Ερντογάν για Ελλάδα: «Μητσοτάκη, αν κάνεις λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»- Νέα πρόκληση μέσα σε λίγες ώρες – Επανέφερε το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών



 

Σε ένα ακόμη προκλητικό παραλήρημα προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας, απευθυνόμενος μάλιστα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα εγκαίνια εκπαιδευτικού ιδρύματος, έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος». Παράλληλα, μίλησε ξανά για τον πύραυλο Tayfun, εξαπολύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας. «Στην Ελλάδα λένε ‘η Τουρκία έφτιαξε έναν πύραυλο που τον αποκαλεί Tayfun. Τι θα γίνει αν χτυπήσει με αυτόν την Αθήνα;’. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, εσείς πρέπει να είστε έξυπνοι». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί ξανά στο παράλογο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επισημαίνοντας πως «όσο εσύ τα εξοπλίζεις (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;».

Η ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, έρχεται λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον γνωστό δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο». «Θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει» υπογράμμισε.

Έξαλλος για το εξώφυλλο του Economist
Νωρίτερα, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του ο Ταγίπ Ερντογάν για το περιοδικό Economist και το οποίο στην τελευταία του έκδοση τον περιγράφει ως «νταή» που «οδηγεί την Τουρκία στην δικτατορία», ενώ παράλληλα βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών. Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος είπε για το Economist: «Μπορεί το βρετανικό περιοδικό να καθορίσει την τύχη της Τουρκίας; Το έθνος μου είναι αυτό που την καθορίζει. Ό,τι λέει το έθνος μου, θα καθορίσει όσα συμβούν στην Τουρκία». Σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, ο Ερντογάν δήλωσε: «Με τον εξοπλισμό των νησιών, κάνουν αντίθετα βήματα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες. Όσα δηλώνει ο Μητσοτάκης δεν αρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα και θα πούμε όσα πρέπει σε διεθνείς συναντήσεις, οι Έλληνες ας φροντίσουν τους εαυτούς τους».

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για το «νταής Ερντογάν που οδηγεί σε δικτατορία» από τον Economist
Εν τω μεταξύ, μεγάλος φαίνεται ότι είναι ο εκνευρισμός στην Τουρκία μετά το άρθρο-καταπέλτης του Economist για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο περιγράφεται ως «νταής» που «οδηγεί την Τουρκία στην δικτατορία». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν χρειάστηκε συνολικά επτά αναρτήσεις στο Twitter για να απαντήσει σε όσα αναφέρονται στο άρθρο που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μετά την χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκνεν στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (18/1). Ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας χρησιμοποιεί, μάλιστα, βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Economist κάνοντας λόγο για «πνευματικά τεμπέλικης, βαρετή και σκόπιμα αδαή απεικόνιση της Τουρκίας». «Φαίνεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας μέσα από κλισέ, παραπληροφόρηση και κραυγαλέα προπαγάνδα» προσθέτει ο Αλτούν.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το άρθρο γράφτηκε για να αυξηθούν οι πωλήσεις του Economist σημειώνοντας σε ειρωνικό τόνο «τους συγχαίρουμε για «τις ευφυείς τεχνικές μάρκετινγκ». «Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες του ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφίας που στόχο έχει να προκαλέσει εντυπώσεις που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». Ο Αλτούν κάνει, επίσης, αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για να υποστηρίξει ότι «οι Τούρκοι έχουν επιδείξει την δέσμευσή τους στην δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας κατηγορεί τον Economist για «μίσος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου μας που έχει κερδίσει κάθε εκλογική διαδικασία στην οποία έχει λάβει μέρος».

«Αν δεν ενδιαφέρεστε να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, γιατί κάποιος να σας λάβει σοβαρά;» αναρωτήθηκε ο Αλτούν και κατέληξε ότι «η χώρα μας οδεύει προς άλλη μια εκλογική διαδικασία και είναι σε εξέλιξη ένας “ζωντανός” διάλογος για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Υπάρχουν πραγματικά δημοκρατικές πολιτικές και η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει για μήνες τη στρατηγική της».

To άρθρο του Economist
Tο νέο τεύχος του περιοδικού Economist κυκλοφορεί με τίτλο «η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας» έχοντας στο εξώφυλλο την τουρκική σημαία με τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στην ημισέληνο. Ακόμη ο Economist στο κύριο άρθρο του υπογραμμίζει πως «η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία». Αναφέρει δε πως σταδιακά αφομοιώνει τους ρόλους του πρωθυπουργού, του προέδρου κόμματος και του κεντρικού τραπεζίτη στις εξουσίες του.

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο», τονίζει ακόμη το άρθρο του περιοδικού.

«Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα πιο ασταθή πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», συνεχίζει ο Economist. «Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία», καταλήγει το άρθρο του περιοδικού.
Εκκληση σε όλους τους δυτικούς ηγέτες
Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. «Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, τόσο πιο αυταρχικός γίνεται». Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» εναντίον των δημοκρατικών θεσμών της χώρας του όπως εξηγεί η ειδική έκθεση του Economist, μερικές από τις αυταρχικές πρακτικές του είναι οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος και ο περιορισμός του διαδικτύου.

