Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας καταργείται η μετεγκατάσταση της Ακρινής



 

Στην κατάργηση του νόμου που προβλέπει την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση της Ακρινής προχωρά το υπουργείο Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τα όσα ακούγονταν στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην περιοχή και την επιμονή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα περί «ελκυστικού σχεδίου που αποτελεί την πρόταση της Κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη συγκεκριμένη διάταξη, κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Στο άρθρο 162 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Έργα υδροηλεκτρικών σταθμών εθνικής σπουδαιότητας – Κατάργηση μετεγκατάστασης του οικισμού «Ακρινής του Νομού Κοζάνης» συμπεριλαμβάνεται στην παράγραφο 8 η διάταξη που καταργεί – εφόσον ψηφιστεί – το επίμαχο θέμα της απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης, για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφασή του, εντέλει την Κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό που ο νόμος 3937/2011 όριζε, δηλαδή την μετεγκατάσταση. Συγκεκριμένα η παράγραφος 8 του νομοσχεδίου αναφέρει: «Η  παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), κατά το μέρος που προβλέπει τη μετεγκατάσταση του οικισμού «Ακρινής του Νομού Κοζάνης» καταργείται.»

Να πούμε πως η επίμαχη παράγραφος που προωθείται προς κατάργηση, εμπεριέχει και τις διαδικασίες για τους Αναργύρους Φλώρινας, γι’ αυτό και συγκεκριμενοποιείται πως η κατάργηση γίνεται σε ότι αφορά στην Ακρινή. Η παράγραφος 1 του νόμου 3937/2011 που καταργείται λέει: «Οι οικισμοί Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, που γειτνιάζουν με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθίστανται. για λόγους δημόσιας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, κατ` εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκδιδομένων των, σε κάθε στάδιο, προβλεπόμενων για την πλήρωση των ανωτέρω σκοπών κανονιστικών πράξεων.»

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο «περνάει» με ψήφο του εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκ μέρους αυτής και όχι με ονομαστική ψηφοφορία. Συνεπώς οι τέσσερις Κυβερνητικοί βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης «βγαίνουν» από τη δύσκολη θέση του τι να ψηφίσουν.

Πουτακίδης: Δεν σέβονται τίποτα πόσο μάλλον την υπογραφή τους

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστα Πουτακίδη, ενημερώνοντάς τον για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο κ. Πουτακίδης ως ένα πρώτο σχόλιο είπε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση δεν σέβεται τίποτα, ούτε την υπογραφή της. Δεν σέβεται ότι το 2011 ψήφισε και αυτή το νόμο για τη μετεγκατάσταση και τώρα θέλει να τον καταργήσει. Δεν σέβεται ούτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους κατοίκους και τον Σύλλογο μετά από τόσα χρόνια αγώνα. Δεν σέβεται ούτε τους κατοίκους που μας έβαλαν να ψηφίσουμε σε άτυπο δημοψήφισμα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει πως θα σεβαστεί ότι αποφασίσουμε. Και εμείς αποφασίσαμε ότι είμαστε υπέρ της μετεγκατάστασης. Κανένας σεβασμός. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε.»

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας καταργείται η μετεγκατάσταση της Ακρινής

  1. Ποιός σας “έβαλε” να ψηφίσετε σε δημοψήφισμα φίλε; Μ¨ονοι σας το ξεκινήσατε μόνοι σας το αποφασίσατε. Χτυπάτε το κεφάλι σας τώρα που δεν δεχτήκατε την πρόταση της ΔΕΗ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.