Πρωτοβουλία Νέων Κοζανης: Απολογισμός 2022



Για δεύτερη χρονιά, ως Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις δράσεις και είμαστε έτοιμοι/ες να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό των νέων εκδηλώσεων!

Η πανδημία δεν επέτρεψε το 2022 να αναβιώσει το εθιμικό δρώμενο των Φανών, γι αυτόν τον λόγο, σχεδιάσαμε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούσαν να υλοποιηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης, έχοντας βέβαια στην διάθεσή μας όλα τα εργαλεία που θα μας βοηθούσαν να ανταπεξέλθουμε σ αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα. Αναζητήσαμε συνεργάτες, με διάθεση για εθελοντική προσφορά, μεράκι αλλά και τεχνογνωσία και διοργανώσαμε τις αποκριάτικες δράσεις.

Μικροί/ες και μεγάλοι/ες χορέψαμε σε ρυθμούς οριεντάλ σε συνεργασία με την σχολή χορού “Pasion Latino”. Ακόμη λικνιστήκαμε με ρυθμούς salsa, latin, Zumba με την καθοδήγηση των ειδικών από το γυμναστήριο “ALIVE”. Μαζευτήκαμε στον πολιτιστικό σύλλογο «Άη Δημήτρη» και μάθαμε κάποια τραγούδια των Φανών με πρωτοτραγουδιστή τον κύριο Κώστα Μούρτζο. Διδαχτήκαμε και θυμηθήκαμε τους παραδοσιακούς χορούς που θα χορέψουμε φέτος στους Φανούς, γύρο από την φωτιά, από την Κατερίνα Σιακαβάρα στον πολιτιστικό σύλλογο «Αριστοτέλη». Τέλος, κλείσαμε τις αποκριάτικες δράσεις με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Φανός πηγαίνει στα Καϊλάρια» σε συνεργασία με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, όπου αναβίωσαν αρκετά αποκριάτικα έθιμα με επίκεντρο τον Φανό.

Για όσους/όσες δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις δράσεις, προβάλλαμε στην σελίδα μας στο YouTube και στο Facebook, τα βίντεο των ανθρώπων των Φανών τα οποία δημιουργήσαμε, εξιστορώντας την εμπειρία τους, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και συμμερίζοντας την αγωνία τους για την συνέχεια του εθίμου.

Ακόμα κι όταν τελείωσαν οι Αποκριές, δεν σταματήσαμε. Συμμετείχαμε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσιάζοντας την εκπαιδευτική δράση «Το δικό μου Μουσείο».

Στο τέλος του χρόνου, στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Δημοτικό σχολείο Χ. Μούκα, στην δράση με τίτλο «Το Λαμπερό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης».

Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν επειδή νιώσαμε την αγάπη των συμπολιτών μας που τις αγκάλιασε από την αρχή μέχρι το τέλος. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οδηγήσουμε το τοπικό πολιτισμό πολλά βήματα μπροστά!

Μαζί….. Συνεχίζουμε!

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πρωτοβουλία Νέων Κοζανης: Απολογισμός 2022

  1. Εάν αναλαμβάνετε την ευθύνη να οδηγήσετε το τοπικό πολιτισμό πολλά βήματα μπροστά, όπως λέτε ΤΟΤΕ

    Να καθαρίσει η ΚΟΖΑΝΗ από τα «ξινέντροπα» και να γίνει ευκαιρία χαράς, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.

    ΜΕ «ρίγαν΄ σταμνιά» ΚΑΙ ” πουτσ΄ ανάβαν τις φωτιές και άλλα βακχικὰ σκιρτήματα. κάνετε και τις πέτρες να κοκκινίζουν !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.