Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες; Μερικές επιλογές από τις ταινίες του 2023



 

 
 
Επιμέλεια Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR
 
Η αλήθεια είναι πως έχει λείψει αρκετά, εάν όχι πολύ, στο κοινό να πηγαίνει σινεμά. Όλη η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα, ο ήχος που σε μεταφέρει και εσένα στην ταινία, η υπόθεση και πλοκής της, τα κρατσ κρουτσ από τα pop corn, το φσσ του αναψυκτικού, τα ψουψουρίσματα και φυσικά η παρέα που θα επιλέξεις να πας. Όλα αυτά σταμάτησαν να συμβαίνουν για όσο χρονικό διάστημα διήρκησε η πανδημία, η οποία απαγόρευε τον κόσμο να παρευρεθεί στις αίθουσες και να τα απολαύσει. 
Από την άλλη μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα, οι  κινηματογραφικές αίθουσες προσπάθησαν να ανακάμψουν και η βιομηχανία να ψάχνει τρόπους να ορθοποδήσει σε μια μεταπανδημική εποχή.  Και μπορεί το κοινό να μην έδωσε αμέσως την ψήφο εμπιστοσύνης στις αίθουσες, με το παγκόσμιο box office να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την κυκλοφορία μερικών εξαιρετικών ταινιών στις αίθουσες.
Το 2023 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερο με το σινεμά να ετοιμάζεται για την πλήρη αναγέννησή του, καθώς αρκετές ταινίες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά και μόνο στις αίθουσες. Σας παραθέτουμε μερικές από τις ταινίες της νέας χρονιάς που σίγουρα θα μπουν και στη δική σας λίστα. 

 

Υπερ-κατάσκοπος Ορσον Φόρτουν

Ο υπερ-κατάσκοπος Ορσον Φόρτουν πρέπει να εντοπίσει και να σταματήσει την πώληση μιας νέας θανατηφόρας τεχνολογίας από τον εκατομμυριούχο Μπρόκερ Γκρεγκ Σάιμοντς. Αναγκασμένος να συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους μυστικούς πράκτορες, ο Φόρτουν και η ομάδα του στρατολογούν τον μεγαλύτερο Χολιγουντιανό σταρ Ντάνι Φρανκέσκο για να τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο.

Αστερίξ και Οβελίξ στο Δρόμο για την Κίνα (Asterix & Obelix: The Middle Kingdom) του Γκιγιόμ Κανέ

Βρισκόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκίνησε ένας προδότης πρίγκιπας. Με τη βοήθεια ενός Φοίνικα εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σασ-Γι, καταφεύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους δύο γενναίους πολεμιστές Αστερίξ και Οβελίξ, οι οποίοι χάρη στο μαγικό τους φίλτρο διαθέτουν υπεράνθρωπη δύναμη. Οι δύο αχώριστοι ήρωές μας, δέχονται ευχαρίστως να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να σώσει τη μητέρα της και να ελευθερώσει τη χώρα της. Ετσι αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι και μια περιπέτεια στο δρόμο προς την Κίνα. Ομως ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του, διψασμένοι για μια νέα κατάκτηση, κατευθύνονται επίσης προς το Μέσο Βασίλειο.

A Good Person του Ζακ Μπραφ

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Φλόρενς Πιου ως μια νεαρή γυναίκα που δημιουργεί μια απίθανη σχέση με τον μελλοντικό πεθερό της, χρόνια αφότου η ίδια είχε εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Μαζί της πρωταγωνιστούν και οι Μόργκαν Φρίμαν, Σελέστ Ο’ Κόνορ, Ζόι Λίστερ-Τζόουνς και Μόλι Σάνον.

