Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης



 

Ξεκίνησε η διάθεση των κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης, με τους πολίτες που αιτήθηκαν την παραχώρηση κάδου να έχουν ήδη ενημερωθεί και αρκετούς από αυτούς να έχουν παραλάβει τον κάδο τους.

Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κοζάνης έχει ως στόχο να βελτιώσει τα συστήματα συλλογής/ διαλογής/ μεταφοράς βιοαποβλήτων, να παρακινήσει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα «Διαλογή στην Πηγή”, να μειώσει τις ποσότητες συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον πράσινο κάδο και κατά συνέπεια, να συγκρατήσει ή και να μειώσει το κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Η χρηματοδότηση της προμήθειας των κάδων κομποστοποίησης προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Άξονα προτεραιότητας: 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» και ιδία συμμετοχή.

Υπενθυμίζουμε, ότι στον κάδο κομποστοποίησης απορρίπτουμε:

  • Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά
  • Πράσινα και ξερά φύλλα, γκαζόν αγριόχορτα
  • Υπολείμματα από σαλάτες (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Υπολείμματα φαγητών από όσπρια, λαχανικά ζυμαρικά (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Ξηρούς καρπούς, τσόφλια από αυγό
  • Ξερό ψωμί, μπισκότα

με σκοπό τη δημιουργία κομπόστ και τη χρήση αυτού ως εδαφοβελτιωτικό. Ο κάδος τοποθετείται σε έδαφος με χώμα, κήπους και κτήματα για τη φυσική απορροή και κομποστοποίηση των υλικών.

Επόμενος στόχος του Δήμου Κοζάνης, για τους πολίτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κάδο κομποστοποίησης, είναι η επέκταση και συλλογή των βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο στο σύνολο της πόλης. Στόχος είναι να συλλέγονται στον καφέ πλέον κάδο υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ζυμαρικών, οσπρίων, ψωμιού, γλυκών, γαλακτοκομικών, αυγών κ.λπ. που θα κατέληγαν μέχρι σήμερα στον πράσινο κάδο των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων, πάντα σε συνεργασία με τους δημότες.

Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί ώστε να υλοποιήσουμε, ως Δήμος Κοζάνης πρώτοι τα όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη χωριστή συλλογή των βιοοαποβλήτων και να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται σε αυτόν.

Αιτήσεις για τη συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα συνεχίζονται να παραλαμβάνονται από γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης επί της οδού πλ. 28ης Οκτωβρίου 7, μέχρι εξαντλήσεως των κάδων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2461350443-444.

Δείτε video με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Μιλτιάδη Μαγγιρίδη, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Rqd4Vyn9n5o

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.