Τι απαντά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας στις αντιδράσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του ΕΣΥ 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση, αλλά και τον ιατρικό κόσμο το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε την Παρασκευή. Ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές, όχι προς το καλύτερο για τους πολίτες.
Πρόκειται, όπως έχει γράψει το ethnos.gr, για ένα νομοσχέδιο που έγινε γνωστό ως νομοσχέδιο Γκάγκα επειδή αποτέλεσε έμπνευση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, το οποίο δεν είχε τελικά τη συναίνεση ούτε του ιατρικού κόσμου, ούτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ούτε και πολλών «γαλάζιων» στελεχών.

Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα στις αντιδράσεις
Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» στην τηλεόραση του OPEN επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να απαντήσει σε όσα της καταλογίζονται. «Ιδιώτες έχουν μπει στο ΕΣΥ και με μπλοκάκι από την εποχή του Ανδρέα Λοβέρδου. (…) Αυτό που κάνουμε τώρα είναι λίγο διαφορετικό. Το νομοσχέδιο έχει έναν γενικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, τη βελτίωση της εμπειρίας των γιατρών και έναν γενικό σχεδιασμό για να ξέρουμε πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε ανά ιδιότητα», είπε αρχικά απαντώντας στις κατηγορίες ότι το νομοσχέδιο βάζει από την πίσω πόρτα στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατρούς.

Για τα απογευματινά χειρουργεία η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Είναι θεσμοθετημένα, όπως είναι θεσμοθετημένα και τα απογευματινά ιατρεία. Υπάρχουν ασθενείς που επιλέγουν αντί να πάνε το πρωί που είναι εντελώς δωρεάν να πάνε το απόγευμα και να πληρώσουν τον γιατρό που θα δουν. Αυτό δεν το αλλάζουμε και τα χειρουργεία απλά τα κάνουμε πράξη. Γιατί υπάρχει κόσμος που το προτιμάει. Θέλουμε να αυξήσουμε τις ώρες που λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς».

«Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ πλήρωναν οι ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εν συνεχεία. «Ό,τι εισάγουμε τώρα, το εισάγουμε πιο δομημένα απ ότι ίσχυε μέχρι τώρα», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως «θα πάμε πιλοτικά για να μη γίνουν λάθη. Θα ξεκινήσουμε με κάποια νοσοκομεία».

Η ίδια ως προς τα ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του ΕΣΥ, «πως ως γιατροί έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ασθενείς γύρω μας. Είναι πάρα πολύ σαφές το νομοσχέδιο. Τα πρωινά ραντεβού παρακολουθούνται. Το ίδιο και τα απογευματινά ραντεβού. Εάν κάποιος ακυρώνει πρωινά ραντεβού, δεν θα μπορεί να κάνει απογευματινά ιατρεία. Έχουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η βασική αλλαγή στο ΕΣΥ
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η βασικότερη αλλαγή στο ΕΣΥ που θα ξεκινήσει άμεσα να εφαρμόζεται μόλις εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις αφορά στα ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά χειρουργεία που θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Όσοι επιλέξουν και το ιδιωτικό έργο θεωρείται βέβαιον από τους συνδικαλιστές ότι θα ωθούν τους ασθενείς στις ιδιωτικές μονάδες προς όφελός τους.

Έτσι οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν άμεσα, καθώς το επιχείρημα θα είναι πως υπάρχει μεγάλη αναμονή στο ΕΣΥ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσει και στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών αλλά ακόμη και χειρουργείων.

Όμως δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές που θα επιτρέπονται πλέον επίσημα για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ρύθμιση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο σύστημα υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει κι άλλες αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές στα νοσοκομεία και στην περίθαλψη.

Ειδικευόμενοι γιατροί υπό συνεχή μετακίνηση
Ακόμη και περιφέρεια θα πρέπει να αλλάζουν οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί προκειμένου να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Μία ρύθμιση που όπως φαίνεται αντί να διευκολύνει την επιστροφή, θα οδηγήσει κι άλλους νέους γιατρούς στο εξωτερικό. Άλλωστε σύμφωνα με το σχετικό άρθρο οι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να μετακινούνται για να λάβουν το σύνολο της εκπαίδευσης ακόμη και σε άλλη Περιφέρεια. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει με τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν, να μετακομίζουν κάθε τόσο.

