Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις!- Γράφει ο Γιώργος Χριστοφορίδης Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού ΄΄ΕΛΠΙΔΑ΄΄             



 

Σκανδαλωδώς περίεργα και προκλητικά πράγματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για την προμήθεια ενός φορτηγού με κάποια παρελκόμενα , (κλικ εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ για τις σχετικές φωτογραφίες), η Περιφέρεια θα δώσει 482.000 €  όταν η τιμή θα μπορούσε να είναι στο μισό περίπου.

Τα ερωτήματα πολλά.

  • Γιατί η πλειοψηφία του κ. Κασαπίδη στην Οικονομική Επιτροπή, έκανε δεκτή μια τόσο χαμηλή έκπτωση μόλις 2%;
  • Γιατί για ένα τέτοιο μηχάνημα υπήρξε μόνο ένας ενδιαφερόμενος στον διαγωνισμό;
  • Γιατί άφησαν να προχωρήσει η διαδικασία όταν ξεκάθαρα το τίμημα είναι βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον;
  • Γιατί ο κ. Μακρυγιάννης όταν ζητήσαμε  να παρέμβουμε στην Οικονομική Επιτροπή – συμπληρωματικά με τον εκπρόσωπο μας – , λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου, δεν μας το επέτρεψε;
  • Γιατί δεν παρενέβη ο Περιφερειάρχης για να τον επαναφέρει στην τάξη όταν το θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
  • Γιατί φοβούνται την διαφάνεια;
  • Που χάθηκε  για άλλη μια φορά, το όλα στο φως του Περιφερειάρχη;

Οι πολίτες ρωτούν και πρέπει να μάθουν, γιατί με το δημόσιο χρήμα κάνεις δεν επιτρέπεται να κάνει χουβαρνταλίκια. Το « δάσκαλε που  δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις » , έγινε ο κανόνας σε αυτή την Περιφερειακή Αρχή τρεισήμισι χρόνια τώρα.

Ακολουθεί η επερώτηση που καταθέσαμε.

Θέμα: Επερώτηση για το αδικαιολόγητα υψηλό -με βάση τις αγοραίες τιμές και την τιμή

άλλων μηχανημάτων-  κόστος οχήματος πολλαπλών χρήσεων και παρελκομένων, προϋπολογισμού 492.600,00 € (συμπ. ΦΠΑ) και αίτημα για τη ματαίωση του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την Προμήθεια του.

Κύριε Περιφερειάρχη,

στην Οικονομική Επιτροπή της Τετάρτης 01/02/2023, συζητήθηκε το 8ο θέμα, με τίτλο: «Έγκριση των Πρακτικού Ι (Δικαιολογητικά Συμμετοχής-Τεχνική Προσφορά – Οικονομικές Προσφορές) του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια οχήματος πολλαπλών χρήσεων και παρελκομένων».

Το Θέμα υπερψηφίστηκε μόνο από την δική σας παράταξη.

Είχε προηγηθεί η απόφαση σας, στις 17/1/2023, για την έγκριση δέσμευσης πίστωσης του ποσού των 492.000 ευρώ (ΑΔΑ: 68237ΛΨ-ΖΟ9) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικοί Πόροι)

Διαβάζοντας το πρακτικό, με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι, για ένα τόσο μεγάλο έργο υπήρχε μόνο μία οικονομική προσφορά και η έκπληξή μας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν είδαμε ότι η έκπτωση είναι μόλις 2%.

Με βάση αυτή την έκπτωση, το κόστος του μηχανήματος θα ανέλθει στα 482.360,00 ευρώ.  Από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μάλιστα.

Υπενθυμίζουμε  ότι, στις 25-09-2018 (για το ίδιο έργο) στη συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής είχε αποφασισθεί ομόφωνα, η ματαίωση του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού προμήθειας ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων και παρελκομένων, προϋπολογισμού 492.600,00 προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση των Τεχνικών Προδιαγραφών, από την αρμόδια Υπηρεσία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων Οικονομικών Φορέων κάτι που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και το ενδεχόμενο δημοσιονομικό όφελος για την Αναθέτουσα Αρχή (ΑΔΑ:Ψ3ΡΨ7ΛΨ-Ν00 ).