 

John Wick: Chapter 4 του Τσαντ Σταχέλσκι

Ο Ριβς επιστρέφει ως ο θρυλικός δολοφόνος στο τέταρτο επεισόδιο του franchise, το οποίο βλέπει τον κόσμο του «John Wick» να επεκτείνεται πέρα από τα όρια της Νέα Υόρκη σε ολόκληρο τον κόσμο, με στάσεις όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ιαπωνία

 

No Hard Feelings του Τζιν Στουπνίτσκι

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την πλοκή της κωμωδίας αυτής, αλλά γνωρίζουμε πως θα πρωταγωνιστήσουν οι Τζένιφερ Λόρενς, Αντριου Μπαρθ Φέλντμαν, Μάθιου Μπρόντερικ, Λάουρα Μπενάντι, Νάταλι Μοράλες και άλλοι.

 

Indiana Jones and the Dial of Destiny του Τζέιμς Μάνγκολντ

Η ταινία, η οποία θα είναι και η τελευταία εμφάνιση του Χάρισον Φορντ στον ρόλο του αγαπημένου μας αρχαιολόγου, θα εξελίσσεται το 1969 κατά την διάρκεια της κούρσας για την κατάκτηση του διαστήματος με τον Ιντι να αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά τους Ναζί, μαθαίνουμε σήμερα πως οι πρώτες σκηνές της ταινίας θα δείχνουν έναν ξανανιωμένο Φορντ, χρησιμοποιώντας τη μαγεία της ψηφιακές τεχνολογίας

 

Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν

Το «Oppenheimer», η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, θα έχει ως επίκεντρό της τον δημιουργό της ατομικής βόμβας Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και, πιο συγκεκριμένα, το ρόλο που έπαιξε ο Οπενχάιμερ στην κατασκευή της ατομικής βόμβας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ταινία, πέρα από τον Κίλιαν Μέρφι στον ρόλο του Οπενχάιμερ, πρωταγωνιστούν και η Εμιλι Μπλαντ, η οποία θα παίξει τον ρόλο της συζύγου του Κάθριν «Κίτι» Οπενχάιμερ, οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Ματ Ντέιμον οι οποίοι θα παίξουν τους Λούις Στράους, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και τον Αντιστράτηγο Λέσλι Γκρόουβς αντίστοιχα, η Φλόρενς Πιου, η οποία θα παίξει τον ρόλο της Τζιν Τάτλοκ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών που διατηρεί σχέση με τον Οπενχάιμερ, ο Ράμι Μάλεκ, ο οποίος θα παίξει έναν επιστήμονα, ο Μπένι Σάφντι, ο οποίος θα παίξει τον Εντουαρντ Τέλερ έναν Ούγγρο Φυσικό που είναι γνωστός ως ο πατέρας της βόμβας υδρογόνου και μέλος του Manhattan Project, ο Μάικλ Ανγκαράνο ο οποίος θα παίξει τον ρόλο του Ρόμπερτ Σέρμπερ, ο Τζος Χάρτνετ ο οποίος θα παίξει τον πρωτοπόρο Αμερικανό πυρηνικό επιστήμονα Ερνεστ Λόρενς και ο Γκάρι Ολντμαν.

 

Wonka του Πολ Κινγκ

Η Warner Bros. ετοιμάζεται να φέρει για τρίτη φορά του Γουίλι Γουόνκα στη μεγάλη οθόνη, διασκευάζοντας το «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ. Τον περιπετειώδη, εκκεντρικό Γουίλι Γουόνκα, τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, έχουν ενσαρκώσει θρυλικά, πρώτα ο Τζιν Γουάιλντερ το 1971 κι έπειτα ο Τζόνι Ντεπ το 2005. Βασισμένη στους ήρωες του Ρόαλντ Νταλ, η ταινία θα εστιάζει στα νεανικά χρόνια του Γουίλι Γουόνκα και στις περιπέτειές του πριν ανοίξει το πιο διάσημο εργοστάσιο σοκολάτας του κόσμου.

