Τριφτά μπισκότα shortbread με κομματάκια σοκολάτας και λάδι αντί για βούτυρο



 

Η λιγούρα μπορεί να σε κάνει πολύ δημιουργικό, να το θυμάσαι. Λαδένιο shortbread που όπως αποδείχθηκε, δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το κανονικό! Είναι τριφτό, τόσο-όσο γλυκό και μοναδικά απολαυστικό συνοδεία ενός ζεστού ροφήματος. Με μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού και ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα που ταιριάζει τέλεια με το ελαιόλαδο, θα το λατρέψεις.

  • Μερίδες: 24 μπισκότα
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
  • Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι 25Χ25εκ.
  • Φυλάμε τα μπισκότα αεροστεγώς σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.
  • Για VG, V, ΚΛ
  • Υλικά

    • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
    • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
    • ⅓ κ.γλ. αλάτι
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 110 γρ. ελαιόλαδο
    • 110 γρ. ηλιέλαιο
    • 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
    • Εκτέλεση συνταγής 
    • 1) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τις 2 ζάχαρες και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.2) Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε απαλά στην αρχή με μαρίζ και στη συνέχεια με τα χέρια μας, σχηματίζοντας μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Δεν την πολυδουλεύουμε για να μη βγάλει το λάδι της ή γίνει ελαστική. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και την ενσωματώνουμε στη ζύμη.

      3) Λαδώνουμε και περνάμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια. Χαράζουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια και τα τρυπάμε με πιρούνι.

      4) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά.

      5) Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και ξανακόβουμε προσεκτικά στα σημεία που έχουμε χαράξει τα κομμάτια, για να διαχωριστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου (θα είναι πολύ τριφτά) και σερβίρουμε.

    • madameginger

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.