Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες παλιές και νέες οφειλές όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη»



 

«Κάντε μία ρύθμιση, Στάθη, για να διευκολυνθούμε με τις υποχρεώσεις μας», μου έλεγαν πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως επαγγελματίες και έμποροι, το τελευταίο διάστημα.

Βλέποντας την καλή πορεία της οικονομίας, θεώρησα ότι ευσταθεί το αίτημα για ένα νέο διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που μάλιστα θα απέβαινε αμοιβαία επωφελής, και για το κράτος και για τους πολίτες.

Γι’ αυτό, πριν από είκοσι ημέρες περίπου, με Κοινοβουλευτική Ερώτησή μου ζητούσα από τον Υπουργό των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετική ρύθμιση, για τον διακανονισμό παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν επιβαρύνει τους πολίτες.

Ειδικότερα, ανέφερα ότι:

Από την έναρξη της κυβερνητικής θητείας μας εφαρμόσαμε γενναίες και ευρύτατες ελαφρύνσεις που στόχο είχαν να μειώσουν τις υποχρεώσεις και να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας.

Εντούτοις, οι επακολουθήσασες κρίσεις, εξαιτίας της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ροκάνισαν τη θετική επίδραση που είχε η περιστολή των βαρών.

Από τη μία οι στηρίξεις σε όλες τις δραστηριότητες και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στην υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, κι από την άλλη η υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών που έδωσαν ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιούργησαν ευοίωνες προοπτικές για την πατρίδα μας, κόντρα στο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

Ωστόσο, οι συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων δεν αφήνουν κάποιους συμπολίτες μας να γίνουν μέτοχοι της θετικής προοπτικής, αφού το κόστος του πληθωρισμού τους οδηγεί σε αδυναμία να ανταποκριθούν σε ρυθμισμένες ή νέες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μία νέα νομοθετική πρόβλεψη για τον διακανονισμό παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, θα ήταν αμφίπλευρα επωφελής, και για τους υπόχρεους, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις μειωμένες μηνιαίες υποχρεώσεις τους, και για το κράτος, που θα αύξανε την εισπραξιμότητα των απαιτήσεών του.

Για τους λόγους αυτούς, ζήτησα μία νέα ρύθμιση που να δίνει στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να διακανονίσουν και να αποπληρώσουν τις παλαιές και νέες οφειλές τους.

Πράγματι, από την Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σχετική αναγκαιότητα και δεσμεύτηκε για πρόβλεψη που θα επιτρέπει την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν. Σημείωσε, δε, ότι: «Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία».

Ήδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανακοίνωσε  το πλαίσιο της ρύθμισης και παρουσίασε τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η πρώτη είναι για όσους έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, και τους δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις ως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που είχαν χαθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά όσους φορολογούμενους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές. Γι’ αυτούς δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Έτσι, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και ως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Βεβαίως, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση καταφέρνει να βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες των πολιτών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική ευστάθεια και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

#Με_Σχέδιο

#Με_Ασφάλεια

#Με_Σταθερότητα

 

Με τιμή

Ευστάθιος  Κωνσταντινίδης,

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

2 σχόλια στο άρθρο “Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες παλιές και νέες οφειλές όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη»

