Λίρες και χρήμα στο νομό Κοζάνης 1940 -50 του Θανάση Καλλιανιώτη

 

Χρηστικό και γοητευτικό το χρήμα, ιδίως οχρυσός στον οποίο ποτέ δεν αντιστέκονταιοι υλιστές πασών των εδεσμάτων και σχεδόν καθόλου οι ιδεολόγοι πάντων τωναποχρώσεων. Μυθικές διαστάσεις απέκτησαν οι βρετανικές λίρες, πουέπεφταν απότον ουρανό επί Κατοχής, αλλά και οι αντίστοιχες των ανταρτών, οι οποίοισυλλέγονταν επαναστατική βία από αστούς, αγρότες και ποιμένες. Το κείμενοαναφέρεται στις περιπέτειες κερμά των και τραπεζογραμματίων τη δεκαετία του1940στην περιοχή Κοζάνης.
 
Η ευτυχία των Ελλήνων δεν βρίσκεται στις παχυλές υποσχέσεις των αθλίωνπρακτόρων της ξένης προπαγάνδας και των λιροσυντήρητων κομμουνιστών,αφεντάδων των βουνών και των πόλεων 
.
 
Διαδόσεις
 
Αρκετά χρόνια πριν από το 1940 το χρήμα, αναφερόμενο συνήθως ως λίρες,καταλάμβανε μεγάλο μέρος των καθημερινών συζητήσεων των ανθρώπων. Όχιπάντα χωρίς βάσιμη αφορμή, καθώς εναυστικά γι’ αυτό τα γεγονότα δεν είχαν πάψειποτέ. Αγορές κτημάτων επί Τουρκοκρατίας όπως λ.χ. του Αιανιώτη ιερέαΚωνσταντίνου Κακάλα ή Μπουνόβα, που είχε αποκτήσει 300 στρέμματα στο χωριόΚρόκος δίνοντας μια τρούβα λίρες για καπάρο, συνδυάζονταν με φήμες γιαθαμμένο χρυσάφι στα όρη Καμβούνια απόσυναδέλφους του ληστή ΦώτηΓιαγκούλακατά τη δεκαετία του 1920.
όταν ο,εν Θεσσαλονίκη ηπαρεγγονός του παπα Κώστα, Χρήστος Μανώλης ήΜπουνόβας σε μια ξαφνική επίσκεψη στην Αιανή τηνΆνοιξη του 1937πλήρωσε δύονεολαίους να σκάψουν σε θέση της Ράχης Τσέικα και τρία χρόνια άρχισαν αργότερανα μοιράζει χρήμα σε οικογένειες του ίδιου χωριού, οι κουβέντες για λίρες καιθησαυρούς απέκτησαν ισχύ ντοκουμέντων κι επεκτάθηκαν σ΄ όλην την επαρχία.

4 σχόλια στο άρθρο “Λίρες και χρήμα στο νομό Κοζάνης 1940 -50 του Θανάση Καλλιανιώτη

 1. Το μυαλό σου και μία λίρα και του μπογιατζή ο κοπανος!
  Παρε έναν κοπανο και ψάξε να βρεις κιούπια, σπάστα και θα ηρεμήσεις,

 2. Όλα τα φασιστοειδη,δε βλέπουν τις λίρες των δοσίλογων,τις αγιασμενες,
  βρίσκουν ευκαιρία, ως σύγχρονοι γκεμπελιστες ,να προπαγανδιζουν τον φασισμό τους και να κατηγορούν τους κομμουνιστες.
  Ο παππούς μου ,ήταν ταμίας στο αντάρτικο,το υπόγειο μου έχει τενεκεδες με λίρες και μου περισσεύουν μερικές,έλα να στις δώσω.

 3. Όλα τα φασιστοειδη,δε βλέπουν τις λίρες των δοσίλογων,τις αγιασμενες,
  βρίσκουν ευκαιρία, ως σύγχρονοι γκεμπελιστες ,να προπαγανδιζουν τον φασισμό τους και να κατηγορούν τους κομμουνιστες.
  Ο παππούς μου ,ήταν ταμίας στο αντάρτικο,το υπόγειο μου έχει τενεκεδες με λίρες και μου περισσεύουν μερικές,έλα να στις δώσω.
  Ο παππούς μου Ο Γιάννες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.