Η διαχείριση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων – Γράφει η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου για τις χριστουγεννιάτικες δράσεις του Δήμου Κοζάνης



Ολοένα και περισσότερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σημειώνονται σε όλες τις πόλεις της χώρας μας οι οποίες μας προσκαλούν να συμμετέχουμε σε ξεχωριστές, ιδιαίτερες και λαμπερές δράσεις. 

Πόλεις- σταθμοί οι οποίοι έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και πλέον έχουν δημιουργήσει brand name = ένα όνομα, ένα σχέδιο, ένα σύμβολο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό το οποίο ταυτίζεται με το προϊόν ή την υπηρεσία ενός οργανισμού, το οποίο διαφοροποιείται από τα άλλα της αγοράς.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των πόλεων αποτελούν ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο φαινόμενο, καθώς διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην κουλτούρα μας. Για παράδειγμα, ικανοποιούν την βασική ανάγκη της κοινωνίας να σηματοδοτεί τις σημαντικές περιστάσεις, να γιορτάζει τα ορόσημα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κοκ.  

Γι’ αυτούς τους λόγους οι παρακάτω πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των Χριστουγέννων και πετυχαίνουν τον σκοπό τους.
Πιο αναλυτικά: 

Στην Κατερίνη για πρώτη φορά θα λειτουργήσει φέτος το «Μουσείο Χριστουγέννων» το οποίο δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του Δήμου και θα πλαισιώνει τις χριστουγεννιάτικες δράσεις. 

Στην Δράμα από το 2004 λειτουργεί η «Ονειρούπολη», ο  σχεδιασμός της οποίας βασίζεται σε ένα τόπο γεμάτο με δραστηριότητες και παιχνίδια που προσελκύει όλη την οικογένεια. Για την σύσταση αυτής της ιδέας η διοίκηση της «Δημοξυλουργικής» της δημοτικής επιχείρησης στη Δράμα ξεκίνησε την υλοποίηση, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία δημιουργώντας  ένα ξεχωριστό project. 

Τα Τρίκαλα πρωτοστατούν με τον «Μύλο των Ξωτικών» ο οποίος λαμβάνει χώρα στα παλιά φουγάρα, κρατώντας ζωντανή την βιομηχανική μνήμη της περιοχής. 

Αναρίθμητες δράσεις για τα Χριστούγεννα οι οποίες έχουν κοινό στόχο και σκοπό: την ανάδειξη της κουλτούρας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του τουρισμού και φυσικά την δημιουργία χριστουγεννιάτικων τοπόσημων.

Πριν από λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμος Κοζάνης προετοιμάζει έναν ξύλινο διάκοσμο στην πόλη, εργαστήρια και δράσεις για τα Χριστούγεννα καθώς και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.
Μελετώντας σε βάθος τις δράσεις αυτές, θα παρατηρήσουμε πως το άναμμα του δέντρου φέτος δεν συνάδει με την «λευκή νύχτα»  και γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις από τον εμπορικό σύλλογο.  Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά όπου ο δήμος διοργανώνει μία πολιτιστική δράση, η  οποία δεν συμπεριλαμβάνει το τοπικό εμπόριο (Δες 1ο  Street Food Festival). Ακόμη, οι ξύλινες χριστουγεννιάτικες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται τοποθετημένες για λιγότερο από 1,5 βδομάδα. 

Εύλογα λοιπόν, κανείς θα συμπέρανε πως ο σκοπός των χριστουγεννιάτικων δράσεων του Δήμου Κοζάνης δεν συνάδει με τον στόχο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Οι δράσεις σχεδιάζονται με οράματα έχοντας ανθρωποκεντρικό και οικονομοκεντρικό χαρακτήρα και φυσικά με σεβασμό στην κοινωνία. Το event management συστηματοποιεί ένα επιστημονικό πεδίο, αντλώντας πρότυπα και συστήματα διοίκησης από παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα όπως την πολιτιστική διαχείριση, την διαχείριση έργων, το marketing, την  διαχείριση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων κά.