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Καταστρεψατε τη χώρα ολοκληρη!
    Καταντησατε την Ελλάδα μας,ζητιάνα ,να ζητιανεύει ψίχουλα
    από την Ε,Ε!
    Κι ενώ, το χρέος μας ,στην ΕΕ,είναι 400 δις,δηλαδή,χρωστάμε στην ΕΕ,400 δις,εκείνη όμως ,μας δίνει χρηματα ,ψυχία,από οίκτο και λύπη,για να μην πεθάνουμε απ την πεινα!
    Αντί,να μας διαολοστειλει ,από σεβασμό και μόνο, στον Αρχαίο μας πολιτισμο,μας λυπάται με λύπη μεγαλη!
    Επιτελικοι μπουρδολογοι,εάν δεν υπήρχε ο κορονοιος και ο πόλεμος στην Ουκρανία και εάν η ΕΕ,ήταν, προς ημάς, τους Έλληνες ανάλγητη, θα είχατε,πέσει
    πριν 3 χρονια!
    Επιτελικοι μουρδολογοι,εάν,οντως ,υπήρχε εγχώρια ανάπτυξη,επενδύσεις και έργα και πολλές και καλές δουλειές, όπως υποσχέθηκε ο εθνικός κλοουν,του τσιρκου της επιτελικης μπουρδολογιας,το 2019,δε θ απλωναμε το χέρι σαν την ψωροκωσταινα και δε θα ζουσε,ο ελληνικός λαος απ το καλάθι της κακομοιριας,το καλάθι της επαιτείας!
    Αυτές τις μπούρδες σας,στα βάθη του Αναζονιου,σ ανθρωπους ξεκομενους απ τον πολιτισμό,απ την τεχνολογία και την πληροφόρηση!
    Ποια αναπτυξιακή πορεία της χωρας;λίγη αξιοπορεπεια ,λίγη ντροπή,λίγη τσιπα,δε σας απόμεινε στο επιτελικο σας τσιρκο;
    Κύριοι επιτελικοι μπουρδολογοι με τα pass,δεν πας σε ανάπτυξη,πας στον γκρεμό!
    Το μόνο που αναπτύσσεται και τρώει τον αγλεορα,στο ελαντισταν ,όπως καταντησατε τη χώρα μας ειναι
    1.πετσοταισμενοι δημισιογραφισκοι,οι διψασμένοι γκεμπελιστες των βρομοκαναλων,για να δοξάζουν νυχθημερόν την ποντικομαμη ,τον μητσοτακη!
    2.Πατσιταισμενοι που, μπαταχτσιδικα, αγοράζουν και πουλάνε σπίτια σε funds,
    μαζι του ,ο γαλαζιος γιος,του γαλάζιου Ντογιακου,της ανεξαααααρτητης Δικαιοσυνης και νομικός σύμβουλος, του αδουλευτου,του αρχιτεμπελαρου,του ανθρώπου, που έγινες υπουργός,πριν ανοίξει τα μάτια του,στο φως του ήλιου,
    του τεμπελαρα,που το μόνον που έμαθε…είναι ν αγοράζει αυτοκίνητα πολυτελείας,ποιος;Ο παλίμπαις,ο υπουργακος των μεταφορών, ο μπιμπερατος( απ το μπιμπερό).
    3.Καπατοι- καπατσοι!
    4. Μαραβεγιαδες( είσαι κι απ τον βολο,την γενέτειρα μου,τρομάρα σου!
    5.Σπυρακη- δες,που πληρώνονται κι απ εδώ και απ την ΕΕ!
    6.Αβραμοπουλοι,που πληρωνονται και από την ΕΕ και από τον Άγιο της ρωμαιοκαθολικης Εκκλησίας,τον San Pantseri,με τιμητικα 5χιλιαρα,μιας και ανήκει στην Αγία τράπεζα της ΜΚΥΟ του!
    7,Σχοιναδες,που πηγαινοερχονται Αθηνα- Βρυξέλλες- Καταρ,για να πάρουν σοκολατακια ,μοοοονο,λες και δεν έχει ζαχαροπλαστεια ,στην ομονοια!
    8.Στασσηδες,δημητριαδηδες,χειμαρες ,ροδακηδες,ευθυμιου,γαλαζια χρυσοκαλοπαιδα ,επιτροπές του άλλου γεννημενου υπουργού,του ανθρώπου, που πρώτα έγινε υπουργός και μετά έκλαψε,του καρμιρη,του γερό λαδα,του
    γερο σημιτη,του χατζη- αβάτη( δάκη)
    9.παλι στασσηδες”με 365.000,τον χρόνο,100.000 τον χρόνο,50.000 τον χρόνο… “μια στάση εδώ,λέει ο μητσοτακης,θέλω απόψε, να σας αυξήσω τα χιλιάδες χιλιάρικα).Μητροπανο,μας άφησες νωρις!
    Κι εχθές το βραδυ;στην εκπομπη του Παπακυριακοπουλου;
    Δεν πιστεύω,να ξαναπάς στην εκπομπή του Παπαακυριακοπουλου;
    Κι ο οικοδεσπότης της εκπομπής και οι εκπρόσωποι των κομματων,σε στριμωξαν” πολιτικα”, σε έκαναν με τα κρεμμυδάκια!
    Όλοι διαβασμένοι κι εσυ;σφαξε με μητσοτακη ν αγιασω”
    Σε ρωτούσαν κι εσυ;κοιτάζες
    , το κινητό σου, μπας ,και σε στείλουν, καμία απαντηση!!
    Σε ρωτούσαν κι εσυ;”εεεε,οοοο,ιιιι,ο μητσοτακης ο καλύτερος πρωθυπουργος”
    Κατάπιες ,το μπουρδολογικο σας πολιτικό αφηγημα!
    Κορονοιος,πόλεμος και ο οίκτος της ΕΕ,αυτά σας σώζουν επιτελικοι μπουρδολογοι !
    Φύγετε γρήγορα,μη μας διαλοστειλει η Ε.Ε!
    Γιατι;γιατί ,τη χρωστάμε 400 δις,από δανεια ,αλλά μας δίνει καιγια να επιβιώσουμε και το χειροτερο;πληρώνει και μισθούς στη Σπυρακη,για να πληρώνει η Σπυρακη,τον υπάλληλο της…που δεν πάτησε, ποτέ στο Βέλγιο!!
    Ο Αριστο-φάνης έγραψε κωμωδίες για τα συμβαίνοντα,στην Αρχαία Ελλαδα
    και έγιναν Αριστο-υργηματα παγκόσμια ,φαντάζεστε ,τι θα έγραφε σήμερα, με όσα συμβαίνουν στο τσίρκο της επιτελικης μπουρδολογιας και τη μόνη αναπτυξη,ανάπτυξη στα πράσινα αλογα!
    Κανονικά, λέγεται ” πράσσειν αλογα”( αυτός,που πράττει αλογα πραγματα)
    Δεν υπάρχουν πράσινα αλογα,μα,ούτε …και ανάπτυξη μητσοτακη.

  2. Να τον χαίρεσαι τον αρχηγό σου ! Η Ν.Δ. αποτελεί απειλή για το ελληνικό έθνος. Δεν το καταλαβαίνεις ; Κρίμα !!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.