«Κοινόν των Κοζανιτών»: Συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού για τους σεισμόπληκτους της Ροζάβα- Πρωτοβουλία Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Κουρδικό Λαό



 

Ο καταστροφικός σεισμός που προσφάτως έπληξε την νοτιοανατολική Τουρκία και την βόρειοανατολική Συρία έχουν συγκλονίσει την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη. Μπροστά στην καταστροφή αναδύεται στην επιφάνεια η ανάγκη της αλληλεγγύης προς όλους, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα φίλτρο διαχωρισμού. Δυστυχώς όμως η μέχρι τώρα διαχείριση της τεράστιας αυτής φυσικής καταστροφής αποτελεί αφορμή για να γίνουμε ακόμα μια φορά μάρτυρες αυτού που αποκαλείται «επιλεκτικός ανθρωπισμός της Δύσης». Είναι ο «ανθρωπισμός» που διαχωρίζει τους ανθρώπους σύμφωνα με γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες πολιτισμικές αντιλήψεις περί προόδου και καθυστέρησης, προπαγανδίζοντας ότι υπάρχουν καλοί και κακοί πόλεμοι, καλοί και κακοί βομβαρδισμοί κλπ. Ο «ανθρωπισμός» που παίζει επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια πάνω από τον (οικουμενικό) ανθρώπινο πόνο. Το τελευταίο μάθημα αυτού του πολύ παράξενου είδους «ανθρωπισμού» είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που αξίζει η σωτηρία της ζωής τους, και άνθρωποι που δεν αξίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδησεογραφικοί τίτλοι που αναφέρουν την λέξη «Συρία» δίπλα από τη λέξη «σεισμός» είναι ελάχιστοι, ενώ η λέξη «Κούρδοι» απουσιάζει εντελώς. Κι όμως, οι περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο είναι περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Οι κουρδικές κοινότητες της νοτιοανατολικής Τουρκίας ήδη καταγγέλλουν ότι υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη των κουρδικών σεισμόπληκτων πόλεων από το τουρκικό κράτος, το οποίο προφανώς είναι αυτό που αποφασίζει που, πότε και πως θα κατανείμει την βοήθεια που ήδη λαμβάνει από άλλες χώρες. Όσο για τους Κούρδους της βορειοανατολικής Συρίας, εκτός από τις περίφημες κυρώσεις (οι οποίες σε περίοδο φυσικών καταστροφών ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας), έχουν να αντιμετωπίσουν και…τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας! Μόλις μια ημέρα μετά τον όλεθρο των σεισμών, το καθεστώς Ερντογάν έδωσε εντολή στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να βομβαρδίσουν κουρδικές θέσεις στην Βορειοανατολική Συρία!

Σαν σύλλογος δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα του φονικού σεισμού (άλλωστε καμία φυσική οντότητα δεν μπορεί). Μπορούμε όμως με τις μικρές, ελάχιστες δυνάμεις και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην φονική πολιτική των διακρίσεων και να προβούμε στην ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους και αλληλέγγυους συμπολίτες και συμπολίτισσές μας για συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού, το οποίο θα αποσταλεί στην Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κοινώς γνωστή ως Ροζάβα. Η εν λόγω περιοχή απέκτησε την αυτονομία της τον Νοέμβριο του 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης Κουρδικής εξέγερσης και αντίστασης για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνών, και της βιωσιμότητας. Οι άνθρωποι που διαφυλάττουν την ύπαρξή της είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, γνωστές ως YPG (και φυσικά το γυναικείο τμήμα τους, το YPJ).

Τα υλικά που συγκεντρώνουμε είναι:

  • Επιδεσμικό υλικό (γάζες, επίδεσμοι, επιθέματα, ταινίες στερέωσης, νάρθηκες)
  • Παυσίπονα
  • Αντιπυρετικά
  • Αντιβιώσεις
  • Επουλωτικές, αντιβιοτικές και αντιμυκητιασικές αλοιφές

Καλό θα είναι, τα παραπάνω να έχουν ημερομηνία λήξης τουλάχιστον μετά από έξι μήνες.

 

Χώρος συγκέντρωσης: Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης, Ρήγα Φεραίου 10.

Επισυνάπτουμε επίσης αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για όποιον θα ήθελε να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο. Ο λογαριασμός είναι άμεσα συμβεβλημένος με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού και η βοήθεια φτάνει άμεσα στον κουρδικό λαό, χωρίς τον κίνδυνο της όποιας ύποπτης και εχθρικής διαμεσολάβησης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.