Σε αυτή τη μεταφορά, με τίτλο «Wonka» τον ρόλο του Γουόνκα έχει αναλάβει να παίξει ο Τίμοθι Σαλαμέ ο οποίος, μάλιστα, για πρώτη φορά στην (οσκαρική) καριέρα του, θα χρειαστεί να μας δείξει πόσο καλά ξέρει να τραγουδάει και να χορεύει! Τα γυρίσματα ήδη έχουν ξεκινήσει στην Αγγλία και ο Σαλαμέ δεν άργησε να ανεβάσει μια φωτογραφία του ντυμένος με το γνωστό κοστούμι και καπέλο του διάσημου σοκολατοποιού, γράφοντας μάλιστα στο Instagram την γνωστή ατάκα του Γουάιλντερ από την ταινία «η αγωνία είναι μεγάλη, ελπίζω να διαρκέσει».
 

The Color Purple του Μπλιτζ Μπάζαγουλ

Το μυθιστόρημα που δημοσίευσε το 1982 η Αλις Γουόκερ, χαρίζοντάς της το Πούλιτζερ λογοτεχνίας μεταφέρεται αυτή την φορά ως μιούζικαλ με πρωταγωνιστές τους Fantasia, Κόλμαν Ντομίνγκο, Κόρεϊ Χόκινς, Ντάνιελ Μπρουκς, Ταραχί Π. Χένσον, Χέιλ Μπέιλι κ.α. Οι Στίβεν Σπίλμπεργκ και Οπρα Γουίνφρεϊ έχουν αναλάβει την παραγωγή.

Saint Omer της Αλίς Ντιόπ

Έχοντας ως βάση τα γεγονότα και τα πρακτικά της δίκης στην υπόθεση της ομοεθνούς της Φαμπιέν Καμπού, η οποία το 2013 εγκατέλειψε το μωρό της στην παραλία για να το πνίξει η παλίρροια και μετά παραδέχτηκε στο δικαστήριο την ενοχή της, αλλά ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα μαύρης μαγείας, η Αλίς Ντιόπ αναπλάθει δραματουργικά τα όσα συνέβησαν μέσα στη δικαστική αίθουσα με ελάχιστες αποκλίσεις και εστιάζει με έναν δωρικό και αποδραματοποιημένο τρόπο στα πρόσωπα των βασικών συντελεστών της δίκης, αναζητώντας με έναν υβριδικό συνδυασμό σινεμά τεκμηρίωσης και θεατρικότητας σε κάθε ένα από αυτά την αλήθεια πίσω από κάθε βλέμμα, λέξη, σιωπή, μορφασμό και χειρονομία, με μία χειρουργική ακρίβεια που παγώνει το αίμα και ανατρέπει όλα τα κλισέ του δικαστικού δράματος, όπως αποτυπώνεται συνήθως στη μεγάλη οθόνη. Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας, επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας

Rustin του Τζορτζ Σι Γουλφ

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη του «Ma Rainey’s Black Bottom» για το Netflix είναι μια βιογραφική ταινία του ομοφυλόφιλου, ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Μπέιγιαρντ Ράστιν, ο οποίος οργάνωσε τη θρυλική Πορεία Διαμαρτυρίας του 1963 στην Ουάσιγκτον.

Eileen του Γουίλιαμ Όλντροϊντ

Μετά τη «Lady MacBeth» με την Φλόρενς Πιου, ο Ολντροϊντ σκηνοθετεί ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο επικεντρώνεται στην παράξενη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια περίεργη νεαρή γυναίκα που εργάζεται σε μια φυλακή για ανήλικους (Τόμας ΜακΚένζι) και τη νέα σύμβουλο (Αν Χάθαγουεϊ) που ξεκινάει δουλειά στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Lee της Ελεν Κούρας

Η Κέιτ Γουίνσλετ πρωταγωνιστεί στον ρόλο της πολεμικής ανταποκρίτριας Λι Μίλερ, η οποία, από μοντέλο, έγινε φωτογράφος για να καταγράψει τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί της πρωταγωνιστούν και οι Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζουντ Λο, Αντρεα Ράιζμπορο και Τζος Ο΄Κόνορ.

flix.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.