Εύα Καϊλή: Aντίστροφη μέτρηση για την απόφαση – Το δυνατό «χαρτί» της



 

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης των Βέλγων δικαστών για το αν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι βρίσκεται η Εύα Καϊλή, μετά την ολοκλήρωση της ακρόασής της από τους Βέλγους δικαστές.

Κανείς έως τώρα δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη με βεβαιότητα για το ποια θα είναι η απόφαση, ωστόσο, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει την απόφαση να ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σημαντικό κομμάτι της υπερασπιστικής γραμμής της Εύας Καϊλή έπαιξε και η σχεδόν δύο ετών κόρη της, η οποία αυτή τη στιγμή έχει φυλακισμένους και τους δύο γονείς της και εφόσον παραμείνουν και οι δύο στη φυλακή (μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης) θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να την φροντίζει, κάτι το οποίο αποτελεί το «δυνατό χαρτί» της.

Η ακρόαση στο Προδικαστικό Συμβούλιο διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, δήλωσε ότι ζητήθηκε η κ. Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έχει δωροκηθεί.

Συγκεκριμένα, ο Αντρέ Ριζόπουλος ανέφερε «Αργά το απόγευμα αναμένεται να έχουμε την απόφαση για την Εύα Καϊλή. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία», ενώ ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας σε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, είπε «η Εύα Καϊλή είναι αθώα».

Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα. Και οι δύο δικηγόροι δεν θέλησαν να δώσουν κάποιο στοιχείο από την ακρόαση διότι -όπως είπαν- τα στοιχεία είναι απόρρητα.

Σε κατάσταση σοκ η Εύα Καϊλή

Την ίδια ώρα, ο ένας εκ των συνηγόρων της Ελληνίδας πολιτικού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε ότι η ίδια αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της και πως είναι χάλια ψυχολογικά. Παρόμοια εικόνα φέρεται να έδωσε και η μεταφράστρια που συνόδευσε την Εύα Καϊλή στην ακροαματική διαδικασία. Έκανε λόγο για ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, σύμφωνα με τον Alpha.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο 

Στη δέσμευση του οικοπέδου της Πάρου συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι προχώρησε με ειδική διάταξη η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δέσμευση αποφασίστηκε καθώς υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προερχόμενο από δωροδοκία, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Το πόρισμα της Αρχής μετά τη δέσμευση έχει ήδη διαβιβαστεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Τα χρήματα «ήταν για τον Παντσέρι»

Όπως φέρεται να έχει ισχυριστεί η Εύα Καϊλή στις Αρχές, δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».

Όταν ρωτήθηκε ποιον κάλεσε μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η κα Καϊλή είπε: «Ταραμπέλα και Αρίνα», όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.

Αναφορικά με τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ούτε δικά της ούτε του συντρόφου της. Ήταν «για τον Παντσέρι», είπε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πάει μετρητά στο σπίτι Καϊλή-Τζόρτζι: το είχε ήδη κάνει άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς.

«Πριν τον Covid είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ο σύντροφός της που «κράτησε κάτι για αυτόν (σ.σ. Τον Παντσέρι)» και «ίσως και για το νυν αφεντικό του Αντρέα Κοτσολίνο».

Corriere della Sera για QatarGate: Τι απέγιναν τα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο

Στο QatarGate αναφέρεται και σήμερα με άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο «ευγενής σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν μια υποκριτική κάλυψη πίσω από την οποία ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν την πραγματική τους δουλειά με τη ΜΚΟ Fight Impunity, δηλαδή την επιρροή της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον οποίο είχαν στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που τους έδιναν χρήματα. Όπως τα 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι που μοιράζεται ο Τζόρτζι με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή, για τα οποία η ίδια λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. “Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε“, λέει ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντησή του μαζί της χθες στις φυλακές Χάρεν.

Οι Βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες ότι “αρκετά εκατομμύρια ευρώ” έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, οι οποίες δεν βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι απέγιναν (αυτά τα χρήματα); Η απάντηση έρχεται από μια έκθεση των 007 που επί μήνες είχαν υπό επιτήρηση τους Παντσέρι και Τζιόρτζι, οι οποίοι “συνεργάζονταν” με τον ευρωβουλευτή Ανδρέα Κοτσολίνο (ο οποίος ανεστάλη από το Δημοκρατικό Κόμμα). Ο Τζιόρτζι θα ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο. Ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από το εισόδημά του και για να πληρώνει ανθρώπους “στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου”. Ποιοι είναι και πόσα πήραν, δεν είναι σαφές, αναφέρει ακόμα η Corriere della Sera.

Οι δικαστές υποψιάζονται ότι κάτι έχει πάει και στον Νικολό Φίγκα – Ταλαμάνκα, γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice, ο οποίος συνελήφθη και αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του δικαστή Michel Claise, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πώς είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Οι έρευνες μιλούν για “ένα δίκτυο” που δωροδοκούσε λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε το “έργο” στους Παντσέρι και Τζιόρτζι. Ανακρινόμενος επί μακρόν, ο Τζιόρτζι αποκαλύπτει ότι για τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ υπήρχε “ο Αλγερινός”, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, ο οποίος τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; “Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσισαν“. Όταν βρισκόταν σε δράση, ο Τζιόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ1.

Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος “έφερνε χρήματα από καιρό σε καιρό, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ”, λέει, προσθέτοντας ότι “θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ενδυμασίες (κουστούμια)”.

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε “25.000 ευρώ μετρητά”.

Politico για αδελφές Καϊλή: Πώς έκαναν το lobbying και την πολιτική οικογενειακή υπόθεση

Τη σχέση και την πορεία της Εύας Καϊλή και της αδερφής της, Μανταλένας, στον χώρο της πολίτικής και των ΜΚΟ βάζει στο μικροσκόπιο το Politico.

Σχολιάζει «οι δεσμοί των δύο αδερφών φαίνεται να υπερβαίνουν αυτές της απλής πίστης η μια στην άλλη» όσον αφορά την αντίδραση της αδερφής της Ελληνίδας ευρωβουλευτή μετά τη σύλληψή της για το Qatar Gate.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «την ώρα που η Εύα Καϊλή έχτιζε μια καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή δημιουργούσε μια εταιρεία πολλαπλών σκοπών – την Made Group – οι στόχοι της οποίας επικαλύπτοντας με την καριέρα της Ευρωβουλευτή. Όσο η Εύα Καϊλή ανέβαινε στην πολιτική, τόσο άνοιγαν τα φτερά της Made Group».

Ως παράδειγμα το Politico αναφέρεται στην «διασταύρωση» των δρόμων της εταιρείας της Μανταλένας Καϊλή με την ίδια την Εύα Καϊλή στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας: «Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια “μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία”, την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς».

Το ρεπορτάζ του Politicο

Η Made group της Μανταλένας

Η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων την Made Group, της οποίας το έργο συχνά συμπίπτει με την καριέρα της αδελφής της. Και ακολουθώντας βιούς παράλληλους, καθώς η πολιτική καριέρα της Καϊλή σκαρφάλωνε, η Made Group έβγαινε και αυτή στο προσκήνιο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πώς διασταυρώνεται η δραστηριότητα της Εύας Καϊλή με τη Made Group της αδελφής της, είναι στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain (κρυπτονομίσματα), η Made Group της Μανταλένα Καϊλή δημιούργησε το 2018 μια «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» με την ονομασία ELONtech, η οποία επίσης επικεντρώθηκε σε αυτούς τους τομείς.

Οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «cheerleader» του Ευρωκοινοβουλίου για το blockchain θα κορυφωθούν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA), της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή, εγκαινίασε το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές Καϊλή να συμμετέχουν πλήρως, όπως και το ευρωκοινοβουλευτικό προσωπικό της Εύας Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή ενεργούσε ως διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος.

Το 2020, η Εύα Καϊλή εγκαινίασε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την STOA, η οποία τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας. Το συμβούλιο περιλάμβανε έναν εκπρόσωπο της ELONTech και έναν από το Ίδρυμα του Κατάρ, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου με τις μεγάλες τσέπες για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει τους λογαριασμούς της, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από την ΕΕ για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη, αναφέρει το Politico.

Η ELONtech και τα ονόματα

Η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι και πάλι σε απευθείας σύνδεση, αλλά με τα ονόματα όλων των υπαλλήλων της να έχουν αφαιρεθεί.

Ερωτηθείς από το Politico γιατί τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων είχαν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε ότι αυτό έγινε για να διαφυλαχθεί η «διακριτικότητα» των συμβούλων και των εθελοντών της οργάνωσης. Ερωτηθείσα γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διοικούσε την ELONtech.

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή -της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί- δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ήθους και της προσωπικότητας» της αδελφής της.

«#keep_calm & #vote_sister»

Οι δύο αδελφές είναι στενά δεμένες και συχνά επευφημούσαν η μία την άλλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεκινούσαν επικές βόλτες για ψώνια στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag «#keep_calm & #vote_sister».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο αδερφές εθεάθησαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας και συμμετείχε η μία στα έργα της άλλης. Η ομάδα άσκησης πίεσης Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, της ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. Η περιγραφή αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε ότι εργαζόταν για την αδερφή της «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ότι ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα βάσει ειδικής σύμβασης που, όπως είπε, «επιτρέπεται για τους ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε επίσης άγνοια για το γεγονός ότι το όνομά της δεν περιλαμβάνεται και δεν περιλαμβανόταν ποτέ, στον κατάλογο των συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα η Μανταλένα Καϊλή τον Αύγουστο του 2017 ίδρυσε την Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα.

Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή αναφερόταν ως μοναδική διαχειρίστρια της εταιρείας και συνιδρύτρια μαζί με τη Μ.Κ., σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Μ.Κ. αναφερόταν επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Μ.Κ. έγινε διαχειριστής της Estate Aria Properties, μιας επιχείρησης ακινήτων που είχε συσταθεί από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η Μανταλένα και τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Ακολούθησαν κι άλλα τέτοια προγράμματα.

Η Μανταλένα Καϊλή ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε ταύτιση του έργου της Εύας Καϊλή με αυτά της Μade Group. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», δήλωσε, ενώ σε δελτίο τύπου σημείωσε ότι η Made Group «συμμετείχε σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Στο δελτίο τύπου τονίζεται επίσης πως η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (δεν είναι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

realnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.