ΚΚΕ Κοζάνης: Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση της Ακρινής



 

Το άτυπο δημοψήφισμα των κατοίκων της Ακρινής οπού με μεγάλη διαφορά υπερίσχυσε το «ναι στην μετεγκατάσταση» έναντι της εναλλακτικής πρότασης της κυβέρνησης δείχνει ότι όσοι μηχανισμοί και να επιστρατευτούν για να υπερασπιστούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, όσοι εκβιασμοί και να υπάρξουν, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την μη υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων που είναι και νόμος του κράτους.

Οι κάτοικοι της Ακρινής ενώ τους έβαλαν «το πιστόλι στον κρόταφο» καλλιεργώντας την άποψη ότι «αν δεν δεχτείτε το εναλλακτικό σχέδιο, θα χάσετε τα πάντα» με την στάση τους απέδειξαν ότι το δίκιο τους δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση και πλειστηριασμούς. Αποφάσισαν να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο  για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους για μετεγκατάσταση.

Το Κόμμα  μας έγκαιρα ανέδειξε την πολιτική που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Για την κερδοφορία της ΔΕΗ Α.Ε διαχρονικά δεν ολοκληρώθηκαν μετεγκαταστάσεις (π.χ Κομανος, Μαυροπηγή),άλλες καθυστερούν (π.χ Ποντοκώμη). Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε., την απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας , τον πόλεμο οξύνθηκαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων που τα κάνει πιο επιθετικά απέναντι στα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων.

Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκαν στην ΔΕΗ Α.Ε δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ευθύνη για τις αποκαταστάσεις των εδαφών στα ορυχεία αλλά και την προσπάθεια να προωθηθεί το εναλλακτικό σχέδιο έναντι της μετεγκατάστασης.

Οι κάτοικοι της Ακρινής έχουν δύο όπλα στην φαρέτρα τους. Την στάση τους στο άτυπο δημοψήφισμα, την απόφαση του Σ.τ.Ε. που τους δικαιώνει. Δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση και εφησυχασμός. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση. Πρέπει άμεσα να κλιμακωθεί η πίεση προς τους βουλευτές των κομμάτων, τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) ώστε με συντονισμένα βήματα να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της Ακρινής όπως και όλος ο λαός πληρώνει την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σαν καταναλωτής με τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος, σαν εργαζόμενος με τις σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο (οκτάμηνα, εργολαβίες, μπλοκάκια κ.α.), με την ανεργία που χτυπάει κόκκινο.  Έχουν έναν παραπάνω λόγο να μπει μπροστά και μαζί με το λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια στις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Να συντονίσουμε τα βήματα μας ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό μέτωπο που θα διεκδικήσει ενέργεια κοινωνικό αγαθό, την αξιοποίηση του λιγνίτη σαν εγχώριο καύσιμο με όλες τις απαραίτητές περιβαντολογικές αναβαθμίσεις, έγκαιρες μετεγκαταστάσεις κ.α.

Σε αυτό το δρόμο θα αποσπάμε κατακτήσεις, θα ενισχύεται η πίεση για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού και των κατοίκων της Ακρινής. Σε αυτό το δρόμο θα μας έχουν συμμάχους και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.