Λαϊκή Ενότητα: Όχι άλλοι νεκροί εργαζόμενοι από την πολιτική που διαλύει την αυτοδιοίκηση



 

Ο θάνατος εργαζόμενης στον Δήμο Ξυλοκάστρου πριν από μια εβδομάδα, ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την διάλυση που έχει επέλθει στην αυτοδιοίκηση από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και την συσσώρευση των αποτελεσμάτων των δέκα χρόνων μνημονιακης λιτότητας.Η δημοτική υπάλληλος εργαζόταν αδήλωτη και ανασφαλιστη, όπως και ο οδηγός του απορριματοφόρου στο οποίο επέβαινε, με την πρόσληψη τους να εμφανίζεται “αναδρομικά” μετά τον θάνατο της!

Η συστηματική υποστελέχωση του συνόλου του δημοσίου τομέα έχει εξωθήσει τους δήμους στην λειτουργία κατά βάση με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανακύκλωση συμβασιούχων. Ούτε κουβέντα για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, με τον εργασιακό φόρτο να συνεχίζει να αυξάνεται και πολλούς δήμους να μην προμηθεύουν καν Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλους τους κύκλους κινητικότητας ακόμα και οι μόνιμοι υπάλληλοι προσπαθούν να “αποδράσουν” από τους δήμους προς το υπόλοιπο δημόσιο. Όπως και στον ιδιωτικό τομέα, η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει οδηγήσει στην μετατροπή της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε λάστιχο. Κι αν φτάνουμε να εργάζονται σε δήμους αδήλωτοι και ανασφαλιστοι εργαζόμενοι, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα

Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυποτακτη Αριστερά ενώνει την φωνή της με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που απεργούν αύριο 17/1, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της συνάδελφου τους και να διεκδικήσουν να τηρείται και να ελέγχεται η νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα για ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό και την επιστροφή του στο Υπουργείο Εργασίας, με κατάργηση των διατάξεων του ν. Χατζηδάκη που το μετατρεψαν σε Ανεξάρτητη Αρχή, μακριά από κάθε λαϊκό έλεγχο και έθεσα την Επιθεώρηση σε τροχιά περαιτέρω υποβάθμισης. Η πρόσληψη προσωπικού στους ΟΤΑ, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς αποτελεί το βασικό μέσο για να μην επαναληφθούν εργασιακά “εγκλήματα” όπως αυτό στον Δήμο Ξυλοκάστρου . Για να συνεχίσει το δημόσιο και η αυτοδιοίκηση να παρέχουν ποιητικές υπηρεσίες στον λαό, που ματώνει να τις πληρώσει από τους φόρους του και όχι η απαξίωση και η διάλυση να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για εκπλήρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.