Χατζηδάκης: Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές το 2022 από το 2019

 

Για το πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως από την ετήσια έκθεση προκύπτει σημαντική αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών, σε σχέση τόσο με την προηγούμενη χρονιά όσο και με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αποτυπώνει την εξέλιξη της μισθωτής απασχόλησης (σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου) και καταγράφει, μεταξύ άλλων:

Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3%, από 1.986.336 το 2019 σε 2.249.599 το 2022. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες (15,8%).

Αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε.
Βελτίωση των αποδοχών όχι μόνο στον κατώτατο μισθό, αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά και της αύξησης του κατώτατου μισθού ειδικότερα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Από το 2019, η αγορά εργασίας έκανε ποσοτικά και ποιοτικά άλματα. Η απασχόληση όσο και οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα βελτιώθηκαν σημαντικά. Περισσότεροι εργαζόμενοι έβαλαν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους, ακόμη και αν συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά οφείλεται στη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, ιδίως, σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, που αποφασίστηκε πέρυσι.

Αύξηση η οποία αποδείχθηκε στην πράξη ότι είχε μόνο θετικά αποτελέσματα. Βελτίωσε τις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Καταρρέει, λοιπόν, με τα πιο επίσημα στοιχεία η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, για τους ανέργους και τους εργαζόμενους πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τους ανέργους είναι πολλαπλάσια από εκείνα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, θα προχωρήσει και εφέτος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, τις αντοχές των επιχειρήσεων και φυσικά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Κανένας δεν πανηγυρίζει γι’ αυτές τις εξελίξεις, αλλά και σε κανέναν δεν επιτρέπεται να δημαγωγεί, αποσιωπώντας ή διαστρεβλώνοντας τις όποιες θετικές εξελίξεις».

Από την ετήσια έκθεση του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στο διάστημα 2019-2022 κατά 263.263 άτομα ή 13,3%. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες (+15,8%) σε σχέση με τους άνδρες (+11,1%), με αποτέλεσμα το μερίδιο των γυναικών στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων να αυξηθεί κατά 1,1 μονάδα (από 46,6% το 2019 σε 47,7% το 2022). Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας μεταξύ 2019-2022 τόσο στο σύνολο του πληθυσμού (-30,3%), όσο και στις γυναίκες (-28,8%), με τον ρυθμό μείωσης να είναι μάλιστα τριπλάσιος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές διαμορφώθηκαν το 2022 σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.046,3 ευρώ το 2019. Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,73 μονάδες τη συγκεκριμένη περίοδο (από 101,26 σε 110,99, με έτος βάσης το 2000). Συνεπώς, η αύξηση των μέσων μηνιαίων αμοιβών (12,4%) υπερβαίνει την άνοδο του γενικού επιπέδου τιμών.

Η θετική εικόνα είναι εμφανής σε όλο το εύρος των μισθολογικών κλιμακίων γενικά και, ειδικότερα, στο κλιμάκιο του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα:

Στην έκθεση αποτυπώνεται η θετική επίδραση της διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού που έγινε πέρυσι. Το πλήθος των εργαζομένων που εντάσσονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια (έως 700 ευρώ τον μήνα) μειώθηκε το 2022 κατά 269.512 άτομα σε σχέση με το 2021. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η μείωση κατά 17,2% των εργαζομένων που λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ (εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης). Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 από 650 σε 663 ευρώ και την 1η Μαΐου 2022 από 663 σε 713 ευρώ.

Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια πάνω από τα 700 ευρώ. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2021, αυξήθηκαν κατά 39,6% οι εργαζόμενοι με αποδοχές από 701-1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ, σε σχέση με το 2019, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό το κλιμάκιο υπερβαίνει το 60%. Παράλληλα, όμως, σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε κατά 23% (+167.993) ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Δηλαδή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων δεν παρατηρείται μόνο στα εισοδηματικά κλιμάκια που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό (κάτι που είναι αναμενόμενο, μετά τη διπλή αύξηση), αλλά επεκτείνεται και στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Λόγω της ανάπτυξης και των θετικών προοπτικών της οικονομίας, περισσότεροι εργαζόμενοι είναι σε θέση να ζητούν αμοιβές σημαντικά ανώτερες των κατώτατων και περισσότερες επιχειρήσεις είναι σε θέση να τις δώσουν.

