Όραμα- ‘Βασική προϋπόθεση είναι ο προσδιορισμός της αξίας που έχει η πόλη μας η Κοζάνη’ γράφει ο Στέλιος Μήλιος



 

Όραμα, είναι η κινητήρια δύναμη της επίτευξης στόχων για την δημιουργία μιας προοπτικής. Το όραμα αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τις σωστές πρακτικές και αποφάσεις. Η έλλειψη οράματος, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας, οδηγεί στο να πορεύεται κανείς στηριγμένος σε μια ασφαλή λογική ή συναίσθημα. Είναι κοινώς αποδεκτό πως στην καθημερινότητα μας εντοπίζουμε την έλλειψη αξιών και ηθών που επιτρέπει τον αποπροσανατολισμό σε ένα σύστημα κανόνων, που εξυπηρετεί ιδιαίτερα συμφέροντα.

Η πόλη μας, η Κοζάνη, με τις τόσες πολλές παθογένειες, αναζητεί να βρει το όραμα καθώς το μόνο το οποίο κάνει είναι να εξυπηρετεί αυτά τα ιδιαίτερα συμφέροντα.

Δίχως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανεργία και την μείωση του πληθυσμού. Δίχως να υπάρχει η διαμόρφωση ενός μοντέλου για την δίκαιη μετάβαση με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Δίχως να υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ελκυστικότητα της πόλης. Δίχως να υπάρχει σχεδιασμός για την πολιτισμική κληρονομία της πόλης, παρά μόνο δίνοντας απευθείας αναθέσεις για Χριστουγεννιάτικες φιέστες. Δίχως να δίνονται λύσεις στα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Από τα σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, μέχρι το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων. Δίχως να υπάρχει καμία πρόταση για την νεολαία αυτού του τόπου.

Δίχως να υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και αξίες.

Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα αξίζει να έχουμε λόγο και άποψη, δημιουργώντας το όραμα για μια πόλη όπως μας αξίζει.

Είναι δεδομένο πως ένα κείμενο δεν μπορεί να καλύψει το ευρύ φάσμα των λύσεων που μπορεί να δοθούν. Είναι όμως ζητούμενο να θέσουμε αυτές τις προϋποθέσεις για να το κάνουμε πράξη.

Βασικό ζητούμενο, είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για την καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Βασική προϋπόθεση, είναι ο προσδιορισμός της αξίας που έχει η πόλη μας η Κοζάνη.

Και τέλος, βασική διεκδίκηση, είναι η ανάδειξη και η αντιμετώπιση όλων αυτών με όρους κοινωνικούς- οικονομικούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με τη συμμετοχή της κοινωνίας, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα κοινωνικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Να υπάρξει η διατήρηση της ταυτότητας, η κοινωνική συνοχή και η παραγωγή νέων ιδεών με στόχο την αστική ανάπτυξη.

Έχοντας υπόψη τις φυσικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές απειλές να διαμορφώσουμε τον μοχλό ανάπτυξης για την δημιουργικότητα και την ελκυστικότητα της πόλης μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν δομημένες προτάσεις για την υγεία και την ευημερία, για την οικονομία και την κοινωνία, για τις υποδομές και το περιβάλλον και το πιο σημαντικό η παιδεία να συνδεθεί άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνο με έναν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Από άνθρωπο σε άνθρωπο, από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, από χωριό σε χωριό.

Η Κοζάνη δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση και την ερήμωση.

Έχουμε την ευκαιρία και τις δυνατότητες με την νεανικότητα που μας διέπει να διαμορφώσουμε αυτές τις ευκαιρίες  για να διαμορφώσουμε το όραμα για την αντιμετώπιση των πιο απλών προβλημάτων, για την ελκυστικότητα της πόλης, για την αστική και βιώσιμη ανάπτυξη μας, για την ανάπτυξη των νέων με αξίες και όρους, όπως η διαφάνεια, η καινοτομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πάρτε ζβάρα τα βουνά, τις κορφές, νησιά και πόλεις, τα χωριά, γιοφύρια κι αλωνίστε τα βρε. Πάρτε φόρα κι άιντε πιάστε τα βρε, πιάστε δρόμους, πλατείες, τα στενά στη γύρα άιντε πιάστε τα βρε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.