Απαγόρευση εργασιών σε εργοτάξια και εξωτερικούς χώρους τις επόμενες ημέρες που θα επικρατούν συνθήκες παγετού

 

Τις επόμενες ημέρες με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει σε καμία πόλη της Δυτικής Μακεδονίας τους 0 °C κατά την διάρκεια της ημέρας. Η ένταση του ανέμου σε συνθήκες παγετού θα διαμορφώσει ακόμα πιο δύσκολες αισθητά συνθήκες, ειδικά σε εργοτάξια στα περίχωρα των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, οικοδόμοι αλλά και εργαζόμενοι σε τεχνικές εταιρίες διάφορων ειδικοτήτων κινδυνεύουν να βρεθούν για μια ακόμη φορά στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Απαιτούμε τις επόμενες ημέρες να σταματήσουν όλες οι εργασίες που λαμβάνουν τόπο σε εξωτερικούς χώρους στον κατασκευαστικό τομέα,  ειδικά σε εργοτάξια  φωτοβολταϊκών σταθμών κ.α και να εξασφαλιστούν τα χαμένα ημερομίσθια προς τους συναδέλφους. Οι συστάσεις που κάνει το υπουργείο Εργασίας προς τους εργοδότες ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν είναι!  Είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το υπουργείο που να απαγορεύει τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες, επίσης πρέπει όπως για συνθήκες καύσωνα έτσι και για τις συνθήκες παγετού να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προστασίας των εργαζομένων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και συνολικά οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ΠΕ Κοζάνης το χειμώνα, καθιστούν την εργασία σε εξωτερικό χώρο δύσκολη και άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί μπορεί να προκληθεί εργατικό ατύχημα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί λόγο των συνθηκών, αλλά και γιατί επιβαρύνεται ο οργανισμός των εργαζομένων που δουλεύουν αρκετές ώρες σε συνθήκες παγετού και υψηλής υγρασίας.

Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν μπορεί να μην υπολογίζεται. Οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας μπορούν να πετύχουν πολλά. Σε περιπτώσεις που εξωθούνται εργαζόμενοι να δουλέψουν σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες τους καλούμε να το καταγγέλλουν στο Συνδικάτο.

Απαιτούμε:

– Την διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία δεν προβλέπεται με βάση τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις να ξεπεράσει τους 3°C . Με ευθύνη του κράτους να διασφαλίζεται το μεροκάματο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσες εργάσιμες μέρες διαρκούν αυτές οι συνθήκες. Να υπάρξει τώρα νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ψύχους.

– Αναπροσαρμογή του ωραίου, μετάθεση της ώρας έναρξης των εργασιών λόγω του παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, αν και εφόσον μπορούν να γίνονται εξωτερικές εργασίες.

– Πλήρη εφαρμογή της 7ωρης εργασίας σε ακραίες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες) που δεν απαιτείται η διακοπή εργασιών.

– Συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας διαλλείματα, διασφάλιση θερμαινόμενων χώρων για τα διαλλείματα των εργαζομένων.

– Παροχή, με ευθύνη των εργοδοτών, δωρεάν όλα τα απαραίτητα και συγκεκριμένα ΜΑΠ για ακραίες καιρικές συνθήκες.

– Την κατασκευή ή τη διασφάλιση του απαραίτητου χώρου διαλείμματος, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

– Να ενταθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για τις συνθήκες εργασίας σε κατάσταση παγετού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.