Λαϊκή Ενότητα: Όχι στην υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνώνΛίγο πριν το τέλος του 2022 η κυβέρνηση με   προώθηση Προεδρικού Διατάγματος{85/2022}, που υπογράφτηκε από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε άλλο ένα  πλήγμα στους καλλιτέχνες, οι αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας  και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν  λόγω μη χρηματοδότησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το ΠΔ 85/17/12/2022 εξισώνει τους αποφοίτους  των δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου με την κατηγορία εργαζομένων ΔΕ.. Υποβαθμίζει δηλαδή και διαγράφει πλήρως την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από {ανώτερες} καλλιτεχνικές  σχολές , που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις οποίες οι υποψήφιοι  δίνουν εξετάσεις σε διορισμένη από το Υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή και παίρνουν πτυχίο μετά από εξετάσεις σε άλλη επιτροπή , επίσης διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού!!!

Πρόκειται δηλαδή για κτύπημα στους επαγγελματίες καλλιτέχνες, των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα υποβαθμίζονται αλλά και  συνολικάμεγάλη   απαξίωση  του Πολιτισμού και των Τεχνών! Αποτελεί δε συνέχεια της κατάργησης  των καλλιτεχνικών μαθημάτων και μουσικής από τα σχολεία το 2022, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με κάθε τρόπο αναβαθμίζει και ενισχύει με διάφορες ρυθμίσεις τα ιδιωτικά κολέγια και τους επιχειρηματικούς ομίλους , στους οποίους ανήκουν.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά  απαιτεί

-Την ανάκληση του ΠΔ 85/2022

-Την ίδρυση ανώτατων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης , που

αποτελεί βασικό και διαχρονικό αίτημα των καλλιτεχνών.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών με αίτημα την ανάκληση του

ΠΔ 85//2022, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27/12/2022 11πμ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Γραφείο Τύπου 26.12.2022

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.