Κώστας Καραμανλής… και η επόμενη μέρα εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας! -Του Γιώργου Νούτσου



 

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, υπήρξε η αφορμή για ποικίλες αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές – και δημόσιες αντεγκλήσεις, που ξεπέρασαν τα όρια του νοητού και αναμενόμενου, μη αποφεύγοντας πολλές φορές την ταύτισή τους με το ανόητο και ρυπαρό.

Με γνωστή και δηλωμένη την προσωπική μου άποψη για τον Κώστα Καραμανλή, πιθανότατα οι θέσεις που θα εκφράσω, να επιχειρηθεί να προσπεραστούν ως καθαρά υποκειμενικές και φίλιες, άρα ως μη πειστικές, αντιτείνω όμως στην πιθανότητα αυτή, το πόσο αντικειμενικές μπορεί να είναι οι αντίθετες εκφραζόμενες απόψεις, που πολύ λογικά αποτυπώνουν την βιωματική, κομματική, προσωπική και κατ επέκταση υστερόβουλη άποψη εκείνων οι οποίοι τις εκφράζουν.

Θα κρίνω τον πρώην Πρωθυπουργό με κριτήρια αμιγώς πολιτικά, εμπλουτισμένα όμως και με την ανθρώπινη θεώρηση των πολιτικών που ακολούθησε ή που απέφυγε να ακολουθήσει, γιατί βαθιά πιστεύω, πως αν πάψουμε να βλέπουμε τους πολιτικούς σαν ανθρώπους, σαν κάποιους από εμάς, θα στερηθούμε συνεπαγωγικά την ικανότητα να κρίνουμε ορθά και ολοκληρωμένα τόσο τον ίδιο τον πολιτικό , όσο και το έργο του.

Ο Καραμανλής μπορεί να μην κατάφερε να επανιδρύσει το Κράτος στο βαθμό που θα επιθυμούσε, κατέβαλε όμως φιλότιμες προσπάθειες για να το πράξει, εμφυτεύοντας τον κοινωνισμό στην πολιτική του και αξιώνοντας να δημιουργήσει μια Ελλάδα και μια κοινωνία, που θα μπορούσαν να πορευτούν αυτόνομα και αυθύπαρκτα, με ανοιχτό ορίζοντα όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με τις άλλες χώρες και με αυτονόητη την υπηρέτηση της θεμελιακής αρχής της συμπόρευσής της με τον Δυτικό σύγχρονο κόσμο.

Η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στην λογική των κλειστών θυρών, επεδίωξε ισότιμες σχέσεις συνεργασίας με την Ρωσία, προωθώντας ενεργειακά projects, προχωρημένα για την εποχή και την συγκυρία, όπως ο αγωγός South stream, ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάει κόντρα στον Αμερικανικό παράγοντα, που βαθιά επιθυμούσε το σχέδιο ΑΝΑΝ να αποτελέσει τη λύση στον γόρδιο δεσμό του Κυπριακού και της κατεχόμενης Κύπρου, έστω κι αν αυτό συνεπάγονταν τελικά, τεράστιες εκπτώσεις και ουσιαστικά , την επίσημη αποδοχή απώλειας στην Εθνική της κυριαρχια.

Ήταν, πιστεύω, οι παραπάνω πολιτικές για τον Καραμανλή, αυτές που του επέβαλε η αυτονόητη ευθύνη που είχε απέναντι στη χώρα, αλλά και απέναντι στους πολίτες, που του την εμπιστεύτηκαν

Μια αλληλουχία λοιπών πολιτικών και αποφάσεων, που προφανώς σε κάποιους δεν άρεσαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην κατάπτυστη τακτική των παρακολουθήσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και ρυπαρών πιθανολογούμενων γεγονότων, που ακουμπούσαν το μαλακό υπογάστριο της στενής προσωπικής του ζωής.

Αν στα παραπάνω συνυλοπογίσουμε και την κάκιστη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, που για να αντιμετωπιστεί απαιτούσε την λήψη άμεσα, αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων, που εκ των ενόντων, όπως στην συνέχεια αποδείχτηκε, θα προλάμβαναν και πιθανά θα θεράπευαν οριστικά την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα Μνημόνια που κατακλυσμιαία ακολούθησαν, απόλυτα δικαιολογείται η θαρρετή και ψύχραιμη απόφαση του, όχι να αποδράσει όπως τον κατηγορούν, αλλά να απευθυνθεί υπεύθυνα στον Ελληνικό λαό, προκηρύσσοντας εκλογές και ζητώντας του, την ανανέωση της εντολής για τον χειρισμό της δύσκολης κατάστασης και την λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων οικονομικών μέτρων.