Με τους πολίτες στην Τουρκία να αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και υψηλού πληθωρισμού, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει πολλούς ψηφοφόρους και κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι εκλογές δεν θα είναι εντελώς αξιοκρατικές και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η ανάλυση κάνει έκκληση σε όλους τους δυτικούς ηγέτες, ειδικότερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αναλάβουν δράση και να μην αφήσουν τον Ερντογάν να μετατρέψει μια χώρα – σημαντικό σύμμαχο του NATO – σε μία δικτατορία. «Ένας αγανακτισμένος, απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία να σαλπάρουν για τη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO», αναφέρει το δημοσίευμα, καλώντας τη Δύση να μην «αποξενώσει» την Τουρκία, αλλά να την φέρει «στον ίσιο – δημοκρατικό – δρόμο». «Ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας», καταλήγει η έκθεση.
alphafreepress

2 σχόλια στο άρθρο “Ερντογάν για Ελλάδα: «Μητσοτάκη, αν κάνεις λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»- Νέα πρόκληση μέσα σε λίγες ώρες – Επανέφερε το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

  1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Δε φταιει ο ερντογαν που ξεσαλωσε και ,εδώ και 4 χρονια ,μας
    πρήζει τ….,με τον νυχτερινό του ερχομο του,αλλά φταίμε κι εμεις!
    Με τα παρακάτω που θα διαβάσετε, ισχύει η παροιμια” δωσε θάρρος ,στον
    χωριατη,να σ ανέβει στο κρεβατι”
    Δε φοβάται την Ελλαδα,γιατι;γιατί ενα βρομοκαναλο,το σκαι,
    όλη την ημέρα είναι σε σύνδεση με την Κωνσταντινουπολη και, μέσω, ενός
    πρακτορισκου,τουρκοφιλου,μαθαίνει τα πάντα που γίνονται στην Ελλάδα.
    Και οι Τούρκοι, μας έχουν πάρει στον μεζέ( meze)χαμπάρι,τους δίνουμε καθημερινά αξία
    με τον karaκωστιδη και μας γελοιοποιουν!
    Τα νησιά μας ,τα αποστρατικοποιουμε εμείς, στέλνοντας τα
    τεθωρακισμενα τους,στην Ουκρανια και γελαει ο ερντογαν!
    Όλη την ημέρα το τουρκοφιλο σκαι,σε σύνδεση με την Τουρκία και
    όλη τη νύχτα το σιχαμερό αυτό κανάλι σε σύνδεση με εκπομπές…
    Τούρκου παραγωγού,μετόχου του σκαι και γελαει ο ερντογαν!
    Εδώ και δύο μήνες, διαβάζουμε για παρακολουθήσεις του Α’ΓΕΕΘΑ
    και ξαναγελαει ο ερντογαν!!
    Όταν διασύρεται ο αρχηγός των ενόπλων δυναμεων,τρίβει τα χέρια του
    από χαρά ο ερντογαν και γελαει.
    Κι εκεί που πίνει τον ελληνικό( τουρκικο) του καφέ και τραβάει τον ναργιλέ του
    μονολογεί και λεει” Ω ρε γκιαουριδες,εσείς φαγωνεστε μεταξύ σας,δε χρειάζεται να σας φάμε εμείς,βαι,βαι,ναιλί εσάς και βάι εσας”…
    Ξαναγελαει ο Αλή Ταγίπ.
    Και όταν συναντήθηκε ο μητσοτακης με τον Ρετζέπ Αλι,ο Σουλτάνος
    τον κοίταζε στα μάτια και ο μητσοτακης ,απ τον φόβο του,
    ίδρωνε, ξειδρωνε και γύριζε από νευρικότητα και ανασφάλεια,σαν Σβούρα του
    Μιμη και γελούσε από μέσα του ο Πασά Ταγιπ!
    ” Μιμή,να μια σβούρα, Λόλα, να ένα μηλο”
    Ελεγε το αναγνωστικό της Α’ Δημοτικου,του σχολικού έτους 1969- 1970!
    Ελλάδα, να ένας Σουλτάνος που σε ξεφτιλιζει,γιατί οι πολιτικοί σου,
    φροντίζουν, να σε ξεφτιλιζουν πρωτοι!
    Μπορεί ,να λεμε μπουνταλαδες τους Τούρκους,αλλά δε θα
    μάθουμε ποτέ,ποτέ,πόσες φορές παρακολουθεί ο Σουλτάνος,τον Αρχηγό των ενόπλων δυναμεων του ,ούτε και του τελευταίου στρατιώτου του!
    ” δώσε θάρρος στον Ερντογαν,να σε …..κόβεται λόγω λογοκρισιας!
    Και γελαει ο ερντογαν με τον κόκκινο ναργιλέ του και τα πράσινα πασουμάκια του,πάνω σε κιτρινα μαξιλάρια,καθημερινή συνήθεια του άλλου Αλη,των Ιωαννινων,του Tepedeneli Ali pasa!!
    Φαγωνομαστε μεταξύ μας και χ….απ τα γελια ο ερντογαν …στο Φετιχιέ τζαμί,της
    Κων/πόλεωςκι όχι των Ιωαννινων!!
    Kara= μαυρος
    Για να καραδειξουν οι Τούρκοι την αιώνια φαγωμάρα μας,λένε την τουρκική παροιμια” uc yunanlì,bes kapetanì”
    ” τρεις Έλληνες στο πλοίο,πέντε οι καπετάνιοι”
    ve gùlùgior Erdogan= και γελαει ο Ερντογαν.
    Ναìλί εμάς και βάι εμάς.

  2. Ποιός είναι ο Ερντογάν ; και μιά αιρετική άποψη !

    Τον Ιούλιο (2021 ή 2022), μετά το Πραξικόπημα στην Τουρκία, ο φυλάκισε μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στρατιωτικών που σκόπευαν να κάνουν πόλεμο με την Ελλάδα . Είναι ο σωτήρας της Ελλάδας ;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.