Καπνός – Nicotiana tabacum γράφει ο Σταύρος Π. Καπλανογλου



Ο καπνός είναι η κοινή ονομασία πολλών φυτών στο γένος Nicotiana της οικογένειας Solanaceae και ο γενικός όρος για οποιοδήποτε προϊόν που παρασκευάζεται από τα ωριμασμένα φύλλα αυτών των φυτών. Περισσότερα από 70 είδη καπνού είναι γνωστά, αλλά η κύρια εμπορική καλλιέργεια είναι το N. tabacum .
Η πιο ισχυρή παραλλαγή N. rustica χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες.
Το φυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην καπνοβιομηχανία, αλλά και για την απομόνωση του αλκαλοειδούς της νικοτίνης.
ΙΣΤΟΡΙΑ
– Προέλευση του καπνού και η διάδοση του
Ο καπνός κατάγεται από την Αμερική και ειδικότερα από περιοχές νοτιότερα από το Μεξικό.
Αρχαιολογικές έρευνες διαπίστωσαν ότι εκεί η χρήση του καπνού ήταν γνωστή 500 χρόνια πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής.
Η ιστορία της χρήσης του καπνού ξεκινά λίγο μετά την κατάκτηση της Αμερικής από τον Κολόμβο .
Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου είχαν για πρώτη φορά την παράξενη εμπειρία να παρακολουθήσουν έκπληκτοι την “τελετουργία” του καπνίσματος μεταξύ των ιθαγενών στους νέους τόπους, που ανακάλυπταν και εξερευνούσαν.
Το 1492 εξερευνώντας την Κούβα συνάντησαν Ιθαγενείς, που εισέπνεαν τον καπνό από καιγόμενα φύλλα.
Επίσης, ο ιεραπόστολος Ραμόνο Πόντε, που συνόδευε τον Κολόμβο στο δεύτερο ταξίδι του (1494-96), παρατήρησε ότι οι Ιθαγενείς εισέπνεαν σκόνη καπνού και έκανε σχετικές ανακοινώσεις προς τον Πέτρο της Βερώνης το 1511.
Ακόμα, το 1502 οι Ισπανοί στα παράλια της Ν. Αμερικής παρατήρησαν μεταξύ των κατοίκων τη συνήθεια του μασήματος των φύλλων του καπνού.
Οι Ιθαγενείς πολλές φορές χρησιμοποιούσαν ξύλινη σύριγγα σε σχήμα διχάλας (Υ), ώστε από τα δύο άκρα, τυλιγμένα με φύλλο αραβοσίτου, να εισπνέουν
Η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα – από το Γάλλο διπλωμάτη τιν Ιωάννη Νικότ (Nicot), το 1560. προς την Αικατερίνη των Μεδίκων για να καταπολεμήσει τους συχνούς πονοκεφάλους της .
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα φύλλα του καπνού των Ιθαγενών και η συνήθειά τους να τα καπνίζουν θα έμπαιναν σε βασιλικά παλάτια, στα πλουσιότερα σαλόνια και στην αριστοκρατία της Ευρώπης.
Εκλεκτές ποικιλίες πούρων και σιγαρέτων είχαν τιμητική θέση μέσα σε χρυσές, αργυρές και βελούδινες θήκες σαν πολύτιμα δώρα προς μεγάλες προσωπικότητες.
Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι ένα άσημο φυτό των ιθαγενών ξεκινώντας από τα παλάτια και τις αίθουσες της χλιδής θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, επεκτάσεις και προεκτάσεις στη ζωή των ανθρώπων και μάλιστα των πιο φτωχών στρωμάτων ,
φθίνοντες στις μέρες μας και να έχει καταδυναστεύσει τον κόσμο προκαλώντας τεράστιες ζημίες στην υγειά των ανθρώπων.
. Στην Ιταλία καλλιεργήθηκε το 1575. Οι Σάξονες καλλιέργησαν τον καπνό το 1613. Στην Ολλανδία καλλιεργήθηκε το 1615. Έκτοτε σταδιακά οι χώρες η μία μετά την άλλη επιδόθηκαν στην εκμετάλλευση του καπνού με εργοστάσια, βιομηχανίες, ταμεία, γραφεία, εμπορία, εξαγωγές, εισαγωγές κ.λ.π.
