Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης



 

Εκατό κάδους κομποστοποίησης θα διαθέσει ο Δήμος Κοζάνης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (Σάββατο 19 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022).
Ο στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι να βελτιώσει τα συστήματα συλλογής/ διαλογής/ μεταφοράς βιοαποβλήτων, να παρακινήσει τους δημότες του να συμμετέχουν περαιτέρω στα προγράμματα ΔσΠ, να μειώσει τις ποσότητες συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον πράσινο κάδο και κατά συνέπεια, να συγκρατήσει ή και να μειώσει το κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.
Στον κάδο κομποστοποίησης απορρίπτουμε:
–  Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά
 – Πράσινα και ξερά φύλλα, γκαζόν αγριόχορτα
–  Υπολείμματα από σαλάτες (στραγγίζουμε το λάδι)
 – Υπολείμματα φαγητών από όσπρια, λαχανικά ζυμαρικά (στραγγίζουμε το λάδι)

– Ξηροί καρποί, τσόφλια από αυγό
–  Ξερό ψωμί, μπισκότα
Με σκοπό τη δημιουργία κομπόστ και τη χρήση αυτού ως εδαφοβελτιωτικό. Ο κάδος τοποθετείται σε έδαφος με χώμα, κήπους και κτήματα για τη φυσική απορροή και κομποστοποίηση των υλικών.
Επόμενος στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι η επέκταση και συλλογή των βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο στο σύνολο της πόλης ώστε σε συνεργασία με τους δημότες, να συλλέγονται στον καφέ πλέον κάδο υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ζυμαρικών, οσπρίων, ψωμιού, γλυκών, γαλακτοκομικών, αυγών κ.λπ. που θα κατέληγαν μέχρι σήμερα στον πράσινο κάδο των σύμμεικτων οικιακών
απορριμμάτων
Η χρηματοδότηση της προμήθειας των κάδων κομποστοποίησης προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του Άξονα προτεραιότητας: 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – προαγωγή της Αποδοτικής χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» και ιδία συμμετοχή.
Ας συμβάλλουμε όλοι μαζί να υλοποιήσουμε ως Δήμος Κοζάνης πρώτοι τα όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη χωριστή συλλογή των βιοοαποβλήτων και να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται σε αυτόν.
Αιτήσεις για τη συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα γίνονται την 25 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης και στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης επί της οδού πλ. 28 ης Οκτωβρίου 7 μέχρι εξαντλήσεως των κάδων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2461350443-444.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.