Ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα για ξεκούραστο ύπνο



Όταν πέφτει κανείς για ύπνο ένα πράγμα τον ενδιαφέρει: να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι μία από τις τρεις αρχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μαζί με την καλή διατροφή και την τακτική άσκηση. Αν λοιπόν πέφτετε για ύπνο και ξυπνάτε… κουρασμένοι, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε το στρώμα που κοιμάστε! Το στρώμα ύπνου που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το πιο άνετο μέρος στον κόσμο για το σώμα σας. Όσο πιο αναπαυτικό είναι το στρώμα σας τόσο καλύτερος θα είναι και ο ύπνος σας. Ποιο είναι όμως το πιο αναπαυτικό στρώμα; Αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το βάρος του, τη στάση ύπνου που προτιμά αλλά και τα προσωπικά του γούστα.

Τι κάνει ένα στρώμα αναπαυτικό και κατάλληλο για ξεκούραστο ύπνο

Παρ’ όλο που σε κάθε άτομο ταιριάζει ένα διαφορετικό στρώμα ύπνου, ένα στρώμα είναι άνετο όταν στηρίζει σωστά την σπονδυλική στήλη, δεν προκαλεί υπερβολική ζέστη και ταιριάζει στα προσωπικά γούστα του καθενός. Σε γενικές γραμμές ένα στρώμα μεσαίας σκληρότητας παρέχει άνεση, σωστή υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και ποιοτικό ύπνο.

Τα άτομα που έχουν πόνους στη μέση ή στην σπονδυλική στήλη τείνουν να επιλέγουν στρώματα αφρού μνήμης μέτριας σκληρότητας ή στρώματα αφρού λατέξ, τα οποία αντιστέκονται στην αίσθηση “βύθισης” που προκαλούν τα στρώματα αφρού μνήμης ενώ παράλληλα βοηθούν το άτομο να παραμείνει σε μία άνετη θερμοκρασία και θέση ύπνου.

Τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα ελατήρια και αφρώδη υλικά και είναι ιδανικά για τους ανθρώπους που προτιμούν τα μαλακά στρώματα, των οποίων η πίεση σε κάθε σημείο του σώματος είναι ομοιόμορφη. Συνήθως βολεύουν τα άτομα που κοιμούνται σε πρηνή στάση (μπρούμυτα) ή σε εμβρυακή στάση.

Αν σας αρέσει η στήριξη που παρέχουν τα ελατήρια αλλά ταυτόχρονα θέλετε την αίσθηση που δίνουν τα αφρώδη υλικά, τότε το υβριδικό στρώμα είναι το κατάλληλο για εσάς. Τα υβριδικά στρώματα συνδυάζουν διάφορα υλικά και τεχνολογίες και συγκεκριμένα στην κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ελατήρια σε συνδυασμό και με αφρώδη υλικά (αφρό μνήμης και αφρό latex) ώστε να παρέχεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι παρέχουν σωστή συγκράτηση της σπονδυλικής στήλης ενώ παράλληλα αγκαλιάζουν το σώμα ομοιόμορφα.

Τέλος, τα ορθοπεδικά στρώματα αποτελούνται από συνδεδεμένα ελατήρια Bonnel Springs και ταιριάζουν στα άτομα που τους αρέσει η σκληρή, άκαμπτη αίσθηση ή σε άτομα που έχουν ορθοπεδικά προβλήματα στη μέση, τη σπονδυλική στήλη ή και τον αυχένα καθώς μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από πόνους. Είναι επίσης κατάλληλα για άτομα μεγάλου σωματικού βάρους και βολεύουν συνήθως τα άτομα που κοιμούνται σε ύπτια στάση (ανάκσελα).

Το πιο ξεκούραστο στρώμα για εσάς ανάλογα με τη στάση ύπνου

Στάση ύπνου: Ανάσκελα

Για όσους προτιμούν την ύπτια στάση ύπνου, τα πιο μαλακά στρώματα πιθανότατα δεν θα παρέχουν αρκετή υποστήριξη για να διατηρήσουν τη σπονδυλική σας στήλη σωστά ευθυγραμμισμένη καθώς κοιμάστε. Ένα μεσαίο ή πιο σφιχτό αφρώδες ή υβριδικό στρώμα, που συνδυάζει ελατήρια και αφρό, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα.

Στάση ύπνου: Στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι ασκεί πίεση στους ώμους και τους γοφούς σας, επομένως θα θέλετε να αναζητήσετε ένα πιο μαλακό στρώμα που να βοηθά στην ανακούφιση της πίεσης σε αυτά τα βασικά σημεία. Πολλά άτομα που κοιμούνται στο πλάι, επιλέγουν στρώματα με αφρό μνήμης ή με ανώστρωμα, που προσφέρει επιπλέον απαλότητα.

Στάση ύπνου: Μπρούμυτα

Γενικά ο ύπνος πρηνηδόν (με την κοιλιά να ακουμπάει στο πτώμα) είναι ο πιο ανθυγιεινός τόσο για τον αυχένα όσο και για τη σπονδυλική στήλη. Αν παρ’ όλα αυτά επιλέγετε να κοιμάστε μπρούμυτα, το στρώμα σας δε θα πρέπει να βυθίζεται επομένως ένα σκληρό ανατομικό ή ένα υβριδικό ή αφρώδες στρώμα μπορεί να σας βοηθήσει.

Το κατάλληλο στρώμα ανάλογα με το σωματότυπο

Βαριά άτομα

Τα άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος θα χρειαστούν γενικά ένα πιο σταθερό στρώμα για να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Τα υβριδικά στρώματα, που συνδυάζουν ελατήρια με αφρώδη υλικά είναι ιδανικά. Επίσης ίσως θέλετε να επιλέξετε ένα στρώμα με μεγάλο ύψος, δηλαδή πάνω από 30 εκατοστά.

Ελαφριά άτομα

Τα άτομα χαμηλού σωματικού βάρους ίσως βρουν μεγαλύτερη άνεση σε ένα μεσαίο ή μαλακό στρώμα. Γενικά το πάχος δεν παίζει εδώ τόσο σημαντικό ρόλο όσο στα βαριά άτομα. Ωστόσο τα στρώματα με ανώστρωμα μπορεί να σας φανούν πιο ξεκούραστα.

Αν ξυπνάτε και αισθάνεστε ότι δεν έχετε ξεκουραστεί αρκετά, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε το στρώμα σας. Στη Delta Strom ένας ειδικός στα στρώματα θα σας καθοδηγήσει να επιλέξετε σωστά το ιδανικό στρώμα για να έχετε τον πιο ξεκούραστο ύπνο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.