Ομιλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη – Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023» 

 

Θα ξεκινήσω με κάτι που συμφωνούμε. Όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, επιδιώκουν οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουν, αλλά και υλοποιούν, να μην θέτουν μελλοντικά σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.

Έχει καταδειχθεί όμως ότι συνήθως δεν το πετυχαίνουν.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με υπευθυνότητα, ορθολογισμό και συνετή διαχείριση πέτυχε πολλά.

Κράτησε τη χώρα όρθια, με σταθερότητα και ασφάλεια, σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον που πλήττεται από πρωτόγνωρες και συνεχείς κρίσεις όπως η υγειονομική και η γεωπολιτική κρίση, που όπως είναι αναμενόμενο, έχουν και οικονομικές συνέπειες.

Πώς όμως το πέτυχε;

Διαθέτοντας για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και όσων επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση τους περισσότερους αναλογικά δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέτοια μέτρα αναφέρθηκαν εκτενώς και δεν θα τα παρουσιάσω.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως ενδεικτικά:

 1. Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα κατά 35%.

Ειδικότερα, οι πολίτες του Νομού Κοζάνης το 2022 θα πληρώσουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ συγκριτικά με το 2018 που ήταν η τελευταία χρονιά Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επηρέαζε τον ΕΝΦΙΑ. Συνολικά τα εκκαθαριστικά των πολιτών π.χ. της Δυτικής Μακεδονίας είναι μειωμένα επίσης κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

 1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για δωρεές και γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ.
 2. Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

Όλες οι παρεμβάσεις αγαπητοί συνάδελφοι υλοποιούνται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας αφού:

 • Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη στο 5,6% και για το 2023 στο 1,8%. Δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις ο αντίστοιχος μέσος όρος ανάπτυξης την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2018 ήταν 0% ενώ στην Ευρώπη 2,1%.

Το ΑΕΠ είναι υψηλότερο κατά 25% ήτοι 45 δισ. ευρώ από την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ ενώ το 2023 προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.
 • Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται εντυπωσιακά κατά 50 περίπου ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2019 και αναμένεται το 2023 να προσεγγίσει το 159% του ΑΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη την τελευταία τριετία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Φέτος αναμένεται να έχουμε ρεκόρ σε εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και άμεσων ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
 • Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και άρα το διαθέσιμο εισόδημα, αυξήθηκαν σημαντικά.
 • Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαμορφώνεται στο 9%, χαμηλότερος ωστόσο από τον μέσο όρο Ευρώπης και Ευρωζώνης και με φθίνουσα πορεία τους τελευταίους μήνες, ενώ και το 2023 εκτιμάται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Eurostat, να είναι κάτω από τους μέσους όρους Ευρώπης και Ευρωζώνης.

Επομένως τα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και φέρνουν απτά αποτελέσματα.

Στηρίζουμε την κοινωνία, προωθούμε αναπτυξιακή φορολογική πολιτική και πετυχαίνουμε δημοσιονομική ισορροπία.

Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της σχετικά με τη συνέπεια λόγων και πράξεων, η Κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τα φορολογικά βάρη των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω:

 1. Μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
 2. Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πάντα όμως με γνώμονα τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την αναπτυξιακή προοπτική.

Ενδεικτικά:

 1. Τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάϊο του 2023, μετά τη διπλή αύξηση κατά 9,7% το 2022.
 2. Αύξηση μετά από 12 χρόνια κατά 7,75% των κύριων συντάξεων, το 2023.
 3. Αύξηση – διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του.
 4. Επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
 5. Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος στέγασης.
 6. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
 7. Επιδότηση κτηνοτρόφων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
 8. Παροχή κινήτρων μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης με απαλλαγή ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών.
 9. Διευθέτηση πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
 10. Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ.

Προβλέπονται επίσης πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που οι τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας είναι υψηλές, καθώς και για την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Στο σκέλος του ΠΔΕ το 2023 αναμένεται να υλοποιηθούν έργα συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 5,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Την περίοδο 2012 – 2019 οι δαπάνες του Προγράμματος κυμαίνονταν μεταξύ 3,1% έως 3,7% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από το 2022, με την ένταξη 440 έργων προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με την οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε όσα οι άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτα.

Αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για την χώρα μας μετά το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών, την αξιοπιστία έναντι των επενδυτών και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

Αποτέλεσμα της σκληρής και επίπονης αυτής προσπάθειας είναι και:

 • η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, 11 φορές την τελευταία τριετία, με τις αγορές να προεξοφλούν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων μηνών του 2023 και
 • η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους περίπου 6,0 δισ. ευρώ.

Όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, σκοπίμως εθελοτυφλούν.

Εμείς πορευόμαστε κοιτάζοντας μπροστά, στο ίδιο σημείο και με εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

Την Ελλάδα

 • της Συνέπειας, γιατί έτσι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και καταδεικνύουμε την ορθότητα των επιλογών μας
 • της Συνέχειας, γιατί έτσι αναδεικνύουμε τη μείζονα προσπάθεια σαν πρότυπο και τη συνεχή βελτίωση σε ένα ασταθές και σε κίνηση εθνικό και διεθνές περιβάλλον και
 • της Σταθερότητας, γιατί έτσι αφομοιώνουμε τις αλλαγές και με ασφάλεια επενδύουμε στο κοινό μας μέλλον.

Υπερψηφίζω το παρόν σ/ν και σας ευχαριστώ.

