Η γυναίκα πρωτοτραγουδίστρια του Φανού «Αριστοτέλη» 2023 – Γράφει η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου



 

Μία συγκινητική έκπληξη μας περίμενε εχθές το βράδυ κατά το άναμμα του Φανού «Αριστοτέλη» στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Όσοι παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του πολιτιστικού συλλόγου, ζήσαμε μία σημαντική στιγμή συνέχειας- σταθμό της Κοζανίτικης παράδοσης, με πρωταγωνίστρια την Ραφαέλα Χατζηπαναγιωτίδου. Κατά το κλείσιμο της εμφάνισης του συλλόγου, η Ραφαέλα Χατζηπαναγιωτίδου, με την φωνητική της ευκαμψία αλλά κυρίως με συγκίνηση και αίσθημα τιμής, πρωτοτραγούδησε το τραγούδι της Αγάπης «Περδίκα Περδικούλα μου». Ένα τραγούδι ορόσημο του αείμνηστου παππού της, Θανάση Πάτσιου, ο οποίος αποτέλεσε πρωτοτραγουδιστής και θεματοφύλακας της Κοζανίτκης Αποκριάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εμφάνιση αυτήν δεν αποτελεί μόνο  μία συγκινησιακή στιγμή,  αλλά συγκροτεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παράδοσης, καταργώντας τα στερεότυπα του φύλου του πρωτοτραγουδιστή. Ύστερα από τρία (3) χρόνια ματαίωσης του εθίμου, οι απόγονοι της Κοζανίτικης κουλτούρας συνδέονται με την παρακαταθήκη των προγόνων τους, διατηρώντας τον παραδοσιακό πυρήνα του εθίμου με ενεργό και καινοτόμο τρόπο.

Γυναίκες να πρωταγωνιστούν στο τραγούδι, συναντάμε αρκετές δεκαετίες πριν, σε αρκετούς Φανούς της πόλης. Άλλωστε τα τραγούδια των Φανών αποτελούσαν και αποτελούν ανδρική υπόθεση. Φέτος όμως, στον Φανό Αριστοτέλη, η ρηξικέλευθη αλλαγή έγινε από την εγγονή του Θανάση Πάτσιου και εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι/ες για την διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, την διασφάλιση της βιωσιμότητας του εθίμου και την διατήρησή του μέσα από επιπτώσεις.

Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου
Πολιτιστική Διαχειρίστρια,
MSc Πολιτιστικό Management

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.