Περίσσεψαν μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Αξιοποιήστε εύκολα και δημιουργικά τα γλυκά των γιορτών!

 

Επιμέλεια Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANIIFE.GR 

Στα περισσότερα σπίτια μετά τις γιορτές συνηθίζεται να περισσεύουν κουραμπιέδες, μελομακάρονα κ.ά.  Ανησυχείτε τι θα τα κάνετε; Σας έχουμε τη λύση! Προτείνουμε μερικές  ιδέες για να αξιοποιήσετε και να ανακυκλώσετε τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα!

cheesecake μελομακάρονο

Υλικά για τη βάση:

  • 250-300 γραμμ. μελομακάρονα, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη

 

Υλικά για την κρέμα:

  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1 γεμάτο σφηνάκι μαύρο ρούμι
  • Μέθοδος:

    Παίρνουμε 5 ποτηράκια χαμηλά. Μοιράζουμε σε αυτά ισόποσα τα τριμμένα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Φτιάχνουμε την κρέμα ως εξής:

    Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε και το ρούμι και χτυπάμε επίσης μέχρι να ενωθούν.

    Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτηράκια. Αν θέλουμε πιο όμορφο οπτικό αποτέλεσμα χωρίς να τα πασαλείψουμε, κάνουμε αυτή τη διαδικασία με κορνέ ζαχαροπλαστικής. Διαφορετικά μοιράζουμε την κρέμα με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να παγώσει η κρέμα.

    Μόλις είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τσιζκέικ με χοντροκομμένα καρύδια, με τριμμένο μελομακάρονο, με κανέλα και περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο μέλι.

Τάρτα σοκολάτα με βάση από κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ
350 γρ. κουραμπιέδες
75 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα απλή
200 γρ. κρέμα γάλακτος
50γρ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα μπολ τρίβουμε με το χέρι τους κουραμπιέδες κ τους ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Τη βάση αυτή την βάζουμε σ’ ένα ταψάκι 20εκ. και μετά για λίγο στο ψυγείο.

Συνεχίζουμε με την κρέμα.
Κόβουμε σε κομμάτια κ τις δύο κουβερτούρες κ από πάνω αδειάζουμε αρκετά ζεστή την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά κ μετά προσθέτουμε το βούτυρο.(να γίνουν όλα ένα λείο μείγμα).

Τοποθετούμε πάνω απ’ την βάση και πάλι ψυγείο για 4 με 5 ώρες περίπου να σφίξει καλά.
Βγάζουμε κ διακοσμούμε.

Βασιλόπιτα τσουρέκι με σως καραμέλας

  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φιλτζ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, χτυπημένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τα κομμάτια του  τσουρεκιού σε πυρίμαχο σκεύος. Σε τηγάνι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι, και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατέψουμε ή να ανακινήσουμε το τηγάνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και ταυτόχρονα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με τη σως το σκεύος με τα κρουασάν και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία και Καλή σας απόλαυση!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.