Ιερό Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα) και για τους δύο πιλότους μας- του Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης όλου του εκκλησιάσματος, Ιερό Μνημόσυνο τελέσαμε (5-2-2023) την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στη Θεία Λειτουργία, (έναρξη του Τριωδίου 2023) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, για τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη (Ζηζιούλα), με καταγωγή από το Καταφύγι, Κοινότητα του Δήμου Βελβεντού, της Π.Ε. Κοζάνης και Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, (εκοιμήθη στις 3-2-2023) και για τα παλικάρια μας, τους δύο ιπτάμενους της πολεμικής αεροπορίας υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα και σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, που έχασαν τη ζωή τους, όταν το το Phantom F-4 στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη (30-1-2023) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Ο π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, μεταφέροντας την ευλογία και την προσευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, μνημόνευσε: ‘’… μνήσθητι, Κύριε, υπέρ αναπαύσεως του δούλου σου Ιωάννου Αρχιερέως, Μητροπολίτου Περγάμου του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης, του και ‘’κρατίστου των θεολόγων’’, και των δούλων σου Μάριου-Μιχαήλ και Ευσταθίου, των πεσόντων κατά την υπηρεσίαν αυτών εν τω στρατεύματι, υπέρ της πατρίδος ημών’’. Η μνήμη τους να είναι αιώνια και ο Χριστός να τους αναπαύει.

Έψαλαν οι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Βαλωμά, Τάκης Στεφανόπουλος, Γιώργος Καραγιάννης. Διακονητές: Περικλής Παπαγεωργίου επίτροπος, Λεωνίδας Ματόπουλος φοιτητής.

Έτσι ξεκίνησε φέτος το Τριώδιο 2023. Με συνοχή καρδίας. Και με προσευχή. Μ’ αυτήν, που μας προτρέπει – και μας προφυλάσσει από την παγίδα της υποκρισίας – η Εκκλησία με τον πρώτο κιόλας υμνογραφικό λόγο του Τριωδίου σε ήχο πρώτο: ‘’Μη προσευξώμεθα φαρισαϊκώς, αδελφοί..’’. Καλό Τριώδιο, συνοδίτες!

Σαν υστερόγραφο, δύο στιγμιότυπα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη.

1ο. Επισκέπτεται ο μακαριστός τον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, πάνε 20 χρόνια τώρα, καλοκαίρι. Παίρνουμε κέρασμα στο Αρχονταρίκι έξω και πάνω στην κουβέντα τον ευχαριστούμε για τη θεολογία που μας προσφέρει. Απαντά στις ευχαριστίες μας ο μακαριστός με τα εξής: ‘’Σας ευχαριστώ. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα. Έγραψα, δόξα τω Θεώ. Αυτό δε φτάνει. Το δεύτερο βήμα είναι που πρέπει να γίνει. Κι αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς οι παπάδες. Να περάσετε δηλαδή τη θεολογία στο λαό. Αλλιώς η θεολογία θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοθηκών’’. Και μας έφερε παράδειγμα το τραγούδι: ‘’Δείτε το τραγούδι. Γράφει τους στίχους ο στιχουργός. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να το πάρει ο μελωδός να του δώσει μουσική. Να το πάρει ο τραγουδιστής να το ερμηνεύσει. Και όχι μόνο. Να μπει και η ορχήστρα. Τότε μόνο το γεύεται ο ακροατής’’.

2ο. Στην εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικόλαου Κοζάνης παρίσταται και, μεταξύ των άλλων, ομιλεί ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης. Εκθειάζοντας την θεολογικο-εκκλησιολογική κατάρτιση και την προσωπικότητα του Διονυσίου, απαντά σε εκείνους που τον ήθελαν σε υψηλότερη θέση ευθύνης στην Εκκλησία της Ελλάδος, προς όφελος της Εκκλησίας, στην οποία δεν ανήλθε, είπε τον εξής χαρακτηριστικό λόγο: ‘’Ο Μητροπολίτης Διονύσιος με τη βιοτή του και την προσωπικότητά του απέδειξε ότι, ουχ ο τόπος, αλλ’ ο τρόπος αναδεικνύει τον άνδρα στην Εκκλησία’’. Σφηνώθηκε στο μυαλό μου το: ‘’ουχ ο τόπος αλλ’ ο τρόπος’’.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

6-2-2023

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.