Ο Κώστας Καραμανλής, πλήρωσε το τίμημα της ευθύτητας και της καθαρότητας του χαρακτήρα του. Έδωσε στον Ελληνικό λαό την διέξοδο της αλήθειας και της υπευθυνότητας κι εκείνος επέλεξε τον δρόμο του λαικισμού και των ανερυθρίαστων κραυγών πως «λεφτά υπάρχουν».

Για το κόμμα της ΝΔ, ο Καραμανλής υπήρξε σαρξ εκ της σαρκός της. Υπήρξε η ίδια η Παράταξη. Κουβαλωντας στην πλάτη του τις παρακαταθήκες του Εθνάρχη και ιδρυτή της Παράταξης, προσπάθησε να εμπλουτίσει το κόμμα με σύγχρονες ιδεολογικές κατευθύνσεις, να το καταστήσει κόμμα αρχών και αξιών, να διευρύνει την απήχησή του από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την  Δεξιά, καθιστώντας τον κοινωνικό φιλευθερισμό την πυξίδα, που θα τροχοδρομούσε την συνεκτική σχέση κόμματος και κοινωνίας.

Ο άνθρωπος Κώστας Καραμανλής, ίσως τελικά να στάθηκε πάνω από τον πολιτικό Κώστα Καραμανλή.

Στον βαθμό που τον γνώρισα και τον έζησα, μπορώ να πω, πως ξέφευγε κατά πολύ από τα στεγανά των «στημμένων», τυπικών και «ατσαλάκωτων» πολιτικών.

Είτε ως προεδρος της ΝΔ, είτε ως Πρωθυπουργός, υπήρξε προσβάσιμος, ακομπλεξάριστος, κοινωνικός, καταδεκτικός, αληθινός…υπήρξε άνθρωπος…κι ίσως είναι αυτό , που οι ανόμοιοί του, δεν θα του συγχωρήσουν ποτέ…..!

Θα τον κρίνει όμως η ιστορία στο διάβα της και είμαι βέβαιος, πως σαν αξία και σαν αλήθεια, ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον δικαιώσει.

Όμως, η ιστορία για τον Κώστα Καραμανλή δεν άρχισε να γράφεται ακόμα κι ίσως καθυστερήσει αρκετά… καθώς, αν και αποφάσισε, όπως δήλωσε, να αφήσει τα κοινοβουλευτικα του καθήκοντα, δύσκολα θα αφεθεί να πάρει διαζύγιο από την  πολιτική ζωή του τόπου… με την επόμενη μέρα να καιροφυλακτεί και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ήδη να διεργάζεται  την πραγμάτωσή της……..!

 

*πολιτικός επιστήμονας, πρώην δήμαρχος Γρεβενών

3 σχόλια στο άρθρο “Κώστας Καραμανλής… και η επόμενη μέρα εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας! -Του Γιώργου Νούτσου

