Πρόταση ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ” φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης

 

O Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης φέρνει, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, πρόταση ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” και στήριξης της Ανακοπής της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας κατά της Διαταγής Αναγνώρισης του σωματείου αυτού, του Ειρηνοδικείου Φλώρινας.
Η πρόταση ψηφίσματος :
“Με την υπ’ αριθμ. 27/2022 Διαταγή αναγνώρισης σωματείου του Ειρηνοδίκη Φλώρινας αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με έδρα τη Φλώρινα.Σκοπός του σωματείου αυτού είναι βάσει του άρθρου 2 του καταστατικού του: «α) Η διατήρηση και καλλιέργεια της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και β) η υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ιδίως στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Η σύσταση του σωματείου αυτού και οι σκοποί που επιδιώκει έχουν ως στόχο να πλήξουν την εθνική συνοχή και ενότητα, ιδίως στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν ταλανιστεί χρόνια από την προσπάθεια των Σκοπίων να διαβάλουν την ομόνοια των Δυτικομακεδόνων, καλλιεργώντας την αίσθηση ύπαρξης μειονότητας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία μιλάει και μειονοτική διάλεκτο, την οποία θέλει το σωματείο αυτό να καλλιεργήσει και να προωθήσει.
Οι σκοποί του είναι αντίθετοι τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και με το ίδιο το Σύνταγμά μας. Παρά τη διαφωνίακαι αντίθεσήμας με τη Συμφωνία των Πρεσπώνκαισε αυτή,ως «Μακεδονική», αναγνωρίζεται η γλώσσα των πολιτών του κράτους των Σκοπίων και δεν υπάρχει καμία μειονοτική διάλεκτος ή ιδίωμα με την ίδια ονομασία που ομιλείται από Δυτικομακεδόνες. Επομένως το σωματείο αυτό προωθώντας τη «Μακεδονική» γλώσσα, μετατρέπει μια Σλαβική γλώσσα ομιλούμενη από κατοίκους άλλης χώρας σε μειονοτική διάλεκτο, παραβιάζοντας ακόμη και την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών που κυρώθηκε με το Νόμο 4588/2019.Επιπλέον, η επιδίωξη εισαγωγής της «μακεδονικής» γλώσσας ως διδασκόμενης σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 16, που ορίζει ότι η παιδεία και η εκπαίδευση είναι βασική αποστολή και υποχρέωση του Κράτους. Κανένα ιδιωτικό σωματείο δεν μπορεί να παρέμβει και να «χαράξει» εκπαιδευτική πολιτική, συνδιαμορφώνοντας με το Κράτος εθνική, ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων και παρεμβαίνοντας στη διάπλαση της εθνικής και θρησκευτικής τους συνείδησης.
Προκύπτει επομένως πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σύσταση αυτού του σωματείου και οι σκοποί που θέλει να εξυπηρετήσει είναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί και υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες.Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας, εντοπίζοντας τα ανωτέρω και αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο για την εθνική έννομη τάξη και κοινωνική συνοχή από την ίδρυση του εν λόγω σωματείου, άσκησε Ανακοπή κατά της Διαταγής του Ειρηνοδίκη Φλώρινας που αναγνώρισε το σωματείο.Εισηγούμαι κατόπιν των ανωτέρω, την έκδοση του εξής ψηφίσματος:Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας καταδικάζει την αναγνώριση του σωματείου «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με έδρα τη Φλώρινα, ως παράνομη και αντισυνταγματική, αφού η δράση του στόχο έχει τη διάσπαση της εθνικής συνοχής και ομόνοιας και ιδιαίτερα της κοινωνικής συνοχής των Δυτικομακεδόνων. Εκφράζει τη στήριξή του στην ενέργεια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Φλώρινας για άσκηση Ανακοπής κατά της υπ’ αριθμ. 27/2022 Διαταγής του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που το αναγνώρισε. Δεσμεύεται να θέσει το Ψήφισμα αυτό υπ’ όψιν του Υπουργού Εξωτερικώνκαι να ζητήσει ενέργειες από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης.Παρακαλώ να γίνει δεκτή η εισήγησή μου.”
Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Γεώργιος Κασαπίδης

2 σχόλια στο άρθρο “Πρόταση ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ” φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης

 1. Στέλιος Κ.καθηγητης

  - Edit

  Απαντήστε

  Αν διαφωνείτε με την Συμφωνία των Πρεσπων,γιατί δεν την φέρνετε
  στη Βουλή να ψηφίσετε ή όχι τα πρακτικά της;
  Μακεδονομασκαραδες,αν τολμάτε,φέρτε τη Συμφωνία στη Βουλη!
  Τουλάχιστον, ο Τσιπρας,δεν κρύφτηκε κάτω από κατουρημενες
  Μακεδονικες Στολές,των γιαλατζι Μακεδονομαχων και όχι του
  ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ και πήρε μια απόφαση ιστορικη!
  Εσείς,προκειμένου να κερδίσετε τις εκλογές,χωρίς να έχετε πολιτικό αφήγημα
  και πρόγραμμα διακυβέρνησης του τοπου,κρυφτηκατε κατω…απ τα ….
  του Μεγάλου Μακεδονομαχου Π.Μελα!
  Πριν τις εκλογές;βραχνιασμένα κοκόρια,μετά τις εκλογες;κότες λειρατες!
  Καλά θα είναι,τωρα που θα έλθει ο αρχιλαοπλάνος,ο αρχιυποκριτης, να μην πατήσει το πόδι του,ούτε το αλλο!
  Κι απ την Αθήνα, να μας πει,πότε θα λανσάρει το καλάθι των πολιτικών
  αχρήστων,να μπει μέσα με όλο το επιτελικο κακό συναπαντημα!
  Αν ,δεν ήταν μητσοτακης,αν δεν κοροιδευε τους ψηφοφόρους του,παίζοντας το
  Μακεδονομαχος απ τα τζάμπο,αν δε γινόταν η φρικτή τραγωδία στο Μάτι,
  ούτε την ψήφο του ,θα ευρισκε,ο Αρχεκακος Α’,πριν τη γέννηση του ΑρχεκακουΒ’

 2. Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΞΕΦΤΥΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ “.. έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε” δήλωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος… Μόλις 2 χρόνια πέρασαν από την κύρωση της αντισυνταγματικης “συμφωνίας”. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας βρωμάει σαπίλα… Οι Σκοπιανοί μεθοδευουν την δημιουργία τεχνητής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και η κυβερνηση μας αφήνει μόνους να υπερασπιστουμε την πατρίδα μας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όμως. Έρχονται ανατροπές. Ο αγώνας συνεχίζεται…
  Γ. ΤΆΤΣΙΟΣ Ιαν 2021

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.