Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας (ΛΑΣΥ): Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του δήμου Εορδαίας



 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, την Δευτέρα 28 Γενάρη, ο προϋπολογισμός του Δήμου Εορδαίας. Η μείζονα αντιπολίτευση ψήφισε παρών, καθώς και 2 από τα παρόντα μέλη της παράταξης του κου Κοκκινίδη. Ο ίδιος απουσίαζε, γιατί όπως δήλωσε θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό.

Η ΛΑΣΥ τον καταψήφισε, γιατί είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός, μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού. Έτσι για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε, ότι είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι “νύχι – κρέας” με τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τα λεγόμενα της κυβέρνησης είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, χωρίς μνημονιακή επιτήρηση. Επομένως δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι μνημονιακοί νόμοι που μείωσαν κατά 62% τις επιχορηγήσεις. Μία ματιά στον Κρατικό Προϋπολογισμό δείχνει ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το 95% των φορολογικών εσόδων, που ανέρχονται στο ποσό των 55 δις ευρώ, το πληρώνουν οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κτλ. και μόνο το 5% πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο. Το άρθρο 2590 του Καλλικράτη λέει, ότι, το 20% από το φόρο εισοδήματος, το 12% από τον ΦΠΑ και το 50% από τον ΦΑΠ, πρέπει να αποδίδεται στους Δήμους. Άρα πρέπει να δοθούν 6 δις ευρώ. Στον προϋπολογισμό του κράτους προβλέπεται να δοθεί στους 325 Δήμους της χώρας μόνο 1.6 δις ευρώ (ελέω μνημονίων). Τα παρανόμως παρακρατημένα, είτε τα 4.4, η κυβέρνηση φρόντισε νομοθετικά να παραγραφούν, στερώντας έτσι από το λαό, σημαντικά και απαραίτητα έργα για τη ζωή του.

Σύμφωνα πάλι με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα δοθούν 15,3 δις ευρώ στα “κοράκια” της “πράσινης ανάπτυξης”, εκ των οποίων τα 7.3 δις ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και τα υπόλοιπα από το ταμείο ανάκαμψης, που είναι ένα υπερμνημόνιο και κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα όπως π.χ. οι πλειστηριασμοί.

Η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο. Χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας καταστρέφονται. Δεν λείπουν οι ανεμογεννήτριες ακόμα και σε περιοχές Natura. Επομένως στην περιοχή μας θα έρθουν αρκετά δις ευρώ. Μόνο που αυτά δεν θα πάνε στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια κτλ.

Θυμίζουμε ότι μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι και οι ανάγκες σε αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική προστασία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία. Όλα τα παραπάνω θα μείνουν στα “αζήτητα” της “πράσινης μετάβασης”, που συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Το ίδιο θα συμβεί, με τις κάθε είδους κοινωνικές παροχές.

Στον προϋπολογισμό, δεν προβλέπεται η ίδρυση κανενός Νηπιαγωγείου, παρ’ όλο που τα μισά στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών. Χωρίς αύλειους χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των παιδιών.

Δεν επαρκούν ο ένας βρεφονηπιακός και ένας παιδικός, οι οποίοι είναι δυναμικότητας 30 βρεφών και 100 νηπίων.

Εάν παρθεί υπόψιν, ότι οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι πάνω από 800, για την ώρα τα κενά καλύπτονται από τους 8 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι με ημερομηνία λήξης.

Εδώ και 15 χρόνια, μέχρι σήμερα προσωρινά (!!!) το 2ο ΕΠΑΛ συστεγάζεται με το 1ο γυμνάσιο, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, στην αίθουσα γυμναστικής, ακόμα και το λεβητοστάσιο.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί εμπαίζονται όλα αυτά τα χρόνια από την εκάστοτε δημοτική αρχή και από τις κυβερνήσεις. Σήμερα είναι σε αναμονή χρηματοδότησης.

Η πραγματικότητα, έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η σχολική στέγη δεν αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την δημοτική αρχή. Γερασμένα κτίρια, λογική και πρακτική του μικρότερου κακού, μακριά από τις στοιχειώδεις ανάγκες της εκπαίδευσης και των μαθητών. Τα περισσότερα κτίστηκαν πριν από το 1980.

Τα έσοδα του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) είναι 8.325.215 ευρώ. Οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού ανέρχονται στο ποσό των 9.945.173 ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά αποδεικνύεται, ότι οι επιχορηγήσεις δεν επαρκούν για την μισθοδοσία του προσωπικού. Καλείται επομένως ο δήμος να πορευτεί με τα “ίδια έσοδα”. Τα “ίδια έσοδα”, είναι προϊόν της άγριας φορολογίας των δημοτών, από τα δημοτικά τέλη, τους φόρους, παράβολα κτλ.

Την ώρα, που η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, ο πληθωρισμός, εξαφανίζουν το ήδη λεηλατημένο εισόδημα.

Οι δημότες πληρώνουν από τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη πανελλαδικά. Συγκεκριμένα 1.99 το τ.μ. για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια και 3.30 για τα καταστήματα. Για τα τελευταία, να σημειώσουμε ότι πληρώνει τα ίδια δημοτικά τέλη ο αυτοαπασχολούμενος καταστηματάρχης που δίνει μάχη για να επιβιώσει από την κρίση, πανδημία, όσο και οι τράπεζες και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που σπάνε ρεκόρ κερδών, τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την κρίση.

Ακριβότερα στη Δυτική Μακεδονία πληρώνουμε και την διαχείριση απορριμμάτων, η οποία γίνεται, από το 2017, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο Δήμος Εορδαίας το 2015 πλήρωσε για την διαχείριση απορριμάτων 625.000 και το 2023 θα πληρώσει 1.400.000. Σημειωτέου ότι δεν έχει μπει και το υγειονομικό τέλος. Επιπλέον αν δεν παραδώσουν οι δήμοι 120.000 τόνους σκουπίδια συνολικά, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Επομένως εγγυημένη κερδοφορία για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο.

Εν κατακλείδι, η αρνητική ψήφος που δώσαμε έχει να κάνει με το γεγονός, αν τα παιδιά μας φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Ειδικά μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή στις Σέρρες, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Αν η πρόσβαση στον αθλητισμό και πολιτισμό είναι δωρεάν. Αν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Αν όλα τα παιδιά έχουν μία θέση στον παιδικό σταθμό, χωρίς τροφεία. Αν τα δημοτικά τέλη χρόνο με το χρόνο μειώνονται μέχρι την πλήρη κατάργησή τους. Αν οι εργαζόμενοι στο δήμο έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε το λαό της Εορδαίας, να δυναμώσει τους αγώνες, που θα έχουν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουμε για μας και τα παιδιά μας τη ζωή που μας αξίζει.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.