Στα μέσα του ΙΖ’ αιώνα ο καπνός ήταν γενικά διαδεδομένος στη Δύση.
Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε ο καπνός στα τέλη του 16ου αιώνα.
Τις πρώτες δε σιγαροποιητικές μηχανές εισήγαγαν το 1909 οι βιομήχανοι Βάρκας και Καραβασίλης.
– Πότε έγινε αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος του καπνίσματος ?
Το μεγάλο κακό που μπορούσε να προκαλέσει αυτή η συνήθεια άρχισε να φαίνεται Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου όταν διαπιστώθηκε ότι μέχρι τότε ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν κάτι τόσο σπάνιο ώστε οι καθηγητές ιατρικής στην Ευρώπη έλεγαν στους φοιτητές τους ότι αν τύχαινε και συναντούσαν τέτοια περίπτωση δεν θα ξαναέβλεπαν παρόμοιο περιστατικό σε ολόκληρη τη ζωή τους. Μέχρι περίπου το 1900 είχαν αναφερθεί 140 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στη μέχρι τότε επίσημη ιατρική βιβλιογραφία.
Το 1898 ο Hermann Rotmann, Γερμανός φοιτητής ιατρικής στο Wurzburg, έκανε την υπόθεση ότι η σκόνη προϊόντων καπνού (tobacco dust) και όχι ο καπνός μπορεί να είναι υπεύθυνος για παρατηρούμενη αύξηση όγκων στον πνεύμονα σε Γερμανούς βιομηχανικούς εργάτες.
Ο Adler το 1912 ξεκαθάρισε την υπόθεση και έστρεψε οριστικά την προσοχή στο κάπνισμα ως αίτιο για την αυξανόμενη συχνότητας εμφάνισης καρκίνων του πνεύμονα, που όμως παρέμενε ως διάγνωση στα σπάνια περιστατικά. Περίπου στο 1920 πολλοί χειρουργοί άρχισαν να αναφέρουν αξιοσημείωτη αύξηση περιστατικών όγκου στον πνεύμονα και απέδιδαν το φαινόμενο στο υλικό της ασφάλτου, την αυξανόμενη βιομηχανική μόλυνση της ατμόσφαιρας, στην πανδημία της γρίπης του 1918 αλλά και στο κάπνισμα. Το 1939 ο Franz Hermann Muller στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας δημοσίευσε την πρώτη αξιόπιστη, επιδημιολογικής βάσης, μελέτη και έκανε σύγκριση 86 περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα με 86 περιστατικά ομάδας ελέγχου χωρίς καρκίνο. Οι καπνιστές στην ομάδα με καρκίνο υπερείχαν συντριπτικά σε αριθμό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου χωρίς καρκίνο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 50 άρχισαν να δημοσιεύονται και άλλες μελέτες στην Βρετανία, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ
– Πότε άρχισε η αντικαπνιστική εκστρατεία ?
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα άρχισαν να επισημαίνουν του κινδύνους του καπνίσματος και να γίνεται κάποια προσπάθεια για τον περιορισμό του.
Από το 1953 και στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται σταδιακά η κατανάλωση προϊόντων του καπνού στις ΗΠΑ (και στην Ευρώπη), οι πωλήσεις τσιγάρων παρουσίασαν ανοδική πορεία την περίοδο 1960-1970 μέχρι και το 1982 όταν αρχίζει πλέον να αποδίδει η αντικαπνιστική στάση της επιστημονικής κοινότητας (στις ΗΠΑ) και η κατανάλωση τσιγάρων παίρνει τον οριστικό κατήφορο. Μέχρι και τη δεκαετία του ‘60 μόνον ένας στους τρεις γιατρούς στις ΗΠΑ είχε πειστεί ότι το κάπνισμα είναι θανατηφόρα συνήθεια.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Στρυχνώδη (Solanales)
Οικογένεια: Στρυχνοειδή (Solanaceae)
Γένος: Νικοτιανή (Nicotiana)
L.
Είδη N. Tabacum &
N. Rustica Τα πλέον καλλιεργούμενα
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
–Φυτό
Μονοετής πόα ύψους 0,9-2m,,
Ο κοινός καπνός είναι το είδος ταμπάκο, μονοετές, ιθαγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής
– Βλαστός
Ο βλαστός του είναι τριχοειδής με μικρές ίνες που εκκρίνουν ένα ιξώδες υγρό.ς .