Με δική μας πρωτοβουλία ζητήσαμε τις τεχνικές προδιαγραφές και έντυπα του οχήματος από την Δ.Τ.Υ. ΕΔΡΑΣ (κάτι που ήταν υποχρεωμένος ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής να προσκομίσει κατά τη συζήτηση του Θέματος στις 1.2.2023, αλλά δεν το έκανε) και η έκπληξή μας ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν στις φωτογραφίες που είδαμε διαπιστώσαμε ότι, αυτό που παίρνουμε δεν είναι ένα κλασικό πολυμηχάνημα!

Είναι ένα απλό φορτηγό 4Χ4 σκέτο σασί, με τα εξής παρελκόμενά : Μία Λεπίδα Αποχιονισμού, ένα αλατοδιανομέα, έναν υδραυλικό βραχίονα με κεφαλή καταστροφέα και κλαδέματος, έναν υδραυλικό γερανό και ένα παρελκόμενο διάνοιξης οπών και τοποθέτησης πασσάλων (για αυτό δεν υπήρχε φωτογραφία).

Από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι, με Διαγωνιστικές διαδικασίες και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Δήμος Κοζάνης προμηθεύτηκε πρόσφατα, αντίστοιχο πολυμηχάνημα αναγνωρισμένης ποιότητας και αξιοπιστίας , μάρκας  MERCEDES-BENZ  UNIMOG , το οποίο είναι ένα πραγματικό σκληροτράχηλο όχημα που κόστισε 349.000€  δηλαδή 133.360€ λιγότερο (Α Ν Α Ρ Τ Η Τ Ε Α   Σ Τ Ο   Κ Η Μ Δ Η Σ  12-10-2022   ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Αριθμ. πρωτ. 30712)

Επιπλέον κάνοντας μια απλή έρευνα αγοράς είδαμε ότι για την προμήθεια αυτού του οχήματος και των παρελκομένων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βρήκαμε ότι τα 240.000 ευρώ είναι υπέρ αρκετά.

Η διαφορά τεράστια ! Προκλητική! Τα μισά λεφτά δηλαδή!

Κύριε Περιφερειάρχη,

οι συνθήκες στην Περιφέρειά μας είναι πολύ δύσκολες . Η ανεργία συνεχίζει την επίθεσή της, η φτώχεια και η απογοήτευση είναι τριγύρω μας, παιδιά ξενιτεύονται για ένα κομμάτι ψωμί και εσείς δίνετε 480.000 ευρώ για κάτι που μπορούμε να το προμηθευτούμε με τα μισά λεφτά.

Με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που στενάζουν, στην Περιφέρεια που είναι πρωταθλήτρια σε μείωση πληθυσμού, μείωση ΑΕΠ και υπερβολική ανεργία!

Άποψή μας είναι ότι πρέπει να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να τροποποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι οικονομικοί φορείς και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος της Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 του Κανονισμού του Π.Σ, θα θέλαμε να γνωρίζουμε:

Α. Γιατί δεν ερευνήσατε αν τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές από το 2018 σύμφωνα με την απόφαση της τότε Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα;

Β. Γιατί συνεχίσατε τη διαδικασία  ενώ η έκπτωση ήταν μόλις 2%

Γ. Γιατί δεν ματαιώσατε τον Διαγωνισμό αφού διαπιστώσατε την συμμετοχή ενός μόνο προμηθευτή σε συνδυασμό με την αμελητέα έκπτωση;  θεωρείτε λογική την ύπαρξη ενός ενδιαφερόμενου προμηθευτή σε μια αγορά με τόσους πολλούς προμηθευτές;

Δ. Συμφωνείτε να πληρώσει η Περιφέρεια σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ όταν μπορεί να γίνει η προμήθεια του σχεδόν με το μισό ποσό;

Ε. Προτίθεστε τώρα που ενημερωθήκατε να ματαιώσετε το διαγωνισμό και να προκηρύξετε έναν νέο προς όφελος της Περιφέρειας;

Με εκτίμηση

Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμού ΄΄ΕΛΠΙΔΑ΄΄

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.