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Για παρτε,κύριε αρθρογραφε ,μια καρέκλα με 4 ποδάρια,ενταξει;παμε!
    Κ.Καραμανλης,μεγααααλη πολιτική προσωπικοτητα!
    Πρώτον, έχασε από το ,ήδη ,ξεψυχισμενο πασοκ,πασοκ ,όχι του Ανδρεα,αλλά του Γιωργάκη,έχασε με μεγάλη διαφορά!
    Και,απ την ήττα του και μετα;την ααααραξε, στο βουλευτικό του έδρανο,έδρανο,ιδιωτικής χρήσεως και κοιμαααται τον ύπνον του Αδίκου!
    Άχρωμος,αοσμος,αγευστος,αμίλητος,ακουνητος και αγελαστος!
    Ούτε μια επερώτηση, ούτε μια ομιλία απ το Βήμα της Βουλής!
    Και;τι έκανες Καραμανλη,για τα καλαθια πεινας; για τα πασσ και ξεπασσ..που
    μας ξεπατωσε ο Αρχιψευταρος;
    Τι έκανες, για τους μπαταχτσηδες της Νέας δημοκρατιας;που αρπάζουν τα σπίτια των ελληνων δανειοληπτων;
    Τι έκανες, για το ΕΣΥ που γοργοοπεθαινει ;
    Για την ανεργια;για χιλιάδες άνεργα παιδιά που ξαναφεύγουν για Αυστραλιες;
    Διαμαρτυρηθηκε;ύψωσε φωνή,φωνή για συμπαράσταση, στον χειμαζομενο ελληνικό λαο;
    Και ,κάτι άλλο…τι έκανες Καραμανλη ,το 2020,την ημέρα που ο κουμπάρος σου ,ο Ερντογαν,μετέτρεψε την Αγιά Σοφία,σε Τζαμί;
    Τι;μάλλον έτρωγες τα περισσευαμενα κουφέτα απ τον γάμο της Ζεχρά Εφεντιν,κόρης του Ρετζεπ,αφεριμ,μασαλά!
    Αλισβερισ ολουρ” αλισβερίσι, να γινεται!
    Alisveris olur,στην τουρκικη!
    Και;πάνω στο τελευταίο θεμα;τι είπε ο θείος σου;οχι,στην πρώτη εισβολή,των Τούρκων στην Κύπρο, αλλά στη δεύτερη εισβολή που κατέλαβαν το 40% και,της Μαρτυρικής Μεγαλοννησου;
    Ειπε” Η Κύπρος κείται ( βρίσκεται) μακραν”
    Πρώτη εισβολη;Σάββατο 20 Ιουλίου 1964,5η πρωινή ώρα,Δευτέρα εισβολή Αύγουστος, του ίδιου ετους!
    Καραμανλη,έχασες από τον Γιώργο Παπανδρέου,εσύ εκτινάξες το χρέος ,το δημόσιο σε δυσθεωρητα υψη και ο Παπανδρέου ;που βρήκε άδεια ταμεία, είπε το ιστορικό ” λεφτά υπάρχουν!
    Καραμανλη και Παπανδρέου; είστε, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος,το νόμισμα που λέγεται Νεποτισμος!
    Αν δε είχατε,πατέρα και θείο αντίστοιχα πρωθυπουργους,δε θα σας γνώριζε, ούτε ο θυρωρος της πολυκατοικίας, σύμφωνα με τον Κατσιφαρειο Λογο!
    Και οι δυο;μαζί τα κανατε!
    Ο ένας χόρευε ζειμπεκιες,στην Τουρκία,μετά την κατάθεση Στεφάνου,στον σφαγεα των Ποντίων Κεμάλ κι εσύ φουκαρά ( καημένε,στα τουρκικα),
    χόρευες Karsilama,αντικρυστο χορό ,στον γάμο της κόρης του νέου Πορθητή της Αγίας Σοφιάς!
    Καρς= απέναντι,στην τουρκικη!
    Κύριε αρθρογραφε,αυτά τα παραπάνω που έγραψες,σε ιθαγενεις που ζουν στη μέση του Αμαζονιου,που δε γνωρίζουν ελληνική Ιστορία και δεν έμαθαν ελληνικά Γράμματα!
    Ηγετες!!!!!
    Θα έλεγα,τωρα,τι ελεγε ο Κολοκοτρώνης,όταν ήθελε να χαρακτηρίσει, κάτι ηγετουληδες της εποχής του,αλλά θα κοπεί.. απ την λογοκρισία !
    ” αυτοί δεν είναι ηγέτες,είναι ένα απ τ……” καλή διασκέδαση και;και Καλή Τεσσαρακοστη!
    Εδώ,δε θέλουμε καλάθι πεινας,έχουμε τη νηστεία, ευτυχώς ,νηστεία..που μας σώζει απ τα καραγκιοζλικια των επιτελικων μπουρδολογων με τα καλάθια της επαιτειας!
    Και ο αλλος;ακόμα κουφέτα τρώει..απ τον γάμο,νηστίσιμα κι εκεινα;
    Οι τουρκοι ξέρουν…

  2. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Διόρθωση!
    Σάββατο 20 Ιουλίου 1974.
    Ο δαίμων του ταμπλετ και τα διαόλια απ τα καλαθια πεινας ,της αναλγητης δεξιας ,των σαμαραδων,καραμανληδων ,μητσοτακηδων,των ορφανων του επαναφορτζόμενου καρατζαφερ- αγά.
    Ενας ηγετης ,δεν κάθεται ,βιδωμένος, σ ένα ιδιωκτιτο βουλευτικο εδρανο,απ το 2009 που έχασε τις εκλογες!
    Ενας ηγετης,δεν καταδέχεται, 14 χρόνια,τωρα,να παίρνει βουλευτικό μισθό,μισθό αργό.
    Ενας ηγετης,δεν εκλιπαρει ,δεν παραμονεύει,δεν κάθεται πίσω απ την κολονά της Βουλής ,στο τελευταίο εδρανο!
    Ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και παίρνει φωτιά το Βήμα απ τις ομιλίες του,ομιλίες που δίνουν ελπίδα και υλοποιούν τα όνειρα των ελληνων πολιτων!
    Αργός άρτος= το ψωμί που τρώει κάποιος ,χωρίς να εργάζεται.
    Περισσότερα, περί αυτού, στις Επιστολές του Απ.Παύλου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.