Ζωή μέσα στο θάνατο στην Τουρκία: Βγαίνουν ζωντανοί μετά από πέντε μέρες στα χαλάσματα



 


Ο απολογισμός από τον φονικότερο σεισμό στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες ξεπέρασε τους 23.700 νεκρούς στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν μια σειρά από δραματικές διασώσεις στην Τουρκία χθες, ανασύροντας αρκετούς ανθρώπους από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες παραμένουν πολικές. Στο μεταξύ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για θαύματα στα ερείπια των κτιρίων στην Τουρκία, η οργή ξεχειλίζει στη θέα των ισοπεδωμένων πολυκατοικιών -πολλές εκ των οποίων νεόδμητες.

Τι συμβαίνει με τα κτίρια

Πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν γιατί αυτή η φυσική καταστροφή, για την οποία η Τουρκία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε τέτοια ερείπωση στα κτίρια και τις υποδομές. Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC, τα κτίρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.

Ο Ερντογάν δεν επέβαλε την εφαρμογή του αντισεισμικού κώδικα

Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 2018 περισσότερα από τα μισά από κτίρια της Τουρκίας είχαν κτιστεί κατά παράβαση των οικοδομικών κανονισμών.

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί 110 ώρες μετά τον σεισμό

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί το βράδυ της Παρασκευής από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Τζαμπλέ της Συρίας, 110 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, που συγκλόνισε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η διάσωση δύο εξ αυτών απαθανατίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Την ώρα που διασώστες από τη Συρία και τον Λίβανο έβγαζαν από τα χαλάσματα μια γυναίκα και το παιδί της, κάτοικοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Στην Αντιόχεια το σκοτάδι φέρνει μόνον τρόμο

Η πόλη της επαρχίας Χατάι χτυπήθηκε σφοδρότερα από κάθε άλλη από τον διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου την περασμένη Δευτέρα, που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία προκαλώντας το θάνατο άνω των 23.000 ανθρώπων. Οι εικόνες της καταστροφής από την Αντιόχεια μοιάζουν βγαλμένες από χολιγουντιανή ταινία. Κτίρια έχουν καταρρεύσει με τρόπους που μοιάζουν να αψηφούν τους νόμους της Φυσικής, δημιουργώντας αλλόκοτα, μακάβρια σχήματα. Κάποια θυμίζουν σπασμένο ακορντεόν, άλλα έχουν θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια. Ένα σπίτι γέρνει ανησυχητικά στη μία πλευρά. Λίγα μέτρα πιο πέρα, μια πολυκατοικία έχει σωριαστεί σε άμορφη μάζα ερειπίων σαν να σκόνταψε στο δρόμο.

Κανένα από τα κτίρια στην Αντιόχεια – Aντάκια την αποκαλούν στην Τουρκία – δεν είναι πλέον κατοικήσιμο: ακόμη και σε αυτά που στέκονται ακόμη όρθια, χωρίς ρεύμα και νερό, απουσιάζει κάθε ίχνος ζωής. Πιθανώς θα πρέπει όλα να κατεδαφιστούν καθώς το χτύπημα του σεισμού επηρέασε τη στατικότητά τους.

Το σταυροδρόμι των πολιτισμών που έσβησε απ’ το χάρτη

Πριν το πλήγμα του Εγκέλαδου η Αντιόχεια πρόσφερε καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που είχαν αναζητήσει εκεί τη σωτηρία από τον εμφύλιο που μαίνεται ακόμη σε απόσταση μόλις 15 χλμ. στη Συρία. Η πόλη θεμελιώθηκε το 300 π.Χ. από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίχνη της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής ιστορίας της είναι διάσπαρτα. Η Αντιόχεια είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, γεύσεων και γλωσσών, αλλά σήμερα οι κάτοικοί της κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια αντίσκηνα.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, η απουσία τεχνητών πηγών φωτός και η αιωρούμενη σκόνη δημιουργούν μια σουρεαλιστική εικόνα. Η κυκλοφορία είναι χαοτική. Οι σοβαρά κατεστραμμένοι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, λεωφορεία και ασθενοφόρα, οι σειρήνες τους που ουρλιάζουν σκεπάζουν τους θορύβους των διασώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόνο κάποιες φωτιές εδώ και εκεί φωτίζουν την κατασκότεινη πόλη, απελευθερώνοντας μια μυρωδιά καπνού που μπλέκεται με την έντονη δυσοσμία που πλανάται στην ατμόσφαιρα. Γύρω από τις πυρκαγιές στριμώχνονται όσοι έμειναν άστεγοι από την καταστροφή, ντυμένοι με χοντρά ρούχα για να αντέξουν το δριμύ ψύχος. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αντιόχεια, κάποιες κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, ή ακόμη και στο έδαφος.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι δρόμοι της Αντιόχειας είναι κατάμεστοι και με εθελοντές, όπως ο 27χρονος Ενσέ, που ταξίδεψε μέχρι εκεί από την Κωνσταντινούπολη για να συνδράμει όπως μπορεί στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. «Η Αντιόχεια ήταν τόσο όμορφη και τώρα δεν απέμεινε τίποτε. Ο κόσμος δεν έχει που να πάει», λέει. «Δεν με νοιάζει που θα κοιμηθώ», συμπληρώνει. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο με τόση καταστροφή γύρω του. «Δεν έχω ξαναδεί τόσες σορούς θυμάτων», προσθέτει κουνώντας το κεφάλι του συντετριμμένος.

Ο Εσίν, άλλος ένας εθελοντής, λέει ότι δεν βρίσκει λόγια για να περιγράψουν όσα αντικρίζουν τα μάτια του. «Μου ραγίζει την καρδιά. Μόνον το να βοηθώ τους συνανθρώπους μου μου επιτρέπει να σκεφτώ κάτι άλλο». Από τις λιγοστές πηγές φωτός στην Αντιόχεια κι εκείνες των σωστικών συνεργείων, που εργάζονται ακόμη πυρετωδώς μέσα στην άγρια νύχτα για να ανασύρουν θύματα πέντε μέρες μετά την καταστροφή. Οι ελπίδες να εντοπίσουν επιζώντες εξανεμίζονται.

Θαύματα!

Γίνονται ακόμη θαύματα, καθώς έξι ημέρες μετά από τον ισχυρότατο σεισμό στην Τουρκία, διασώστες από όλο τον κόσμο καταφέρνουν ακόμα να βρουν νεκρούς στα συντρίμμια των κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Περισσότεροι από 24.150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς. Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο. Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες. Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό. Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν. Ακόμη, ένας 36χρονος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια του σπιτιού του στην πόλη Χατάι, που κατέρρευσε στον φονικό σεισμό. Ο άνδρας σώθηκε από Τούρκους διασώστες και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο που περίμενε να τον παραλάβει, σύμφωνα με το Associated Press.

80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε. «Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.

Ο τελευταίος απολογισμός

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), 20.655 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία. Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 3.500, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν στα συντρίμμια.

www.alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.