Κλαυσίγελως γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης



 

Χάλασε, λέει, ο υπολογιστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και δε βγάζει ποινικά μητρώα. Που να το πεις και να σε πιστέψουν; Στη Μοζαμβίκη, την Αιθιοπία, τη Μποτσουάνα; Που;

Πάμε απ’ την αρχή. Μέχρι πρότινος ποινικό μητρώο ζητούσατε μέσω των ΚΕΠ ή του gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/dikaiosune/poiniko-metroo/antigrapho-poinikou-metroou). Χρειάζεται το ρημάδι για ένα κάρο δουλειές (https://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm/SERVICES/entry_request_form_manual/epm_req_form_man.pdf).

Εδώ και ένα μήνα χάλασε, λέει, το πρόγραμμα. Έτσι τουλάχιστον μου είπαν οι απελπισμένοι πελάτες που ήρθαν στο γραφείο και ήθελαν να πάρουν ποινικό μηρώο επειγόντως, αλλά τους έδιωξε το ΚΕΠ.

Προσπάθησα μέσω του gov.gr. Παρότι μπήκα κανονικά με τους κωδικούς της εφορίας και το σύστημα τους αναγνώρισε, κάποια στιγμή μου αποκρίθηκε ότι γι’ αυτούς “δεν υπάρχει εγγραφή”. Προσπάθησα και για μένα. Περιέργως εμένα με ξέρει το σύστημα, οπότε δέχτηκε να καταχωρήσει την αίτησή μου και αναμένεται να μου στείλει το ποινικό μητρώο. Μάλλον αλτσχάιμερ με επιλεκτική μνήμη έπαθε το κομπιούτερ του υπουργείου.

Ρώτησα στην Εισαγγελία της Άρτας. Δεν ξέρουν τίποτα, μου σύστησαν να επικοινωνήσω με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Απευθύνθηκα στο ΚΕΠ. Αφού, λέει, δεν ξέρει η εισαγγελία “εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά”.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να καμαρώνει για το καταπληκτικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα του ποινικού μητρώου που μας κόστισε κοντά 9 εκατομμύρια ευρώ (https://ministryofjustice.gr/?page_id=2960). Σημειώνω ότι πρόλαβα και την εποχή πριν το πανάκριβο ηλεκτρονικό πρόγραμμα της Singular (φαντάζεστε να μας πάθει τίποτα το πρόγραμμα που βγάζει τα αποτελέσματα των εκογών;). Παρότι η τεχνολογία εκείνη σήμερα μας φαίνεται παλαιολιθική, σας πληροφορώ ότι όλα λειτουργούσαν “ρολόι” κι οι συμπολίτες μας εξυπηρετούνταν στην ώρα τους.

Μια στάση εδώ. Κάποιοι από εσάς προφανώς παρατήρησαν ότι αναφέρω πως μας κόστισε ενώ πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, άρα δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια. Τουλάχιστον κατά την άποψη τη δική μου ούτε το έργο αυτό, ούτε οποιοδήποτε άλλο επιδοτούμενο με “κοινοτικά κονδύλια” δεν μας το έκανε δώρο η κα Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χώρα έχει νομοθετημένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, το κοινό ταμείο. Από το κοινό αυτό συρτάρι βγαίνουν τα ΕΣΠΑ κι όλες οι “πινακίδες με τα αστεράκια”. Καλά είναι να το έχετε υπόψη σας, γιατί είναι συμπαντικός νόμος πως αυτός που δεν εκτιμάει αυτά που έχει, είναι απλά αχάριστος και γι’ αυτό είναι καταδικασμένος να τα χάσει. Ελεύθερα μπορείτε να διαφωνείτε μαζί μου, αλλά μην ξεχάσετε να μαλώσετε το σύμπαν για τους νόμους του. Τέλος παρέκβασης.

Πάμπολοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται απίστευτα κι άκρη δε βρίσκουν. Το επιβεβαίωσα σε αρκετά ΚΕΠ και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Κι όμως η λύση είναι απλούστατη. Στο https://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm εκτυπώνετε τη φόρμα αίτησης ( https://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm/SERVICES/entry_request_form_manual/epm_req_form_man.pdf). Τη συμπληρώνετε και τη στέλνετε με email στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (https://ministryofjustice.gr/?page_id=895, https://ministryofjustice.gr/wp-content/uploads/2022/12/Tilefonikos_Katalogos-01-12-2022.pdf) και βεβαίως κρατάτε την απόδειξη αποστολής του email. Από τη στιγμή που στείλατε εγκαίρως το αίτημά σας μέχρι αποζημίωση μπορείτε να διεκδικήσετε.

Βεβαίως τώρα που σας είπα τη λύση πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες όλης της χώρας οι μόνο 11 υπάλληλοι του αρμοδίου τμήματος του υπουργείου. Αν δεν σας απαντούν τα τηλέφωνα, επιμείνετε από την ασφαλή οδό της αποστολής εγγράφων με email. Κάτι ξέρω κι εγώ. “Τόσα χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει…” που έλεγε κι η διαφήμιση.

Βέβαια εύλογη κι η απορία σας. Αφού τόσοι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται από που κι ως που ο τίτλος “κλαυσίγελως”; Εντάξει με τα κλάματα, αλλά από που κι ως που τα γέλια;

Βλέπετε το συνδύασα με τις υποκλοπές. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση που κατηγορείται ότι μας μετράει μέχρι και τις πορδές, δυσκολεύεται να μας φακελώσει. Ξέρετε πόσοι από σας θα άναβαν λαμπάδα στην Παναγία να τους ξέχναγε οριστικά η αρχειοθέτηση του ποινικού μητρώου;

ΥΓ. Μιας και συνετέλεσαν στην έμνευση του τίτλου του άρθρου, δυο λόγια για τις υποκλοπές. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με γνωμοδότησή του απαγόρευσε στα μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ασχολούνται με τις υποκλοπές, απειλώντας μάλιστα με βαρύτατες ποινές (https://www.iefimerida.gr/ellada/parakoloythiseis-ntogiakos-gnomodotisi, στην τελευταία, 19η, σελίδα της γνωμοδότησης). Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν 16 συνταγματολόγοι (https://focusfm.gr/ypoklopes-16-syntagmatologoi-kata-ntogiakoy-quot-seira-sovaron-atopimaton-quot/). Δεν παίρνω θέση, έχω τους λόγους μου.

Καλό θα ήταν όμως για το κύρος του θεσμού του ανώτατου Εισαγγελέα να πει κάποιος στον κ. Ντογιάκο ότι είναι αντιφατικό να απειλείς με κάθειρξη (μακρόχρονη φυλάκιση) μέλη της ΑΔΑΕ και να αφήνεις ελεύθερο τον δημοσιογράφο Βαξεβάνη, ο οποίος τακτικά δημοσιεύει το περιεχόμενο των υποκλοπών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η έμπρακτη στάση του κ. Εισαγγελέα επιβεβαιώνει την αξιοπιστία των γραφομένων του Βαξεβάνη.

Για εσάς τους αναγνώστες πάντως χρήσιμο θα ήταν να συσκεφθείτε με τον εαυτό σας για να απαντήσετε δύο ερωτήματα:

  1. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι ενεργεί τις υποκλοπές για να παίζει με “σημαδεμένη πολιτική τράπουλα”. Οι περισσότεροι από εσάς δεν ασχολείστε ενεργά με την πολιτική, άρα δε σας πολυνοιάζουν οι υποκλοπές. Σας περνάει από το μυαλό κανένα άλλο, ισχυρότερο, κίνητρο από το σημάδεμα τη πολιτικής τράπουλας; Σ’ αυτή την περίπτωση πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
  2. Στον Βαξεβάνη ποιος δίνει το υλικό; Ο Φούφουτος;

Δε θα σας αποκαλύψω τις δικές μου απαντήσεις στα ερωτήματα. Έχω όμως μια συμβουλή. Μην κλάνετε κοντά στο κινητό, γιατί μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό για τον ωτακουστή. Η περιύβριση αρχής προς το παρόν έχει καταργηθεί (https://www.kathimerini.gr/society/353193/i-periyvrisi-archis-kai-to-aytepaggelto/). Κι αν τη επαναφέρουν; Καλύτερα να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.