Σκούμτσια: Μια ορεινή περιοχή των Γρεβενών -Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου



 

Η Σκούμτσια μία ορεινή περιοχή, με υψόμετρο 620 μέτρων,  του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με τον νομό Κοζάνης, στα δεξιά του ποταμού Αλιάκμονα. Υπάγεται διοικητικά στο Γεωγραφικό διαμέρισμα της Παναγιάς του  δήμου  Δεσκάτης. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε στις 19 Μαρτίου 1961 και καταργήθηκε  στις 12 Μαΐου 2011 με πρόταση του Δήμου Δεσκάτης επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Στη φωτογραφία (μας παραχωρήθηκε από την κ. Μητσιάκου Μαίρη  και την οποία ευχαριστούμε) φαίνεται το εργοστάσιο επεξεργασίας του μεταλλεύματος χρωμίτη που εξορύσσονταν από το όρος Μπούρινος από διάφορες εταιρείες.

Οι εργάτες της εταιρείας του Ηλιόπουλου με επιστολή τους στις 1-4-1955, στον Επόπτη Εργασίας διαμαρτύρονται για τις αμοιβές τους και συγκεκριμένα α) για την τακτική πληρωμή β) για τις μη αποδοθείσες αυξήσεις που εγκρίθηκαν το έτος 1954. Καθότι οι άλλες εταιρείες του Μποδοσάκη, Αποστολίδη το έχουν εφαρμόσει γ) για καταβολή των ανθυγιεινών σε όσους δουλεύουν στα υπόγεια πισταλοδόροι, μπαζαδόροι. Τονίζουν ότι τους αδικούν σκληρά, τους τρώνε το δίκαιο και με τα χρήματα που αμείβονται δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί. Η επιστολή γράφτηκε σε γραφομηχανή και ήταν ανώνυμη.

Δημοσίευμα διαμαρτυρίας υπάρχει και στην εφημερίδα Δ.Μ (14-3-55) για την καθυστέρηση πληρωμής των εργατών μεταλλείων χρωμίου της εταιρείας Ελληνικαί Μεταλλευτικαί Επιχειρήσεις.

Πληθυσμός: 1961=103, 1971=26, 1981=23, 1991=1, 2001=2

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.