Συνέντευξη τύπου: Θ. Πλεύρης ‘Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η «λύση» για αντιπυρετικά και αντιβιώσεις’ (βίντεο)

 

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα φάρμακα θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουάριου, επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και παιδικά φάρμακα;
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε κρίσιμες φαρμακευτικές ουσίες παρουσίασε πριν λίγη ώρα ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως σημειώσε ο υπουργός Υγείας, πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα – και συγκεκριμένα για τις δραστικές ουσίες που είναι σε έλλειψη.

Έπειτα από επικοινωνία του υπουργείου με το ΕΟΦ, θα υπάρχει ενημέρωση προκειμένου οι πολίτες όταν δεν βρίσκουν ένα επώνυμο φάρμακο να γνωρίζουν με ποιο άλλο θα μπορούν να το αντικαταστήσουν.

Παράλληλα, θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ουσίες που βρίσκονται σε έλλειψη για καλύτερη παρακολούθηση

«Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα«, υπογράμμισε.

Επαρκούν τα ελληνικά γενόσημα για τις ανάγκες σε παιδικά φάρμακα
Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα», ο υπουργός τόνισε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Τι θα συμβεί με τα φάρμακα που δεν υποκαθίστανται;
Ο υπουργός αναφερόμενος σε φάρμακα που δεν μπορούν να υποκατασταθούν, όπως είναι τα εισπνεόμενα, σημείωσε:

Σε αυτά που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν θα διευρυνθούν οι παραγγελίες από ΙΦΕΤ ώστε αυτά που δεν έχουμε ως υποκατάσταστα να τα προμηθευτούμε ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς

Τι θα συμβεί με τις αυξήσεις στα φάρμακα;
Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών».

Αυτή, μάλιστα, δεν θα την επωμιστεί ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή.

«Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη», ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Το πρόβλημα οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή»
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες.

Η χώρα μας έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα από το καλοκαίρι. Βάλαμε πλαφόν και clawback. Τα μέτρα αυτά, που δεν στήριξε η αντιπολίτευση διασφαλίζουν επάρκεια στα νοσοκομεία μας

DNews

2 σχόλια στο άρθρο “Συνέντευξη τύπου: Θ. Πλεύρης ‘Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η «λύση» για αντιπυρετικά και αντιβιώσεις’ (βίντεο)

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει, πριν τις εκλογές!
  Αυτός που ξεφτιλιζει τη Νέα Δημοκρατία, είναι ο ίδιος ο επικίνδυνος μητσοτακης,ο φοβικος!
  Γιατί θα πεσει;
  Γιατι;γιατί στηρίζεται σε τρεις χουντικους υπουργούς σε καίρια
  υπουργεία, σε έναν υπουργό πολιτικής προστασίας, Κυπριο,απαξιώνοντας
  στελέχη ικανά της Νέας Δημοκρατιας,έναν υπουργό ακαταλληλο,μιας και δε γνωρίζει που πέφτει η Ομόνοια και η Αττική οδος!!
  Σ έναν υπουργό προστασίας του πολιτη,έναν πολιτικό γυρολόγο,όλων, σχεδον,των κομματων,λες και δεν υπήρχε ένα στέλεχος ικανό της Νέας Δημοκρατιας,να αναλάβει αυτό το υπουργειο,ο άχρωμος και άοσμος,πρώην Πασοκ,πιο πρώην Σύριζα,πιο πρώην ΚΚΕ!
  Σε δύο υπουργούς, πρώην συνεργάτες του Σκρουτζ Σημίτη,τον Γεροπετριτη και τον όλο Σκερτσο και καμαρι!
  Και οι εφτά,οι παραπάνω,ήταν και είναι υπέροχοι, όπως λέει και η ταινία,υπέροχοι σε χουντισμο,οι 3 πρωτοι,σε φιλοτουρκισμο ο τεταρτος( φίλος καρδιακος του Μελβουτ Τσαβουσογλου και εχθρός καρδιακος ,του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατιας,απολωλός προβατον ο πέμπτος και δύο
  φίλοι του λαομισητου Σημίτη που κατέστρεψε το Πασοκ του ΑΝΔΡΕΑ!
  Επτά βασικά υπουργεία σε χέρια μη στελεχών της Νέας Δημοκρατιας!
  Βρε φίλοι ψηφοφόροι της Νεας Δημοκρατιας,εχθρος της παράταξης σας,
  δεν είναι ο Τσιπρας,αλλά ο μητσοτακης σας!
  Να τον χαίρεστε, να τον καμαρωνετε!
  Τον Κων.Μητσοτακη,ο Καραμανλής τον ενέτάξε στη Νέα Δημοκρατια,μέχρι το 1977,ο Κων.Μητσοτακης ήταν αντίπαλος του Καραμανλη !!
  Τον Κυριάκο μητσοτακη,εσείς να τον βγάλετε απ τη Νεα Δημοκρατια,γιατι;
  γιατί ξεφτιλιζει και το Κομμα και εσάς, τους αγνους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατιας!!
  Το ξέρετε κι εσεις,αλλα ψηφίζουμε παραδοσιακα,η άλλη μας καταρ-α!
  Παραδοσιακά,ψήνουμε αρνί το Πάσχα, παραδοσιακά, τρώμε γαλοπούλα τα Χριστούγεννα,παραδοσιακά, δεν ψηφιζουμε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.