα μας πάρουν τους δρόμους ” ,αυτά τα λόγια,να γραφτούν πάνω απ την έδρα του προέδρου της Βουλής ,πρώτα ,θα διαβάζετε αυτά τα λόγια και μετά,μετά θα ανεβαίνετε στο Ιερο Βήμα της Βουλής ,για να μιλήσετε.

 4. Ζήτω ο …«εθνικόφρων» πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε την προδοσία της Μακεδονίας και μουσουλμανοποιεί Έβρο και Νησιά!
  Αυτός που θέλει με το ζόρι να μας σώσει

  Η «ΒΟΜΒΑ» Μητσοτάκη: Με ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ θα σώσουμε τις ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ,

 5. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Και, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πένθος, το σκαι που γκεμπελιζει και προπαγανδιζει την ανάλγητη κυβέρνηση, όλη την ημέρα είναι συνδεδεμένο με την Τουρκία και μέσω του πράκτορα ,τον δημοσιογραφοκουτσομπολη,μαθαίνουμε…πόσες τρίχες έχει το μουστάκι του ερντοάν και την νύχτα προβάλλει το survivor,τα τηλεσκουπιδια,εκπομπή Τούρκου παραγωγου ,για να μαθαίνουμε…πόσες τρίχες έχουν…..ήμαρτα.
  Ξεφτιλισμενο κανάλι, ο κόσμος θρηνολογει κι εσείς αναλγητοι,αντί να το βουλώσετε,παρουσιαζετε εκπομπές εμετού και σιχαμαρας.
  Ντροπη σας,ντροπη σας ..
  Ασχοληθείτε, βρε πουλημένοι και λίγο με τα προβλήματα της Ελλάδος,
  Κάθε μέρα σύνδεση με τον Βόσπορο; με το Εσκι Σεχιρ,με Γένι Σεχίρ, αι σ…ρ,που θαλεγε κι ο Κολοκοτρώνης,
  ξεχάσαμε την Ελλάδα και τις πόλεις της.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.