Κολομβία: Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια σε διαδηλωτές από αστυνομικούς



 

Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάσει το φύλο κατηγορείται η αστυνομία στην Κολομβία γιατί προχώρησε σε βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις προκειμένου να καταστείλει το πανεθνικό κύμα διαμαρτυριών, που βάφτηκε με αίμα την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 28 άνθρωποι υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ενάντια στη διακυβέρνηση του τέως δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, από την 28η Απριλίου ως την 30ή Ιουνίου 2021.

Στην 68σελιδη έκθεση η ΜΚΟ κάνει λόγο για εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με «ψυχολογική βία, απειλές σεξουαλικής βίας, βία λόγω των προκαταλήψεων σε βάρος των προσώπων ΛΟΑΤΚΙ, επαφές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εξαναγκαστική αφαίρεση ρούχων, διακρίσεις λόγω του φύλου, βασανισμούς και βιασμούς».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση για αύξηση φόρων αλλά μπήκε στο συρτάρι αποσύρθηκε λόγω του λαϊκού ξεσηκωμού, που όμως γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Παρά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, οι πρωτοφανείς διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για μήνες με τα αιτήματα να περιλαμβάνουν πια να σταματήσει η καταστολή στο πλαίσιο της οποίας η αστυνομία προχώρησε σε ξυλοδαρμούς, μαζικές συλλήψεις, αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων πλαστικών σφαιρών αλλά και πραγματικών πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 46 άνθρωποι.

«Κρατική βία μέσα σε ένα γενικευμένο πλαίσιο δράσης»
«Η κρατική βία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο πληθυσμός που διαδήλωνε ειρηνικά για να ζητήσει και να απαιτήσει την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και την υποχρέωση να υπάρχει λογοδοσία εγγράφεται σε γενικευμένο πλαίσιο» δράσης εναντίον του, έκρινε η Έρικα Γκεβάρα, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της έκθεσης στην Μπογοτά.

Υπό τον τίτλο «Η αστυνομία δεν νοιάζεται για μένα: Σεξουαλική βία και άλλη βία λόγω του φύλου στην εθνική απεργία του 2021», η έκθεση αυτή συγκεντρώνει μαρτυρίες θυμάτων και καταγγέλλει τα «υψηλά επίπεδα ατιμωρησίας» των υπευθύνων.

«Αυτά δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αυτή ήταν μια πατριαρχική θεσμική απάντηση από τις δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας που βλέπουν τα γυναικεία σώματα ως αντικείμενα πειθαρχίας, τρόπο προβολής εξουσίας και αντικείμενο σεξουαλικής βίας» σχολιάζει η Λίνα Πόρρας από την οργάνωση Temblores προσθέτοντας ότι η βία βάσει φύλου τρόμαζε τους πολίτες με στόχο να μείνουν σπίτι.

«Δεν υπήρξε ούτε μία ποινική καταδίκη για σεξουαλική βία»
«Δεν υπήρξε ούτε μία ποινική καταδίκη για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων», στηλίτευσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, κρίνοντας ότι «η βία στον δρόμο μεταφράστηκε κατόπιν σε βία στο δικαστικό σύστημα».

Σχολιάζοντας την τεκμηρίωση των 28 περιστατικών η ίδια εξήγησε πως πρόκειται μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου για τη σεξουαλική βία». «Δεν μιλάμε για ένα μικρό αριθμό περιστατικών, μιλάμε για ένα μοτίβο».

Υπενθυμίζεται ότι και ΟΗΕ είχε τονίσει πως οι δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονταν για «πολύ σοβαρές παραβιάσεις» θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή της κοινωνικής έκρηξης στην Κολομβία.

efsyn

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.