Καθηγητές με …επιπλέον προνόμια
Εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ελεύθερα θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και να εργάζονται γενικότερα σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την Υγεία, οι πανεπιστημιακοί γιατροί με το ψηφισθέν νομοσχέδιο Γκάγκα.

Μέχρι σήμερα οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν μόνο ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από άδεια του πανεπιστημίου κόβοντας αποδείξεις στο νοσοκομείο.
Πια, θα μπορούν να αμείβονται ακόμη και ως σύμβουλοι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, παρότι ξεκάθαρα προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων με τα δημόσια νοσοκομεία και τις θεραπείες που ακολουθούνται.

Σύγκρουση συμφερόντων με τους καθηγητές ιατρικής θα δημιουργείται για παράδειγμα κι αν θα αναλαμβάνουν θέση σε ιατρική εταιρεία προμηθειών για τα νοσοκομεία όπου σε κάποιες επιτροπές εγκρίσεων μπορεί να είναι και μέλη οι ίδιοι οι καθηγητές ιατρικής.

Ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία με διπλά χρήματα από ότι οι δημόσιοι
Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση ψήφισε άρθρο βάση του οποίου σε απομακρυσμένες περιοχές όταν υπάρχουν οι λεγόμενες άγονες θέσεις, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές θέσεις γιατρών αλλά δεν έχουν καλυφθεί, θα μπορούν ιδιώτες με μερική απασχόληση να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προτίθενται να δώσουν κάτι παραπάνω από διπλές αμοιβές στους ιδιώτες που θα δεχθούν να καλύψουν τις θέσεις με μερική απασχόληση, αλλά δεν αυξάνουν τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι δεν παρέχεται η στήριξη στο δημόσιο σύστημα.

Όμως με τη λύση που δίνεται για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, δημιουργούνται και γιατροί δύο ταχυτήτων: Εκείνοι που θα είναι του ΕΣΥ και θα πληρώνονται με ελάχιστα ποσά και οι ιδιώτες που θα λαμβάνουν διπλό μισθό με τη μερική απασχόληση.

Μεταφορές ασθενών και με ιδιωτικό ΕΚΑΒ
Κατά τα άλλα ο νέος νόμος βάζει ξεκάθαρα και ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα στον τομέα των μεταφορών των ασθενών, και είναι άγνωστο εάν στο μέλλον θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Ειδικότερα σε μία ακόμη ρύθμιση ο νόμος Γκάγκα προβλέπει ότι οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. «Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για τα μεγάλα νοσοκομεία
Με βάση το νόμο κάθε μεγάλο νοσοκομείο θα αποκτήσει αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ειδικότερα σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας κάτω των 300 κλινών, ανεξάρτητα από το αν αυτό αποτελεί το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα σε μία περιφερειακή ενότητα, δύναται να συστήνεται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου και εισήγηση της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα της οποίας αυτό υπάγεται.

ethnos.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι απαντά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας στις αντιδράσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του ΕΣΥ

 1. Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Τι να απαντησει;
  Είστε μια μεγάλη γιατρός με σπουδές και περγαμηνές
  και είστε υπό τις διαταγές του Μενγκελε;
  Πειράματα με τους αρρώστους έκανε κι εκείνος, πειράματα με τους αρρώστους,κάνει κι ο σημερινος,αν και δεν είναι γιατρός, είναι όμως ένθερμος υποστηρικτής των ιδεών του.
  Απ τη μια ο Λουδοβίκος κι απ την άλλη ο Μεγκελε,θα σε συνθιψουν!
  Εσείς τουλάχιστον δώσατε όρκο στον Ιπποκράτη,ο Μενγκελε, σημερινός,έδωσε όρκο στο βιβλιο …Ο Αγών μου” ,το βιβλίο που έγραψε ο ανθρωπιστης …ο μακελάρης του κοσμου.!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.