Πώς να επιλέξετε δάσκαλο για ιδιαίτερα μαθήματα



Ο δάσκαλος που θα επιλέξετε για ιδιαίτερα μαθήματα είναι πολύ σημαντικός ως προς την αποτελεσματικότητα που θα έχει στο μαθητή αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη και ακαδημαϊκή του επιτυχία. Ένας καλός δάσκαλος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως δεξιότητες στην επικοινωνία, τη διαχείριση του χρόνου, την επίλυση προβλημάτων, την οργάνωση, τη μεταδοτικότητα κ.α. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε δάσκαλο για ιδιαίτερα μαθήματα για εσάς ή για το παιδί σας.

    1.  

Μεταδοτικότητα

Ο ιδανικός δάσκαλος έχει καλή μεταδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για έναν δάσκαλο που ενθαρρύνει και προβληματίζει τον μαθητή και του δίνει κίνητρα για να διευρύνει τις γνώσεις του. Ο μεταδοτικός δάσκαλος δίνει παραδείγματα, έχει υπομονή και ενδιαφέρεται για την ψυχοσύνθεση του μαθητή του. Γενικώς είναι ένας δάσκαλος που όταν παραδίδει, ο μαθητής μπορεί εύκολα να αφομοιώνει αυτά που λέει.

2. Γνώση του αντικειμένου

Ό,τι κι αν είναι αυτό το οποίο θέλετε να μάθετε, ο δάσκαλος που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει γερές βάσεις ως προς τις γνώσεις του στο αντικείμενο. Δείτε τις σπουδές του καθώς και τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές, σεμινάρια ή άλλη μετεκπαίδευση.

3. Εμπειρία

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ο δάσκαλος που θα επιλέξετε για εσάς ή για το παιδί σας να έχει σχετική εμπειρία. Ένας δάσκαλος ή μία δασκάλα που έχει εμπειρία είναι πιο αποτελεσματική καθώς έχει δοκιμάσει κάποιες τεχνικές και έχει καταλήξει στις πιο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου.

4. Αν θέτει στόχους

Οι πιο αποτελεσματικοί δάσκαλοι ξέρουν πώς να θέτουν σαφείς στόχους για τους μαθητές και τους εαυτούς τους. Οι στόχοι αποτελούν μία πρόκληση για τους μαθητές και τον δάσκαλο ενώ παράλληλα βοηθούν στο να μετρηθεί η επίδοση τους αλλά και στο να υπάρχει η κατάλληλη ανατροφοδότηση.

5. Επικοινωνιακές δεξιότητες

Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας για να κατανοούν τις ανάγκες των μαθητών και να ξέρουν πότε να ακούνε, πότε να μιλήσουν και τι να πουν. Οι δάσκαλοι χρειάζονται επίσης καλές επικοινωνιακές δεξιότητες για να μπορούν να μεταφέρουν στους γονείς πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν, όταν πρόκειται για παιδί.

6. Σωστή προετοιμασία

Ο αποτελεσματικός δάσκαλος έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία σε κάθε μάθημα. Η οργάνωση του χρόνου και η προετοιμασία της ύλης πριν από το μάθημα αποτελούν πολύ σημαντικές πτυχές της αποτελεσματικής διδασκαλίας. Η σωστή προετοιμασία μπορεί επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον καθηγητή και επιτρέπει στους δασκάλους να προσαρμόσουν το μάθημα στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

7. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία

Κάθε μαθητής έχει διαφορετική προσωπικότητα, υπόβαθρο και ανάπτυξη και άρα έχει και ξεχωριστές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μία μέθοδος διδασκαλίας που λειτουργεί καλά με έναν τύπο μαθητή, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει καλά και με έναν άλλο μαθητή. Οι καλοί δάσκαλοι μαθαίνουν πώς να προσαρμόζονται για να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες του κάθε μαθητή.

Στο instateacher.gr θα μπορέσετε να βρείτε αξιόπιστους δασκάλους για ιδιαίτερα μαθήματα είτε κατ’ οίκον είτε δια ζώσης. Μάθετε όλες τις πληροφορίες που θέλετε να ξέρετε για τον κάθε δάσκαλο και επιλέξτε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.