Πίστη Κρυσταλλίδου Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ: Κάτι αλλάζει στις πρώτες βοήθειες στη χώρα



 

Πρώτες βοήθειες είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παροχή άμεσης φροντίδας σε κάποιον άνθρωπο που τραυματίστηκε ή ασθένησε αιφνίδια με στόχο αρχικά τη διατήρηση της ζωής, την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης και την προσφορά ανακούφισης έως τη στιγμή της παροχής ιατρικής βοήθειας. Η έγκαιρη φροντίδα ενισχύει τις πιθανότητες επιβίωσης, μειώνει τις επιπλοκές και καθιστά ευκολότερη και συντομότερη την ανάρρωση.

Την τελευταία τριετία ως Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας έχουμε εστιάσει στην εκπαίδευση των εθελοντών μας με σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά περισσότερα από 300 άτομα.

Αντιλαμβανόμενοι την αξία των Πρώτων Βοηθειών και την επιτακτική ανάγκη να εκπαιδευτούν ακόμα περισσότεροι Έλληνες πολίτες προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην εκπόνηση ενός προγράμματος εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών για τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί επίσης όσον αφορά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

 Ένα σημαντικό εργαλείο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών είναι οι εξωτερικοί απινιδωτές. Από το 2021 έχει τοποθετηθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του διευθυντή του κόμματος κ. Ιωάννη Μπρατάκου απινιδωτής, ο οποίος είναι διαθέσιμος για την ευρύτερη περιοχή του Μοσχάτου. Με τις δυνάμεις μας συμβάλλουμε στο να αποκτήσουν απινιδωτές όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Ενδεικτικά με παρεμβάσεις μας έχουν εξοπλιστεί με απινιδωτές μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου, η κοινότητα Αμπελώνα Λάρισας και η κοινότητα Αιανής Κοζάνης.

Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστική ήταν η απόφαση της κυβέρνησης το 2021 να μειώσει τον ΦΠΑ στους απινιδωτές από 24% σε 6%. Το γεγονός αυτό βοήθησε σημαντικά στη μαζική τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.

Σημαντική είναι η προσπάθεια που έχει κάνει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με το καινοτόμο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στον Αθλητισμό- Safe in Sports» σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, που απευθύνεται σε όλους τους προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, καθώς και σε γιατρούς αθλητικών σωματείων. Ο κ. Αυγενάκης με νομοθετική παρέμβαση και με το άρθρο 36 του ν. 4809/2021 καθιέρωσε την υποχρέωση των προπονητών να είναι καταρτισμένοι στις Πρώτες Βοήθειες. Έτσι για πρώτη φορά προβλέπεται στα δικαιολογητικά της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών» αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό.

 Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ παρέχει δωρεάν σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για βρέφη και παιδιά σε όσους και όσες εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενέκρινε κονδύλια για εξοπλισμό εκπαίδευσης, διάσωσης και προστασίας για την εκπαίδευση παιδιών στις πρώτες βοήθειες.

Αυτές ήταν κάποιες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που πραγματικά άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν το τοπίο των πρώτων βοηθειών!

Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν, αλλά είναι πασιφανές και αναγνωρίζεται από όλους πως με τις στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχυθεί και συνεχίζει να ενισχύεται ουσιαστικά μια από τις σημαντικότερες εθελοντικές πράξεις, η παροχή άμεσης φροντίδας.

  Όλες και όλοι ενδέχεται να βρεθούμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Η παροχή Πρώτων Βοηθειών μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπο μας. Για αυτό όλο και περισσότεροι ας εκπαιδευτούμε στην παροχή Πρώτων Βοηθειών και ας συνεχίσουμε στον δρόμο της περαιτέρω ενίσχυσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γιατί η εκπαίδευση και ο κατάλληλος εξοπλισμός σώζουν ζωές.

Πίστη Κρυσταλλίδου

Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ

2 σχόλια στο άρθρο “Πίστη Κρυσταλλίδου Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ: Κάτι αλλάζει στις πρώτες βοήθειες στη χώρα

  1. Στην περίοδο της πανδημίας το μέγεθος του ξεπεσμού της κυβέρνησης θα σας συνοδεύει ισόβια !!!

  2. Σε λίγο, θα χρειάζονται πρώτες βοήθειες οι γιατροί,
    παλεύουν μέσα σε νοσοκομεία με πολλά περιστατικά
    και πολλές ελλείψεις συναδέλφων των!
    Ξετιναξατε το Ε.Σ.Υ και μου γράφετε εκθεσουλες,αυτά
    στις βασιλοπιτες ,τις γαλάζιες που κόβετε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.