– Φύλλα
Τα φύλλα είναι είτε με μίσχους είτε χωρίς, φτάνοντας στο μήκος τα 80 εκατοστά. με εναλλασσόμενα, ελλειπτικά ή λογχοειδή φύλλα, σωληνόμορφα
– Άνθη
Τα άνθη του είναι σωληνόμορφα λευκού, ροζ ή κόκκινου χρώματος και σχηματίζουν ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή όλο το χρόνο. λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη σε ταξιανθίες
Ο καπνός γονιμοποιείται εύκολα με τα έντομα και τον άνεμο
– Ο καρπός
Ο καρπός είναι κάψα και περιέχει μερικές χιλιάδες σπόρια εκατοστά.
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Δραστικές Ουσίες
Ο καπνός περιέχει το εξαιρετικά εθιστικό διεγερτικό αλκαλοειδές νικοτίνη καθώς και αλκαλοειδή Harmala
Η νικοτίνη, ένα αλκαλοειδές της ομάδας των πυριδινών, που συναντάται κυρίως στα φύλλα, είναι το χαρακτηριστικό συστατικό του φυτού. Η περιεκτικότητά της ποικίλλει, ανάλογα με το είδος του καπνού και τις συνθήκες καλλιέργειας. Διαθέτει ψυχοτρόπες και εξαρτησιογόνες ιδιότητες. Άλλες δραστικές ουσίες, που βρίσκονται στο φυτό είναι: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ), τριλινολεΐνη, χοληστερόλη, στερόλες, κυκλοαρτενόλη (τριτερπενική αλκοόλη), αμινοξέα και μέταλλα.
–Η άκρως επικίνδυνη νικοτίνη
Το εθιστικό αλκαλοειδές νικοτίνη είναι διεγερτικό και ευρέως γνωστό ως το πιο χαρακτηριστικό συστατικό του καπνού.
ένας χονδρικός δείκτης της δυνατότητας εθισμού, η νικοτίνη βαθμολογείται σχεδόν εξίσου υψηλή με τα οπιοειδή
– Οι άλλες ουσίες
Οι άλλες ουσίες που συμβάλλουν στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Υπάρχουν παρά πολλές διαφορετικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (όπως το βενζοπυρένιο ), η φορμαλδεΰδη , το κάδμιο , το νικέλιο , το αρσενικό , οι ειδικές για τον καπνό νιτροζαμίνες και οι φαινόλες συμβάλλουν στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Το φυτό είναι γνωστό κυρίως από τη χρήση του στην καπνοβιομηχανία, για την παρασκευή τσιγάρων και πούρων.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αναφερθήκαμε μέχρι στιγμής στις βλαβερές συνήθειες του καπνίσματος και την χρήση του φυτού N. Tabacum .
Όμως η εντελώς καταχρηστική ,λανθασμένη χρήση του με τις ολέθριες συνέπειες δεν θα πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους σε άλλες ευεργετικώς ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το φυτό αυτό ,
Ιδιότητες που έχουν γίνει αντιληπτές παλιότερα, όταν υπήρχε έλλειψη φάρμακων και χρησιμοποιήθηκε στην λαϊκή ιατρική
Τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν σπασμολυτικές, αντισηπτικές, εντομοαπωθητικές, ερεθιστικές και εμετικές ιδιότητες.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται μόνο στη λαϊκή ιατρική υπό τη μορφή καταπλάσματος των φύλλων ως στυπτικό και επουλωτικό.
Στους νεότερους σε χρόνους γίνονται έρευνες για χρήση της Νικοτίνης που εμπεριέχει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον , της σχιζοφρένειας και της υπερκινητικότητας.
**ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
– Διακοπή της αιμορραγίας σε μικροτραυματισμέ
Παλιότερα όταν υπήρχε έλλειψη φάρμακων αλλά και χώροι υγειονομικής προστασίας στην πατρίδας όταν κάποιος είχε κόψει από τέμνον όργανο, μια ήταν η λύση,ένα τσιγάρο όχι φυσικά για να καπνίσει ,αλλά για να το ανοίξει στην μέση και τον καπνό που περιεχε ν α τον αφήσει πάνω στην αιμορραγούσα πληγή.
