Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια ή Euphorbia pulcherrima του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου (βίντεο)



 

Η Poinsettia (λατ. Euphorbia pulcherrima) είναι φυλλοβόλος θάμνος, ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae από το γένος Euphorbia. Περισσότερα από 1500 είδη είναι γνωστά. Φυσικός βιότοπος – τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και υποτροπικά δάση του Μεξικού.

Αλεξανδρινό, ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima είναι φυτό, από το οποίο φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα ή άλλα και που αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αλεξανδρινό είναι πια για όλο τον κόσμο το άνθος των Χριστουγεννων

Από τον 17ο αιώνα, οι Φραγκισκανοί μοναχοί στο Μεξικό συμπεριέλαβαν τα φυτά στους εορτασμούς των Χριστουγέννων τους.

Το σχέδιο φύλλων σε σχήμα αστεριού λέγεται ότι συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ και το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη θυσία αίματος της σταύρωσης του Ιησού.

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το “κλασσικό” φυτό των Χριστουγέννων

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών.

Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούν το φυτό για να παράγουν κόκκινη βαφή και ως αντιπυρετικό φάρμακο

Στα Nahuatl , τη γλώσσα των Αζτέκων , το φυτό ονομάζεται Cuetlaxochitl , που σημαίνει «λουλούδι που αναπτύσσεται σε απορρίματα ή χώμα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Τάξη: Ευφορβιώδη (Euphorbiales)

Οικογένεια: Ευφορβίδες (Euphorbiaceae)

Γένος: Ευφορβία (Euphorbia)

Είδος: E. pulcherrima

Διώνυμο Ευφορβία η κομψοτάτη (Euphorbia pulcherrima)

Willd. ex Klotzsch

Αστέρι της Βηθλεέμ

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël»

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ

–Το φυτό

Το Euphorbia pulcherrima είναι θάμνος ή μικρό δέντρο Στην άγρια φύση, μεγαλώνει έως και 3 μέτρα σε ύψος, σε εσωτερικές συνθήκες είναι πολύ χαμηλότερο – 50-70 cm.

– Φύλλα

Φέρει σκούρα πράσινα οδοντωτά φύλλα που έχουν μήκος 7–16 εκατοστά

–Άνθη

Ανθίζει με μικρά κίτρινα άνθη. Όμως το διακοσμητικό χαρακτηριστικό του φυτού είναι στα πολύχρωμα βράκτια, που τα πλαισιώνουν με ένα φωτεινό στεφάνι. Τα βράκτια είναι κόκκινα, πορτοκαλί, ροζ ή δίχρωμα, ανάλογα με το είδος.

Ο χρόνος ανθοφορίας είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, που συμπίπτει με τις διακοπές των Χριστουγέννων,

 

– Τα βράκτια φύλλα

Βράκτια ή βράκτεια ή υψόφυλλα ή παράνθια φύλλα, μικρά σαρκώδη ατροφικά φυλλαράκια, συχνά χρωματιστά και μοιάζουν με πέταλα, περιβάλλουν ολόκληρο το μεμονωμένο άνθος ή υποβαστάζουν την ταξιανθία

Τα χρωματιστά βράκτια -τα οποία είναι συνήθως φλεγόμενα κόκκινα, με ποικιλίες πορτοκαλί, ανοιχτό πράσινο, κρεμ, ροζ, λευκό ή μαρμάρινο- συχνά μπερδεύονται με πέταλα λουλουδιών λόγω των ομάδων και των χρωμάτων τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι φύλλα.

Τα χρώματα των βρακτίων δημιουργούνται μέσω φωτοπεριοδισμού , που σημαίνει ότι χρειάζονται σκοτάδι (τουλάχιστον δεκατέσσερις ώρες για 6-8 εβδομάδες ά) για να αλλάξουν χρώμα.

Τα φυτά απαιτούν επίσης άφθονο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας για το πιο λαμπερό χρώμα.

Στην Euphorbia , τα άνθη μειώνονται ακόμη περισσότερο και στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ταξιανθία ή συστάδα λουλουδιών.

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Το pulcherrol και το pulcherryl acetate είναι μεταξύ των συστατικών του λατέξ. Τα τριτερπένια βρίσκονται στο εναέριο μέρος αυτού του φυτού, συμπεριλαμβανομένου του λατέξ και των φύλλων. Ένας από τους τριτερπενοειδή σκελετό διερευνάται ως βάση για φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

. Ολόκληρο το φυτό και ο χυμός του (λάτεξ) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.

Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλεξανδρινό για να θεραπεύσουν τον πυρετό, και να τονώσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος . Παίρνουν επίσης το χυμό (λατέξ ) για να σταματήσουν τον πόνο, να σκοτώσουν τα βακτήρια (Λοίμωξεις) και να προκαλέσουν εμετό.

Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν λατέξ αλεξανδρινός απευθείας στο δέρμα για να αφαιρέσουν τις τρίχες, να θεραπεύσουν τα κονδυλώματα και να θεραπεύσουν άλλες δερματικές διαταραχές.

Χρησιμοποιείται επίσης τοπικά για πονόδοντους, εφαρμόζοντας το απ’ απευθείας .

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Ιστορικά, οι αλεξανδρινές έχουν λάβει μεγάλη αρνητική δημοσιότητα λόγω της υποτιθέμενης τοξικότητας τους.

Ωστόσο, με βάση την έκθεση των ζώων και των ανθρώπων, φαίνεται ότι οι φήμες για την τοξικότητα της αλεξανδρινής είναι υπερβολικές

Επειδή οι μελέτες του φυτού και οι ανασκοπήσεις περιστατικών κατάποσης από ανθρώπους δεν έχουν δείξει σοβαρές επιπτώσεις

Όλα τα φυτά του γένους Euphorbia όπου υπάγεται και το Αλεξανδρινο περιέχουν γαλακτώδη χυμό που έχει ερεθιστικές ιδιότητες.

ν και ο χυμός από ορισμένα είδη Euphorbia έχει συσχετιστεί με σοβαρές ασθένειες και ακόμη και θάνατο στους ανθρώπους, ο χυμός από αλεξανδρινές φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος

Παλιότερα το φυτό το θεωρούσαν αρκετά επικίνδυνο σήμερα όμως η άποψη αυτή θεωρείται υπερβολική και λανθασμένη που στηρίχθηκε σε παραπληροφόρηση και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο .

Πρόσφατες μελέτες από την Αμερικανική Ένωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων ανέφερε 22.793 περιπτώσεις πιθανής δηλητηρίασης χωρίς θάνατο και 92,4% χωρίς τοξικότητα.

ο 1970 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα ενημερωτικό δελτίο που έλεγε λανθασμένα το φυτό θεωρείται δηλητηριωδες

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λαμθασμενη χρήση του ως βότανο σε ορισμένους ανθρώπους δεν έχει κάποιες παρενέργειες

Το αλεξανδρινο μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα. σοβαρός ερεθισμός των ματιών? και ερεθισμό ή εγκαύματα στο στόμα, το λαιμό, το στομάχι και τις εντερικές επενδύσεις.

Εάν καταποθεί, μπορεί να εμφανιστεί ήπιο σάλιο ή έμετος, ή σπάνια, διάρροια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η έκθεση στα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των ματιών.

Η έκθεση του δέρματος στο χυμό μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα ή πρήξιμο.

Μπορεί να προκαλέσει άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων.

– Παιδιά :

Το Poinsettia μπορεί στα παιδιά όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις σε παιδιά μάλιστα μικρότερα των 2 ετών ενδέχεται τα αποτελέσματα να είναι άκρως οδυνηρά ,γιαυτό απαγορευτικά απολύτως η χρήση τους

– Εγκυμοσύνη και θηλασμός :

Μπορεί σε γυναίκες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο κατά την διάρκεια της τεκνοποίηση και μετά να δημιουργήσει προβλήματα η χρήση αλεξανδρινού εάν η γυναίκα είναι είστε έγκυος ή θηλάζει να μην το χρησιμοποιεί.

– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως έλκος στομάχου, νόσος του ευερέθιστου εντέρου και νόσος του Crohn :

Η αλεξανδρινή οδός μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα. Μην το χρησιμοποιείτε εάν έχετε κάποια από αυτές τις συνθήκες.

– Αλλεργίες

χυμός του αλεξανδρινού περιέχει δηλητήριο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, Φοράτε γάντια κατά τη μεταφύτευση και πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και και η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί παίζει σημαντικό ρόλο . συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.

Η παρούσα δημοσίευση έχει μόνον πληροφοριακό χαρακτήρα .

Παλιότερα παρουσιάσαμε στην τηλεόραση την Ποινσέτια ή Αλεξανδρινό στην τηλεόραση στην εκπομπή Αειφορία δείτε ένα απόσπασμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.