Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η ηλεκτροκίνηση προσφέρει σημαντικές λύσεις στην Ψυχόμενη Εφοδιαστική Αλυσίδα 

Τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσουν η χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στην Ψυχόμενη Εφοδιαστική Αλυσίδα, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να καταστούν οι μεταφορές βιώσιμες και σε αυτό το πλαίσιο, η καινοτομία και η ψηφιακή μετάβαση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ψυχόμενης και της Εφοδιαστικής αλυσίδας συνολικά, καθώς βελτιώνουν την αποδοτικότητα των μεταφορών και προσφέρουν λύσεις στην αγορά. Σχετικά δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό έργο FENIX, το οποίο αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή ομοσπονδιακή αρχιτεκτονική για απρόσκοπτη ανταλλαγή και κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής.

Η υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης, προσφέροντας εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, ενώ περιορίζει τις εκπομπές άνθρακα μέσω της καλύτερης φόρτωσης και της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών τρόπων λειτουργίας για την Ψυχόμενη Αλυσίδα».

Σε θεσμικό επίπεδο, ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή για την Εφοδιαστική, όπου συμμετέχει ως αντιπρόεδρος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, η αναδιαμόρφωση του νόμου 4302/2014, με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος παροχής υπηρεσιών Εφοδιαστικής και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε:

«Εξετάζουμε την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο της έννοιας της Βιώσιμης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, έτσι ώστε με την επαρκή πληροφόρηση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να προκρίνουν πιο βιώσιμες επιλογές παραδόσεων και μετακινήσεων.

Η χρήση «καθαρών τεχνολογιών» είναι κομβικός παράγοντας για τη μεταφορά και τη διανομή αγαθών και εμπορευμάτων εντός του αστικού ιστού, όπως αναδεικνύεται εμφατικά, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία.

Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, ειδικά στην αστική εφοδιαστική αλυσίδα, μειώνοντας το ημερήσιο κόστος των επιχειρήσεων και περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας, βελτιώνοντας τις συνθήκες μεταφοράς και διανομής των ψυχόμενων προϊόντων».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί τις υποδομές που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή, με τον πολλαπλασιασμό των σημείων φόρτισης, τα οποία θα αυξηθούν περαιτέρω, μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Δήμων, ενώ σημεία φόρτισης μπορούν να εγκατασταθούν και στα νέα «logistic centers».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι στις διεθνείς μεταφορές, η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία «ATP», σχετικά με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη μεταφορά των ευπαθών τροφίμων. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Προβλέπονται συγκεκριμένες απαιτήσεις μόνωσης του εξοπλισμού, στον θάλαμο ή τη δεξαμενή όταν πρόκειται για τα υγρά τρόφιμα, καθώς και τις ψυκτικές συσκευές, η καλύτερη λειτουργία των οποίων περιορίζει και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Χορηγείται σχετική πιστοποίηση από εργαστήριο του ΕΜΠ, ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Το όχημα πρέπει να φέρει το σχετικό πιστοποιητικό και το Υπουργείο Μεταφορών έχει θεσπίσει και το πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι  η μετάβαση σε ένα περιβάλλον λιγότερο ρυπογόνο και ταυτόχρονα, περισσότερο αποδοτικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Εφοδιαστικής συντελείται ήδη και η σημερινή κυβέρνηση, όχι απλώς συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά προνοεί, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στο νέο περιβάλλον.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η ηλεκτροκίνηση προσφέρει σημαντικές λύσεις στην Ψυχόμενη Εφοδιαστική Αλυσίδα

 1. Κοινωνικό Συμβόλαιο.Στελιος Κ.καθηγητης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Τώρα που θ αρχίσουμε ,να επιστρέφουμε στη φυση ,όπως προέτρεπε τον κόσμο, ο Ζαν Ζακ Ρούσσο,απ τον 18ο αιώνα φυσικό είναι οι κοινωνίες να ΜΗ ειναι ρυπογόνες.
  Τώρα με τα καύσιμα στην κορφή του Ολύμπου ,εξ αιτίας του πολέμου που κηρυξατε στο αδελφό κρατος της Ρωσίας,δε θ αγοράζουμε αυτοκίνητα, αλλά γαιδουρακια και μουλάρια,όπως παλιά,που ρυπαίνουν…. μόνον το χώμα κι όχι την ατμοσφαιρα!
  Ψυχωμενη η εφοδιαστική αλυσιδα;καπου- κάπου να της μετράτε και την πίεση,τι άλλο θ ακούσουμε απ τους επιτελικους εν παράκρουσει για να διαφημίσουν την ανυπαρξία τους,την σιαμαία αδελφη της Δίκαιης Μετάβασης στην Μπουρδολογια;
  Ψυχωμενη εφοδιαστική αλυσίδα, χωρίς ψωμωμενο καλάθι νοικοκυριού είναι μπακαλιάρος χωρίς αλατι!
  Ψυχωμενη εφοδιαστική αλυσίδα,κοιτάξτε να μη νυσταξει η ψυχη της και βρεθουμε όλοι μιας κι εξω σε ” εν τόπω χλοερω,εν τοπω αναψυξεως”
  ” ενύσταξεν η ψυχή μου από ακηδίας…”Απ την Ν.Ακολουθιαν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.