Δύο μήνες απλήρωτοι οι φύλακες του μετρό Θεσσαλονίκης – Δεν τους καταβλήθηκε ούτε το δώρο Χριστουγέννων 

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες σύμφωνα με καταγγελίες δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, ούτε το δώρο Χριστουγέννων και κάποιες υπερωρίες, από ιδιωτική εταιρεία που τα τελευταία εννέα χρόνια είχε σύμβαση με τον Άκτωρα για τη φύλαξη των εργοταξίων.

Η σύμβαση του εργολάβου λήγει στις 31/12, ενώ μετά θα αναλάβει άλλη εταιρεία, με τους 80 και πλέον εργαζόμενους της φύλαξης να βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και για το αν θα κρατήσουν τις δουλειές τους και για το πότε θα πληρωθούν. Πολλοί εξ αυτών προχώρησαν σε ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ κάποιοι σκοπεύουν να κινηθούν νομικά.

«Εδώ και ημέρες μάς λένε ότι θα πληρωθούμε αύριο. Από σήμερα σε αύριο πηγαίνουμε. Εδώ και εβδομάδες συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Μας άφησαν στην τύχη μας, ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Μας έδωσαν μια ανακοίνωση από την εταιρεία στις 23/12 που ζητάνε συγγνώμη, λένε πως σας εγγυώμαστε ότι όλες οι απολαβές σας θα καταβληθούν στο ακέραιο και πως μετά από εννιά χρόνια υπηρεσιών στο έργο του μετρό αποχωρούμε και θα παραδοθεί σε νέα εταιρεία στις 31/12», αναφέρει στο ThessToday.gr εργαζόμενος στη φύλαξη του μετρό που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας).

Προσθέτει πως τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν αυτό το διάστημα και πως συχνά υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Όπως υπογραμμίζει: «Πάντα πληρωνόμασταν με καθυστέρηση και αβεβαιότητα για το σήμερα ή το αύριο. Οι πληρωμές δεν ήταν τακτικές. Μπορεί να πήγαιναν δύο εβδομάδες και παραπάνω. Για παράδειγμα το μήνα Σεπτέμβριο περιμέναμε να τον πληρωθούμε τέλη Οκτωβρίου».

Πρόεδρος εργαζομένων μετρό: «Τι Χριστούγεννα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δώρο Χριστουγέννων και δύο μήνες πίσω στις πληρωμές τους;»
Ο εργολάβος από την πλευρά του αναφέρει ότι δεν έχει λάβει τα χρήματά του από την κοινοπραξία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης στην κατασκευή, Θωμά Μιχαλόπουλο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο ThessToday.gr: «Είμαστε σε επαφή με την κοινοπραξία, την Αττικό Μετρό και το εργατικό κέντρο για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Είμαστε κοντά στους εργαζόμενους. Μέχρι να τελειώσει το έργο ελπίζουμε να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα. Ο εργολάβος από την πλευρά του λέει ότι είναι απλήρωτος από την κοινοπραξία γι’ αυτό και δεν πληρώνει τους εργαζόμενους. Πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να ενεργοποιηθούν και να κάνουν αυτό που πρέπει για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Όπως και η Αττικό Μετρό πρέπει να ελέγχει τι γίνεται στο έργο. Δε γίνεται να είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να βλέπει ποιοι πληρώνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα εταιρεία έχει προσεγγίσει εργαζόμενους ώστε να τους απορροφήσει, ωστόσο κάποιοι φύλακες μετά τα Χριστούγεννα θα μείνουν άνεργοι. Όπως αναφέρει: «Φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή και ζητάμε αξιοπρέπεια στη δουλειά μας και αξιοπρέπεια στους μισθούς μας. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο να δουλεύει στα 30 μέτρα κάτω απ’ τη γη και να έχει στο μυαλό του ότι είναι απλήρωτος και ότι δε μπορεί να πληρώσει το ρεύμα ή να ταΐσει τα παιδιά του. Ή όπως έγινε με τους σεκιουριτάδες που είναι χαμηλόμισθοι και δεν πήραν το δώρο ακόμη, οπότε κάποιες υποχρεώσεις προς την οικογένειά τους έχουν μείνει πίσω. Τι Χριστούγεννα έκαναν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δώρο Χριστουγέννων και δύο μήνες πίσω στις πληρωμές τους;»