–Εφαρμογή στο δέρμα
Εφαρμόζονται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος και αλοιφής για τη θεραπεία οιδημάτων, μυϊκών συσπάσεων (κράμπες), τσιμπημάτων από έντομα, ερεθισμών, ελκών και ποικίλων άλλων δερματικών παθήσεων.
–Αντιμετώπιση της κήλης, της επίμονης δυσκοιλιότητας, της κατακράτησης ούρων, των έντονων εντερικών σπασμών
Σε χώρες της νότιας Αμερικής, συνιστάται υπό τη μορφή υποθέτου για την αντιμετώπιση της κήλης, της επίμονης δυσκοιλιότητας, της κατακράτησης ούρων, των έντονων εντερικών σπασμών,
– –Αντιμετώπιση των θεμέλιες και τυμπανισμό.
Τα φύλλα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σκουλήκια του εντέρου (θεμέλιες
και τον τυμπανισμό.
–Νευραλγία, παθήσεις οφθαλμών και αυτιών
Το φυτικό εκχύλισμα θεωρείται αποτελεσματικό κατά της νευραλγίας του τριδύμου, διαφόρων παθήσεων των οφθαλμών και των αυτιών,
–Πονόδοντος,κρυολόγημα ,πυρετός
Γίνεται χρήση για την αντιμετώπιση της καταρροής, του πονόδοντου, του κρυολογήματος, του πυρετού,
– Τέτανος & λυσσά
Γίνεται χρήση για την αντιμετώπιση του τετάνου και της λύσσας.
– Τι πιστεύουν κάποιοι γα τα οφέλη του καπνίσματος
Λέγεται ότι το όφελος για ένα καπνιστή είναι η διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας
Και από άλλους ότι καπνίζοντας διατηρεί το βάρος του και αν το κόψειθα παχύνει
Αν κάποιος ρωτήσει ένα καπνιστή , γιατί εξακολουθεί να καπνίζει ,μετά από τόσα που έχουν ακουστεί για τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα του τσιγάρου
Απαντά << Χαλαρώνω, ηρεμούν τα νεύρα μου >>
– Τι απαντούν οι ειδικοί επιστήμονες
Βοηθά πραγματικά ένα τσιγάρο στην ηρεμία και η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους;
Μύθος #1: «Τα τσιγάρα σε βοηθούν να χαλαρώσεις»
Οι επιπτώσεις της νικοτίνης στο στρες έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Βασικά, οι καπνιστές λένε ότι «ηρεμούν» με το κάπνισμα.
Στην πραγματικότητα, τα τσιγάρα δεν βοηθούν στη χαλάρωση και οι καπνιστές ηρεμούν από το τελετουργικό – έβγαλε ένα τσιγάρο, το άναψε, εισέπνευσε, εξέπνευσε.
Η νικοτίνη είναι η πιο επιβλαβής από τις 4.000 ουσίες που βρίσκονται στον καπνό .
Δεν έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, διαφορετικά θα είχε χρησιμοποιηθεί από καιρό στην ιατρική ως φθηνό φάρμακο για το στρες. Αλλά οι καπνιστές ζουν κατά μέσο όρο 10-16 χρόνια λιγότερο από τους μη καπνιστές.
Μύθος #2: «Αν κόψεις το κάπνισμα, θα πάρεις βάρος»
Μερικές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι άρχισαν να παίρνουν βάρος μετά την διακοπή του τσιγάρου. Εξ ου και το εσφαλμένο συμπέρασμα για τη σχέση καπνίσματος και απώλειας βάρους.
\
**Η ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ -ΠΑΡΚΙΣΣΟΝ -ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΥΠΕΡΚΙΝΗΚΟΤΗΤΑ
Πριν από λίγα χρονιά στο περιοδικό Observer επιστέγασμα μελετών Αμερικανών επιστημόνων για την Νικοτίνη και την χρησιμοποίηση της από την Ιατρική επιστήμη αποκλειστικά
– Χρήση για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον , της σχιζοφρένειας και της υπερκινητικότητας.
. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature Medicine, η νικοτίνη ίσως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο κατά της σχιζοφρένειας, των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον όπως και της υπερκινητικότητας.
Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα, το χημικό που προκαλεί εξάρτηση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, πράγματι επηρεάζει σημαντικά τη δράση των νευρώνων, κυρίως ασθενών που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα ή εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, καθώς η νικοτίνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον ή ακόμα να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις παραισθήσεις των σχιζοφρενών.
