Το Καταφύγι Κοζάνης στα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας



 

Σε μια χώρα απερίγραπτου κάλλους, όπου η φύση έχει επενδύσει όλο τον πλούτο της, δεν θα μπορούσαν τα πιο «υπερήφανα» χωριά της να λείπουν από τη λίστα με τους αγαπημένους μας χειμερινούς προορισμούς. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάλληλη εποχή να σας παρουσιάσουμε τα χωριά της Ελλάδας, τα οποία «αγκαλιάζονται» με τα βουνά και διεκδικούν πρωτιά στο υψόμετρο.

1. Καταφύγι, Κοζάνη
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι το πιο ορεινό χωριό της Κοζάνης, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, στις πλαγιές των Πιερίων. Δημιουργήθηκε από οικογένειες, οι οποίες μετακινήθηκαν από τα Τρίκαλα, τα Άγραφα, την Πίνδο και τα Γρεβενά, έφτασαν στην περιοχή της Κοζάνης και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βελβεντού, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, λόγω της τουρκικής καταπίεσης. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην απόρθητη τοποθεσία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας σαγηνεύσει, αφού διαθέτει ομορφιά που έχει παραμείνει αλώβητη στον χρόνο.

2. Πισοδέρι, Φλώρινα
Το Πισοδέρι, ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο μέσα στο πράσινο, στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα, στον Δήμο Πρεσπών και με πληθυσμό μόλις 7 κατοίκους, βρίσκεται στα 1420 μέτρα υψόμετρο και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Αποτελεί σημείο κατατεθέν για την ελληνική ιστορία, όντας τόπος καταγωγής σημαντικών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια βόλτα μέσα στις κατάφυτες πλαγιές θα επιβεβαιώσει ότι αυτό το χωριό αποτελεί άλλο ένα θαύμα της φύσης.

Τα 6 ψηλότερα χωριά της Ελλάδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.