Πρόεδρος ΕΚΘ: «Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια εργολαβία πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους»
Για μία κατάσταση κατακριτέα εν μέσω μάλιστα της ακρίβειας και του ραγδαίου κύματος της ενεργειακής κρίσης κάνει λόγο στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

«Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια εργολαβία πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους. Σε αυτόν παρέχουν υπηρεσίες. Όταν κάποιος μπαίνει σε έναν διαγωνισμό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους ασχέτως αν πληρώνεται από τον Άκτωρα. Αν θέλει να κινηθεί νομικά για να πάρει τα ωφελούμενά του, καλώς να κάνει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν για αυτό που εργάστηκαν», δηλώνει και προσθέτει πως «είναι μέρες γιορτών, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, οι λογαριασμοί του ρεύματος και της θέρμανσης τρέχουν και είναι μια πολύ δύσκολη εποχή. Τέτοιες μέρες δε μπορούσαν να μείνουν απλήρωτοι οι άνθρωποι».

Σημειώνεται πως το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με την ιδιωτική εταιρεία που απασχολεί τους φύλακες του μετρό Θεσσαλονίκης ωστόσο κανείς από τους υπεύθυνους δε θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση.

thesstoday.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Δύο μήνες απλήρωτοι οι φύλακες του μετρό Θεσσαλονίκης – Δεν τους καταβλήθηκε ούτε το δώρο Χριστουγέννων

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Επιτελικοι μπουρδολογοι,δεν έχετε να πληρώσετε τους φυλακές του Μετρό
  και θέλετε να παραδώσετε το Μετρομως έργο της επιτελικης σας μπουρδολογιας;
  Που πάνε τόσα λεφτα;
  Μήπως κι εδώ σας φταει ο Τσιπρας;
  Θα κάνουν οι άνθρωποι Χριστούγεννα,σαν να είναι Μ,Παρασκευή με αλάδωτη φασολάδα,για να τρωτε,να τρωτε κι εσείς όλοι και ο παλίμπαις.ο άχρωμος κι άγευστη,το βουτυροταισμένο γονίδιο,ο άνθρωπος που δε δούλεψε ποτέ στη ζωή του,αυτός ο Μπουληςμε επαγγελμα;ανιψιός του θείου του,του Καραμανλη!
  Εκείνου, του οποίου ο Γκερτσος,του αγόρασε βίλα στο Παρίσι και στην Ελβετία
  για να του επιστρέψει την περιουσία του,η οποία είχε δημευθει,όπως είχαν δημευθει όλες οι περιουσίες τον Δωσιλόγων!
  Κι αυτά τα βιβλία,τίποτα δεν κρύβουν,όλα τα βγάζουν στη φόρα!
  Πολιτικοί απατεώνες ,δεν πληρώνετε τους φυλακές και μου θέλετε να φτιάξετε και Μετρό.
  Τρωκτικά γκριζογαλαζια,τρωτε,τρωτε,αλλά μια μέρα θα σας τρώνε, τ αλλα τρωκτικά, τα υπό κάτω της γης!
  ” και εικόνες τα οστά τα γεγυμνωνενα και εικόνες,τις εστι φτωχός φύλακας και τις εστι επιτελικός μπαταχτσης κι πολιτικος δεξιός Αγκεοροφάγος!
  Μάλλον ο Τσιπρας φταιει;ή Πολακης που καπνιζει και σας ξεμπροστιαζει,ο Ποκακης που πήρε δάνειο 100.000 ευρώ στεγαγαστικο κι όχι ο πολιτικος απατεώνας που πήρε δανεια 1.853,321 ευρώ, ποιος;Ο εγωπαθης και ο λαομισητος ,ο δημιουργός των pass και ξερό του,το αλλο τρωκτικο,ο ποντι- κουλης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.