 

2 σχόλια στο άρθρο “Ομιλία του Βουλευτή Ν. Κοζάνης ΝΔ Γιώργου Αμανατίδη – Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023»

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Ποιος προυπολογισμος;ποια αναπτυξη;
  Με χρέος 400.000.000 .000 ευρω,δηλαδή δάνεια που τα οφείλουμε
  στην ευρωπαϊκή ενωση,μπορεί να υπάρξει αναπτυξη;
  Εάν, ένας οικογενειαρχης ,δίνει μηνιαίως 500 ευρω δάνειο, για την πρώτη κατοικία του και παίρνει 1.000 ευρω,μπορεί να ζήσει την οικογενεια του,σπουδαζοντας ,το ένα παιδί του;
  Αυτή η οικογένεια αναπτύσσεται και είναι ευτυχισμενη;
  Ισα- ίσα που επιβιωνει!
  Έτσι και την Ελλάδα την καταντησατε ,όλοι εσείς ,της Νέας Δημοκρατιας,με τους παχυλούς μισθούς στα γαλαζια αργοσχολα καλόπαιδα σας,με τα πετσοταισματα σας και τους μπαταχτσηδες που κλέβουν τα σπίτια των δανειοληπτών,την καταντησατε μ ι σ ο Π Ε θ α μ ε ν η!
  Και από πανω;έχετε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό σας ,Κυριάκο Μητσοτακη;
  Να τον χαίρεστε, να τον αγαπάτε,να τον πάρετε στα σπίτια σας,να σας κάνει
  ποδαρικό.
  Άδεια τα ταμεία του σαμαρα,το 2015,αδεια τα ταμεία του μητσοτακη ,το 2023,ούτε καλάθι, δε θ αφήσετε, θα φάτε και τα καλαθια,τ αδειανά μαζί με την ψευτιά σας και την υποκρισία σας που τρώτε και τελειωμό δεν εχουν!
  Την επόμενη φορά που θα γράψετε στο φιλόξενο kozani life,θα αναφέρετε με λεπτομέρειες, πόσοι νέοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά στη Δυτική Μακεδονια !
  Επιχειρήσεις και δίπλα αριθμό νεοδιοριζομενων!
  Κι εγώ… που έχω τον μητσοτακη σε κορνίζα,για να καλύπτει μια τρύπα στο κοτετσι μου,για ν α μην μπαίνουν οι αλεπούδες, θα τον προσκυνάω ως αγιασμενο φυλαχτό.
  Αν υπήρχε αναπτυξη επιτελικοι μπουρδολογοι,το αγελαδινο τυρί ή το τυρί από σκόνη Ολλανδίας, δεν θα έφτανε 7 ευρω και μέχρι να τελειώσω το σχόλιό μου,θα φτάσει 9 ευρω!
  Λιπάσματα και ζωοτροφές στα Ουράνια και σε λίγο θα τρώμε φέτα από τυρογαλο και μήλα απ το Κατάρ.
  20.000 όπλα στείλατε στον πόλεμο,αμέτρητα τεθωρακισμενα απ τα νησιά,τα στείλατε στην Ουκρανία,στην κεντίστρα τον ζελενσκι και μου μιλάτε για αναπτυξη;
  Και συνημμένα, θα έχετε μια αναλυτική κατασταση!
  α) πόσο μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας από το 2019 μέχρι σήμερα και β) ποσα στρέμματα γης,καλλιεργησιμα , μειωθηκαν,μιας και οι αγρότες,εγκαταλειπουν τα χωράφια τους ,λόγω υπέρογκων εξοδων!
  Και τότε τον πρωθυπουργό σας,θού Κύριε,θα τον βάλουμε δίπλα στο καντηλακι,θα τον αγιοκαταταξουμε εμεις,χωρίς τον Πατριάρχη.
  Στέλιος,γιος τυροκομου!
  Κάποτε,οι κτηνοτρόφοι,περίμεναν στη σειρά, μια σειρά ατέλειωτη, απ τις 6 η ώρα το πρωί,για να παραδώσουν το γάλα στον πατέρα μου ,εκείνος ζύγιζε κι εγώ μικρό παιδί Δημοτικού ,έγραφα, πόσα κιλά παρέδιδε, ο κάθε κτηνοτροφος
  Και σημερα;όλα εκείνα τα παλιά τυροκομεια,αραχνιασμενα με τα καζάνια και τα τεζάκια σκουρασμενα,απομεινάρια, μιας εποχής που όντως το γάλα το ελληνικό,έρρεε σαν ποτάμι αστείρευτο.
  Ακόμα και μεγάλα ξενοδοχεία, στη χώρα μας,φέρνουν στα τραπέζια ,τυρι που το βαφτίζουν φετα,τυρί από αγελαδινο γάλα ή σκόνη….
  Μόνο που η φέτα,γίνεται από πρόβειο και γίδινο γαλα,το άλλο είναι ασβέστης.
  Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου,η αναπτυξη σε πληγωνει…
  Και μόλις μπει η νέα χρονιά,η Ελλάδα αλλάζει όνομα,θα λέγεται
  ” Ελλαδα που ηγείται της 4ης βιομηχανικής ανάπτυξης!
  Και το γίδια το τυρι;19 ευρω στις 19 Δεκεμβριου!
  Ζήτω η Ελλάδα,που ρέει μελι και γάλα.
  Άλλη φορά για το μέλι,ας αφήσουμε και κάτι, τι λετε;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.