Το 2022, κατέθεσαν ετήσιο πίνακα προσωπικού 29.680 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019 (+11,2 %) και 3.084 περισσότερες σε σχέση με το 2021 (+1,057%). Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2022 ήταν 294.892 έναντι 291.808 το 2021 και 265.212 το 2019.

Η έκθεση του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» βασίζεται στον πίνακα προσωπικού που υποβάλλουν ετησίως όλοι οι εργοδότες, στον οποίο καταγράφεται το σύνολο του προσωπικού που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την ώρα υποβολής.

thestival

4 σχόλια στο άρθρο “Χατζηδάκης: Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές το 2022 από το 2019

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Περισσότερες και καλύτερες δουλειές,ποιος τις υποσχετε;
  Ο αρχιτεμπελαρος,ο γεννημένος υπουργός,πρώτα έγινε υπουργός και
  μετά γεννήθηκε!
  Ο τεμπελχαναςπου γέννησε τον καρμιρη γερο- Λαδα,υπόσχεται
  χωρίς να κοκκινίζει,αυτά που υποσχέθηκε ο αρχέγονος της ψευτιας,
  Ο αντιπαθητικός μητσοτακης,την ημέρα που κέρδισε τις εκλογες!
  Βρε πολιτικε αργοσχολε,εσύ που βγάζεις απ τη μύγα ξύγκι,τσιφουταρε,
  τσιγκουναρε και αντιπαθητικε,εσύ μιλάς για πολλές και καλές δουλειες;
  Εσύ,καρφοπενταριτη και γκεμπελισκε,ρωτήθηκες απ τον
  εθνικό κλόουν του σκάι,τον σκα(υ)τιά” τι δουλεια κάνετε κύριε υπουργε;
  και απαντησες” εγω…εεεε,θέλω να σας πω,εεεε”
  Αρχιτεμπελαρε,σε πήρε ο πόνος για τον λαό και τους ανεργους!
  Οι μόνοι που παίρνουν αυξήσεις καρφοπενταριτη είναι οι στασσηδες,οι δημητριαδηδες και όλο το γαλάζιο και κακό συναπάντημα των κομματικών αργοσχολων της Νέας Δημοκρατιας με προσόντα την αγραμματοσυνη τους,τις σπουδές τους σε ΙΕΚ εξωτερικού και την κομματικη τους ταυτοτητα!
  – τι δουλεια κάνετε κύριε υπουργε;
  – εγώ…εεε,θέλω ,να σας πω,εεεε
  Ελλάδα όμορφη,που το κράτος σου,το διοικούν οι πιο γελοίοι άνθρωποι του κοσμου!
  Υπουργός εργασίας,ένας αρχιτεμπελαρος που δε δούλεψε ποτέ στη ζωη του ,
  τον μόνον που δουλεύει είναι ο λαος!
  Υπουργός υγειας,ενας δικηγορος!
  Υπουργός Δικαιοσύνης,ένας γιατρος!
  Υπουργός εσωτερικών,ένα ορφανό τσεκουρατο του παττακου!
  Υπουργός ανάπτυξης ,ένας πλασιέ βιβλίων του παττακου!
  Υπουργός προστασίας του πολιτη,ένας πολιτικός γυρολόγος που δεν προστατέψει τον εαυτό του και άρχισε να πηδαει από κόμμα σε κόμμα, σαν το πουλί του Χρηστακη” από καναρα σε καναρα θα πεταω”
  Και ένας πρωθυπουργός….που πρώτα αγόρασε το predator και μετά γεννήθηκε κι αυτος!

 2. Και αυτό δημοσιεύτηκε….. Χωρίς ντροπή ;;; Και από αυτόν που τα είπε και από αυτόν που τα δημοσιεύει !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.