«Ενα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών διαταραχών εξελίσσεται πιο ευνοϊκά για τον ασθενή με τη βοήθεια της νικοτίνης», εξηγεί ο δρ Νταν Μαγκί, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγου. «Αυτά όμως τα οφέλη της νικοτίνης δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του καπνίσματος.
** Τονίζουν όμως !!!
Οι βλαβερές -μάλλον oι θανατηφόρες- συνέπειες του καπνίσματος ασφαλώς είναι πολύ σημαντικότερες από την ενδεχόμενη βοήθεια που προσφέρει η νικοτίνη.
** Η περιπτώσεις πιθανής ωφέλειάς
Από την άλλη πλευρά, η έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατή η χρήση ορισμένων παραγώγων της, με άλλες μορφές, που θα συνέβαλλαν στη θεραπεία των ψυχιατρικών νοσημάτων»**
** Το συναίσθημα ευφορίας
Η νικοτίνη θέτει σε λειτουργία υποδοχείς στην επιφάνεια κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης, χημικού που συνδέεται άρρηκτα με το συναίσθημα της ευφορίας.
Σε αυτή ακριβώς την αντίδραση οφείλεται και ο εθισμός.
Τι πιστεύουν ?
«Υποθέτουμε ότι οι ψυχασθενείς καπνίζοντας προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν αφού η νικοτίνη πράγματι αμβλύνει τα συμπτώματα των νοσημάτων που τους ταλαιπωρούν».
Την ίδια άποψη αυτή δέχεται και ο δρ Τόνι Τζορτζ του Πανεπιστημίου Γέιλ. «Το κάπνισμα είναι δείκτης της ψυχοπαθολογίας ενός ατόμου», αναφέρει στο τελευταίο τεύχος του Nature Medicine. Αναλόγως, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η νικοτίνη συχνά επιβραδύνει την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, ασθένειας που προκαλείται από τη σταδιακή και αργή καταστροφή ορισμένων τύπων εγκεφαλικών κυττάρων
. «H νικοτίνη είτε διεγείρει άλλες μορφές εγκεφαλικών κυττάρων για να αποκαταστήσει την απώλεια που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον ή αποτελεί ασπίδα προστασίας στα υγιή κύτταρα», αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές.«Ο,τι και να είναι, η επίδρασή της είναι σημαντική»
ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ
Στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται σαν ισχυρό φάρμακο κατά των παρασίτων του δέρματος (ψύλλων, κοριών, τσιμπουριών κ.λ.π.) και μάλιστα αναμεμειγμένη με νερό.
ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
Το απόβρεγμα του καπνού χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνος ουσία, το δε αφέψημα των καπνόφυλλων καταπολεμά την αρρώστια “μελίγκρα”. Η μελίγκρα ακόμη καταπολεμείται με καθαρή διάλυση νικοτίνης
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η χρήση καπνού είναι αιτία ή παράγοντας κινδύνου για πολλές θανατηφόρες ασθένειες, ειδικά εκείνες που επηρεάζουν την καρδιά , το ήπαρ και τους πνεύμονες , καθώς και πολλούς καρκίνους .
Εξαιτίας του καπνίσματος, συχνά παρουσιάζονται στον ανθρώπινο οργανισμό φαινόμενα εξαιρετικά ή ανεπανόρθωτα βλαπτικά. Πολύ σοβαρή επιβάρυνση δημιουργείται στους βρόγχους και στους πνεύμονες. Συμβαίνουν οργανικές παθήσεις της καρδιάς, ιδίως στηθάγχη. Οι ουσίες του καπνού απορροφώνται και με το αίμα φθάνουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι επιδρούν στη διάθεση και τη φαντασία.
Οι καπνιστές υποφέρουν από τρεμούλιασμα των άκρων, ιλίγγους, νευραλγίες ιδίως βραχιόνων και ώμων, εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη, παλμούς, πόνους στομάχου, εντέρων, επίμονη δυσκοιλιότητα, τοπικό ερεθισμό στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα, φαρυγγίτιδα, διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία), αλλοιώσεις της γεύσης, της ακοής, της όσφρησης, αμβλύτητα της μνήμης ιδίως των λέξεων, μείωση της αντοχής και της αντίστασης του οργανισμού κ.α. επικίνδυνα για την υγεία και τη ζωή.
