Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου και πότε πρέπει να αναζητήσετε τον κατάλληλο ορθοπεδικό;



Η αρθροσκόπηση είναι ο ιατρικός όρος για μια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί ορθοπεδικοί μας για να εξετάσουν, να διαγνώσουν και να επιδιορθώσουν προβλήματα στην άρθρωση του ώμου σας. Αυτή η λέξη προέρχεται από δύο ξεχωριστές ελληνικές λέξεις, “arthro” που σημαίνει “άρθρωση” και “skopein” που σημαίνει “κοιτάζω”. Αυτός ο όρος σημαίνει «κοιτάζω μέσα στην άρθρωση».

Πώς μπορώ να κάνω αρθροσκόπηση ώμου;

Ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ σας μπορεί να σας ζητήσει να δείτε τον οικογενειακό σας γιατρό για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τη διαδικασία της επέμβασης. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος πριν από την επέμβαση. Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον χειρουργό και να τον ενημερώσετε για οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε αυτήν τη στιγμή.

Εάν είστε σε αρκετά καλή υγεία, η αρθροσκόπηση  ώμου https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%85 πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο. Το χειρουργικό κέντρο θα επικοινωνήσει μαζί σας πριν από τη διαδικασία για να συζητήσει τις λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες τους σχετικά με την ώρα άφιξης και πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε πριν από την επέμβαση.

Πριν από την αρθροσκόπηση ώμου, ένα μέλος της ομάδας αναισθησίας θα συζητήσει τις επιλογές αναισθησίας σας. Οι περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις ώμου εκτελούνται χρησιμοποιώντας τοπικούς νευρικούς αποκλεισμούς, οι οποίοι μουδιάζουν το χέρι και τον ώμο σας. Το φάρμακο που μουδιάζει θα εγχυθεί στη βάση του λαιμού σας ή ψηλά στον ώμο σας. Τα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση στον ώμο και το χέρι σας θα είναι στοχευμένα, ώστε να μην αισθάνεστε τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και για αρκετές ώρες μετά την επέμβαση, για να βοηθήσει στη μετεγχειρητική ενόχληση.

Πολλοί από τους ειδικούς ορθοπεδικούς εφαρμόζουν  γενική αναισθησία για να σας κάνουν να νιώσετε άνετα όταν ξαπλώνετε στο χειρουργικό τραπέζι. Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις ώμου διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Ωστόσο, η διάρκεια της επέμβασης σας θα εξαρτηθεί από το τι θα αντιμετωπίσει ο γιατρός αλλά και από τις διαδικασίες αποκατάστασης που απαιτούνται.

Προτού υποβληθείτε σε αρθροσκόπηση ώμου, σχεδιάστε να φοράτε άνετα ρούχα που είναι εύκολο να τα φορέσετε και να τα βγάζετε. Θα πρέπει επίσης να κανονίσετε να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά τη διαδικασία σας. Προγραμματίστε να έχετε βοήθεια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, καθώς οι εργασίες στο σπίτι μπορεί να είναι λίγο δύσκολες.

Τι να περιμένω μετά την αρθροσκόπηση ώμου;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, θα μείνετε σε ένα δωμάτιο ανάρρωσης για μερικές ώρες πριν λάβετε εξιτήριο. Ο ειδικός ορθοπεδικός και η ομάδα του θα παρακολουθούν την κατάστασή σας για να βεβαιωθούν ότι είστε έτοιμοι να φύγετε. Στο σπίτι, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος πόνος και δυσφορία για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία. Ο πάγος συνιστάται για να σας βοηθήσει με τον πόνο και το πρήξιμο ενώ  ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα. Επιτρέπεται να κάνετε ντους όταν οι πληγές σας αρχίζουν να επουλώνουν, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε το παρατεταμένο μούλιασμα ή το τρίψιμο των τομών. 

Η αποκατάσταση θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε το εύρος της κίνησης και τη δύναμή σας. Είναι σημαντικό για εσάς να ακολουθείτε τις εντολές του γιατρού και να κάνετε μια ευγενή προσπάθεια στην αποκατάστασή σας προκειμένου να επέλθει πλήρης ανάκαμψη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.