Εν κατακλείδι, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις απαιτούν ανθρώπους με επιστημονικότητα, τεχνογνωσία και εξειδικεύσεις καθώς δεν χωράνε ερασιτεχνικοί χειρισμοί οι οποίοι επιφέρουν μη επιθυμητά αποτελέσματα. Κυρίως σε μία περιοχή όπως η Κοζάνη, η οποία πλήττεται από δυσμενή κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (απολιγνητοποίηση, ανεργία κλπ). 

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η διαχείριση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων – Γράφει η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου για τις χριστουγεννιάτικες δράσεις του Δήμου Κοζάνης

  1. Φέναξ.Στέλιος Κ,καθηγητης,βολιωτης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Κάποιοι αποφάσισαν ,να ερημώσουν τη Δυτική Μακεδονια ,χωρίς εμας!
    Ίσως η πιο σκοτεινή, μουντή και πληγωμένη περιφέρεια της Ελλάδος.
    Κι αυτό το σκοτάδι της,πιο πηχτό,πιο σκοτεινό,μέρες Χριστουγέννων.
    Μια Δυτική Μακεδονια,χωρίς Φως,ευτυχώς υπάρχει μια Φατνη…
    που Φωτίζεται από Μόνη της…με Φως Ανεσπερο!
    Μια Δυτική Μακεδονια συννεφιασμενη,χωρις ακτίνες ηλίου,
    μια Δυτική Μακεδονια …σαν κιβωτος χωρίς πυξίδα,σαν τις κιβωτους ,δημιουργηματα των πολιτικών και των άλλων διαχρονικών Υποκριτων.
    Ευτυχώς, υπάρχει η Φατνη Εκείνου που φωτίζει κάθε χρόνο σε πείσμα όλων των Φαρισαιων…ες τη διαχρονίαν…
    Θελω να γίνω μέλος της επιτελικης αριστείας, να βουλιάξει πιο πολύ η Δυτική Μακεδονια,όπως βούλιαξε με τη Δίκαιη Μετάβαση στην ψευτιά και στην πολιτική φενάκη,μπορώ;
    Θελω ,να δωρίσω μια Ελληνική Σημαία με τις εννιά γραμμές της να δηλώνουν, όντως, την Ελευθερία και όχι την υποκρισία, μπορω;
    Ελευθερια- Υποκρισια( 9 γράμματα και οι δύο λέξεις)
    Φατνη- κιβωτοι!!
    Φατνη ίσον Ζωή
    Κιβωτοί ίσον …..βάζω γαλαζια παιδια θερμοκηπίου,να μαζεύουν ψήφους,ρουσφετολογώντας!
    Κιβωτοί ίσον …..βάζω παιδιά να ζητιανεύουν με χαρτόκουτα σε Κηδείες και Μνημόσυνα,για να θησαυριζω θησαυρούς σε θυρίδες της γης κι όχι στον Ουρανο.
    Πολιτικοί και κιβωτοσχημοι ( υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, παντα),ουαι,ουαι…
    κι άλλα πέντε…ουαί.
    500 χρόνια ,σχεδον,ήταν αυτα!
    Δεν άφησαν κάτι που να πληγώνει,άφησαν πολλά.
    Το 2222,που θα ξαναγεννηθεί Ο Λόγος της Αλήθειας και της Ζωής, Ο Χριστός μας,ίσως τον υποδεχτούμε με λιγότερη Υποκρισία,λιγότερα πολιτικά ψευδή και λιγότερες θυρίδες επί της Γης.
    Θελω να χαρίσω μια Ελληνική Σημαία,αιματοβαμμενη με το αίμα των προγόνων μας,που μας χάρισαν την Ελευθερία κι όχι Σιδερωμένη και πεντακάθαρη,μπορώ;
    Θελω να δωρίσω απο μια Φατνη ,σ ολον τον κόσμο,απλά με Φως Εκείνης Της Φατνης,μπορώ;
    Όσο θα υπάρχει Φατνη,θα υπάρχει κι ελπίδα.
    Είθε.άμποτε.
    Φα-τνη ίσον Φ-ως,καμία σχέση με τους φα- ρισαιους και τη φ- ενάκη..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.