Γενικά ο οργανισμός πάσχει, επειδή το κάπνισμα επιφέρει χρόνια δηλητηρίαση με τη νικοτίνη. Επίσης, στους καπνιστές μειώνεται η καλή χοληστερίνη (H.D.L.) με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη χρήση καπνού ως τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο που μπορεί να προληφθεί
Ασθένειες που μπορεί να εμφανισθούν από το κάπνισμα :φάνιση καρδιαγγειακής νόσου και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.Η χρόνια έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
–Εμφάνιση πνευμονικών ασθενειών Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών ασθενειών όπως ο καρκίνος και το εμφύσημα, προφανώς λόγω ερεθιστικών και καρκινογόνων ουσιών στον καπνό. Το συστατικό μονοξειδίου του άνθρακα του καπνού προκαλεί πρόσθετο στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα και σε άλλα όργανα του σώματος μειώνοντας την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος.
Ο καρκίνος προκαλείται από την εισπνοή καρκινογόνων ουσιών στον καπνό του τσιγάρου.
Προκαλεί διάφορους τύποις καρκίνους των πνευμόνων , του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης ,του στόματος και του στόματος). πάγκρεας ). Εμφάνιση διαβήτη και και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
–Το κάπνισμα προκαλεί διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειαΤο κάπνισμα προκαλεί διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για φυματίωση, ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις
–Εμφάνιση προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο.
Tο κάπνισμα βλάπτει την υγεία λόγω των τοξικών χημικών ουσιών στον καπνό του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα , του κυανίου και των καρκινογόνων ουσιών , που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο.
– Καρδιακή ανακοπή
Το κάπνισμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (εμφύσημα)
–Γάγγραινα
– Οι κίνδυνοι στους παθητικούς καπνιστές
Το μεγάλο πρόβλημα των τσιγάρων είναι τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά είναι μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης που απελευθερώνονται στον αέρα όταν καίγεται ένα τσιγάρο. Τα σωματίδια είναι πολύ ελαφριά, επομένως μένουν στον αέρα αρκετή ώρα ώστε να τα εισπνεύσει είτε ο ίδιος ο καπνιστής είτε από άτομα που βρίσκονται κοντά.
*Σε ενήλικες
Η εισπνοή παθητικού καπνού τσιγάρου (το οποίο έχει εκπνεύσει ένας καπνιστής) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές ενήλικες.
** Στα παιδιά
Στα παιδιά, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα και σοβαρότητα αναπνευστικών παθήσεων, παθήσεων του μέσου ωτός και κρίσεων άσθματος
Τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, νόσο του μέσου ωτός, πιο σοβαρό άσθμα, αναπνευστικά συμπτώματα και επιβράδυνση της ανάπτυξης των πνευμόνων
Μπορεί να συμβεί ακούσια δηλητηρίαση, εάν καταποθούν προϊόντα που περιέχουν καπνό (π.χ. από μικρά παιδιά).
–Οι κίνδυνοι για αγρότες και καπνεργάτες
Οι επαγγελματικές εκθέσεις μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα στους εργαζόμενους που συγκομίζουν το φυτό.
Η δερματική έκθεση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, ακόμη και με άθικτο δέρμα.
Τα υγρά φύλλα από το φυτό μπορεί να ενισχύσουν την απορρόφηση.
ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο καπνός μολύνει πολύ το περιβάλλον.
Τα χτυπήματα ή οι συσκευασίες τσιγάρων μπορούν εύκολα να καταλήξουν σε θάλασσες ή λίμνες.
Ο καπνός, οδηγώντας σε ασθένειες, οδηγεί στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Μπορεί να αυξήσει τη χρήση φαρμάκων.
Η φαρμακευτική βιομηχανία με τη σειρά της συμβάλλει στη ρύπανση, από την παραγωγική διαδικασία, από την απόρριψη των φαρμάκων, από τη συσκευασία.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Η παρούσα δημοσίευση όπως και όλες οι άλλες που μέχρι σήμερα δημοσιεύσαμε για τα βότανα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Η χρησιμοποίηση του καπνού και των άλλων βοτάνων για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς προϋποθέτει την ενημέρωση των επιστημόνων υγείας πριν την λήψη του

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.